Lapua naturalis

Lapua naturalis

Lapua naturalisFARA PLUMB

... Plumbul, ca si material folosit la fabricarea proiectilelor, incepe in ultima vreme sa piarda teren. Din 2007 in Suedia va fi interzisa munitia pentru vanatoare care contine plumb. Ca reactie la aceasta interdictie, Lapua prezinta un nou proiectil Naturalis.... Se pune intrebarea daca actiunea plumbului asupra mediului inconjurator este sau nu daunatoare. Pe de o parte plumbul este folosit in principal datorita greutatii sale specifice, ceea ce la calibrele mai mici si la cele de marimea unor alice duce la rezultate balistice acceptabile. Pe langa acestea, duritatea scazuta a materialului impreuna cu o constructie potrivita a mantalei permit o expandare controlata a proiectilelor pentru vanatoare in tinta.
Pe de alta parte, este adevarat faptul ca plumbul ca metal greu are un efect otravitor asupra majoritatii organismelor. Din aceasta cauza, pentru a evita compusii de plumb, pe standurile de tragere proiectilele cu camasa completa si amestecurile de initiere care nu contin plumb sunt din ce in ce mai apreciate. Cu toate acestea cercetarile au dovedit ca plumbul din proiectile si alice se descompune foarte greu in pamant, astfel neavand efecte secundare acute asupra apei subterane si a humusului.
In ultimii ani in toata Europa legile mediului inconjurator cu privire la ape si pamant au fost reinnoite, in aceste legi se au in vedere valorile limita pentru impuritatile daunatoare. Aceasta lege a determinat parlamentul din Suedia sa elaboreze o lege, conform careia din 2007 se interzice folosirea de munitie care contine plumb, daca pana atunci se va gasi o munitie potrivita pentru vanatoare. Deoarece acum pentru majoritatea calibrelor exista deja munitia potrivita, ca de exemplu cunoscutul proiectil Barnes X sau noul Lapua Naturalis, din 2007 in Suedia va intra in vigoare legea de interdictie. Acum si alti producatori proiecteaza mu­nitia in conformitate cu noile prevederi. Este de asteptat ca urmare a acestei legi, ca in viitor si alte tari din Europa sa adopte probabil legislatii asemanatoare si cu timpul sa se generalizeze.

Proiectilul Naturalis

... Lapua produce momentan proiectile de calibru .30, de 11,7 gr care la calibrul .308 Win. ajunge sa aiba o viteza initiala de 775 m/s, la .30-06 ajunge la 810 m/s, iar cel pentru 9,3x62 de 17,5 g atinge o viteza initiala de 730 m/s. La acest nou tip de cartus producatorul finlandez de munitie nu s-a bazat pe nici un cartus existent deja, ci pe o noua conceptie. Proiectilul se numeste, la fel ca intreaga munitie, «Naturalis » si se poate recunoaste dupa varful de culoare verde. Acest varf din material plastic acopera o cavitate speciala din proiectil, denumita de tehnicienii de la Lapua «valve», ventil. Aceasta denumire este depasita din punct de vedere al functionalitatii, insa scopul acestei constructii este cel hotarator : proiectilul masiv din cupru ar trebui sa expandeze constant in orice conditie la vanatoare, la dublul marimii calibrului, dar sa-si pastreze masa proiectilului in proportie de aproape 100%!
... Acest scop ar trebui atins cu ajutorul unui sistem inteligent de cavitati si «pistoane» din material plastic, calculate potrivit pentru fiecare calibru.
Un alt scop al proiectantilor a fost, ca la utilizarea proiectilelor masive sa se reduca frecarea si implicit uzura tevilor. In acest scop a creat un nou aliaj de cupru, care datorita calitatilor sale ar trebui sa se comporte in drumul prin teava asemenea unui proiectil obisnuit cu miez de plumb moale. Aceste proiectile sunt superioare proiectilelor masive din tombac sau din alama. Cu ajutorul unui test efectuat pe o lunga perioada de timp se va demonstra daca acest nou proiectil ofera toate avantajele promise de catre producator.


Pe standul de tragere

... Cel mai usor de testat a fost comportamentul balistic al proiectilului Naturalis. In acest scop, tragerile s-au efectuat pe mai multe blocuri de gelatina balistica, in unele punanduse chiar un os proaspat. Rezultatul a fost convingator: in toate cazurile proiectiiul s-a deschis la o dimensiune de 2 pana la 2,1, mai mare decat dimensiunea sa initiala, fie ca s-a tras in gelatina simpla, fie in gelatina cu os. Greutatea ramasa a fost intotdeauna peste 99%.
... Proiectiiul Naturalis are un transfer bun al energiei si un efect sigur pe care te poti baza la vanatoarea oricarui animal din Europa. Daca configuratia noului proiectil genereaza sau nu hematoane, nu se stie inca. Proiectiiul testat pe un elan din Suedia a avut un rezultat bun, ceea ce este de asteptat si la vanatul negru de la noi.
Concluzie DWJ

... Naturalis se poate achizitiona momentan in calibre.308Win.,.30-06Spr. si 9,3 x 62, iar in Suedia si 6,5 x 55. In curand vor fi puse la dispozitie si calibre .300 Win. Mag. si 7x 64. Cu preturi de numai 2,18 (.308 Win.) pana la 2,60 (9,3 x 62) Euro pe bucata, Naturalis conduce detasat fata de produsele concurente de la Norma si RWS.
... Munitia mai trebuie testata din punct de vedere al preciziei si efectului pe animale in practice la vanatoare. Testele efectuate mai ales in domeniul vanatoresc pe o perioada mai lunga de timp trebuie sa confirme daca acest concept este bun. Rezultatele obtinute dupa primele teste efectuate cu noua creatie de la Lapua de calibrul .30-06 tras dintr-o carabina SHR, ar trebui sa fie mai mult decat convingatoare. Sa fie aceasta oare o noua cale spre un viitor fara plumb ?

preluare Wolfgang Krauslich (DWJ februarie 2004)

Traducere si adaptare: Babon

Comentarii

  • 00:53:32, 26 Octombrie 2010
    victor spune:
    Nu este interzisa munitia cu plumb in Suedia!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Eu vånez in Suedia si plumbul este interzis doar: la poligon...(la talere) se folosesc alice de otel si la balta !!!!!!!!!!La vånatori normale de ex la iepuri si fazani e plumbul!!!!!!!!!!

Adauga comentariu

Nume: *

Email: *

Mesaj: *

Cit face 4 - 2?

Sponsori

ARROW ARROW1 Articole vanatoare VINURILENICORESTI PARCHET

Vremea

Ora