Iepurele de camp (Lepus europaeus)

Iepurele de camp (Lepus europaeus)

Iepurele de camp (Lepus Europaeus)


  Iepurele de camp este raspandit in toata Europa, pana in Asia. In Romania gasim 2 subspecii de iepure si anume: Subspecia Lepus Europaeus – subspecia iepurelui comun, raspandita in toata Europa; Subspecia Lepus Europaeus Transsilvanicus, iepurele de la noi este o specie de sine statatoare, adoptata de stiinta datorita particularitatilor anatomo-morfologice care justifica definirea subspeciei.


  Avand o lungime de 47 - 56 cm si o coada de 8-9 cm, urechi de 12-17 cm, spre deosebire de iepurele de vizuina, la iepurele de camp urechile au varfurile negre. Bataile inimii se situeaza intre 130 – 325 batai pe minut. Greutatea este mai mare decat in alte tari, ea fiind in general de 3 - 4 kg, intalnindu-se si cazuri mai izolate cu exemplare de 6 kg.
Nu exista caractere vizibile de dimorfism sexual. Culoarea variaza de regula in functie de mediul in care traieste, dar in general prezinta un colorit cenusiu roscat. Firul de par este moale dar rezistent; cenusiu la baza, alb galbui la mijloc si varful negru. Talpile sunt bine imbracate cu par.
Ca si areal, iepurele este gasit de la campiile vaste pana in golul alpin, fiind din acest punct de vedere animalul cel mai raspandit. Cea mai mare densitate o gasim in campii intre 100 – 250 m altitudine. Traieste atat in culturile de camp cat si in padurile cu sau fara subarboret.
Este fidel locului in care se naste si se hraneste, nedepartandu-se de acesta mai mult de 2 km. La fel ca majoritatea speciilor de mamifere de la noi (in afara de capra neagra), iepurele are o activitate preponderent nocturna.
   Perioada de imperechere are loc din ianuarie si uneori pana chiar si in iernile blande. Gestatia dureaza intre 42 - 43 zile, rezultand intre 2 - 4 pui, ajungand la maturitate la 7 - 8 luni.
Hrana este tipica familiei din care face parte, fiind compusa din iarba, morcovi, cereale, iar in perioada de iarna se hraneste cu scoarta de copac. Are nevoie zilnic de 5 – 100 grame mancare si intre 5-10 ml de apa.
Vanatoarea la iepure are loc intre 01.11 – 31.01, aceasta putand fi practicata la sarite, cu caine de vanatoare sau la goana in cadrul vanatorilor organizate.
Este interzisa vanatoarea dupa asfintitul soarelui precum si vanatoarea la panda.

Autor,
cosmin p.

Comentarii

Momentan nu exista comentarii. Fii primul care comenteaza!

Adauga comentariu

Nume: *

Email: *

Mesaj: *

Cit face 9 - 4?

Sponsori

ARROW ARROW1 Articole vanatoare VINURILENICORESTI PARCHET

Vremea

Ora