Copoiul ardelenesc la vanatoare

Copoiul ardelenesc la vanatoare

Copoiul ardelenesc la vanatoare

 

Este un caine care in zona Ardealului si nu numai, il intalnesti in aproape toate grupele de vanatoare.

Orice vanator a auzit de “capai” si intotdeauna prezenta lor smulge vanatorilor cuvinte de lauda si de admiratie. Primul lucru remarcat este glasul copoilor, unul inconfundabil, care face sa iti tresara inima de emotie la apropierea lor de linia standurilor. Apoi nasul fin si modul de lucru care il deosebeste de alti caini.2

Stim cu totii ca in zona de munte dar si de deal goanele sunt lungi, paduri de mii de hectare, teren greu si accidentat. Ai nevoie de un caine care sa iti descopere vanatul la distanta mare, un caine care sa parcurga rapid aceasta distanta. La acest tip de vanatoare nu mai exista legatura intre stapan si caine, acesta merge in cautarea vanatului si il duce pe standuri.

De ce este mai bun un copoi ardelenesc fata de alte rase? In primul rand ca este un caine autohton, cu toate ca rasa a fost omologata in Ungaria insusi numele lui ne spune ca s-a nascut in Romania, in Ardeal. Asadar are toate atuurile pentru a fi folosit in conditiile de vanatoare de la noi.

Copoiul este un caine docil, tolerant fata de alti caini. Se adapteaza repede si accepta cu placere prezenta altor caini la vanatoare spre deosebire de alte rase care sunt mai dominante si greu de controlat. Poti urca in masina chiar 3,4 copoi fara sa ai surprize ca se isca vreo bataie.

Sa revenim putin si la modul de munca al copoiului. Stim ca in trecut au fost impuse unele restrictii in ceea ce priveste prezenta copoiului la vanatoare si poate din aceasta cauza este privit cu reticenta de unele persoane. Este imputat faptul ca deranjeaza terenul si mana ore intregi cervidele.

Aceste lucruri se datoreaza si celui care il invata, fie din lipsa de experienta, interes sau timp. Copoiul este un caine atletic, are toate atuurile unui caine gonitor insa toate aceste calitati pot fi canalizate de catre stapan pentru goana mistretilor sau a ursilor.

Daca ceilalti caini din grup alearga dupa cervide este usor pentru un copoi tanar abia scos la vanatoare sa-l copieze. De aceea initierea trebuie facuta cu un caine matur care nu alearga dupa cervide sau daca nu exista aceasta posibilitate, cainele trebuie dus in lesa si eliberat abia cind ceilalti caini latra la mistreti. In timp, ca si orice ucenic o sa invete ca vanatul pe care trebuie sa-l haituiasca este mistretul sau ursul.

O alta calitate foarte importanta la vanatoare este orientarea. Se spune ca se orienteaza asemenea porumbeilor calatori, in majoritatea cazurilor se intoarce in locul de unde a inceput goana. Acolo trebuie asteptat sau lasata o haina a stapanului astfel cainele o sa astepte acolo.

Nu este un caine sensibil la frig, adora sa vaneze prin zapada, insa consuma o mare cantitate de energie in timpul unei vanatori, de aceea el trebuie sa beneficieze de conditii optime pentru refacere : culcus calduros si hrana calda.

In incheiere va doresc sa aveti parte de copoi cit mai buni la vanatoare si care sa va umple sufletul de bucurie!

Comentarii

Momentan nu exista comentarii. Fii primul care comenteaza!

Adauga comentariu

Nume: *

Email: *

Mesaj: *

Cit face 10 + 5?

Sponsori

ARROW ARROW1 Articole vanatoare VINURILENICORESTI PARCHET

Vremea

Ora