Optica de goana
RAPID SI LA TINTA
Daca trebuie ca totul sa se desfasoare rapid, eu nu am nevoie de luneta", afirma vanatorul de mistreti foarte conservativ. "Cu ajutorul inaltatorului si al catarii sunt cel mai rapid!". "Daca bataia se potriveste si iti cunosti arma esti la fel de rapid si cu luneta si tragi mai repede", afirma celalalt. Exista totusi atat de multi experti auto - proclamati, cu cunostinte relevante si general valabile, mai ales in ceea ce priveste optica tintei pentru tragerea la goana, cate locuri sunt la masa discutiilor. Si pentru a clarifica afirmatiile din discutie trebuie luate in considerare date tehnice si fizice, care apoi trebuie confruntate cu o semi cunoastere sanatoasa.
Cu ajutorul inaltatorului si al catarii
Azi exista numeroase sisteme de ochire, care au fost realizate special pentru tragerea in goana de la distante mici. Modelul standard era initial un inaltator lat, neted, in forma de fluture, fara parti laterale inalte, combinate cu o catare rotunda, dintr-un metal neferos. Dar mai buna este o catare perlata. Pe inaltator, la mijloc, ar trebui sa existe un punct lat, de culoare alba sau aurie.
Mai putin recomandate pentru practica sunt catarile luminoase, inguste, din fibra de sticla, in suporturi elegante. Ele colecteaza lumina si sunt foarte perceptibile, dar se rup foarte usor.
Foarte bune s-au demonstrat a fi si catarile cu grinda de plastic, foarte luminoase, care sunt tinute de obrazarele laterale. Ele sunt luminoase, dau un contrast foarte bun, sunt perceptibile, foarte robuste dar si foarte stabile. Acestora li se potriveste un inaltator lat in forma de fluture. Dar poate fi utilizat foarte bine si un inaltator "cu imagine inversata", care se ingusteaza spre partea superioara si acolo prezinta o rotunjire intinsa. Un punct mijlociu, lat si alb, ajuta la o preluare rapida si corecta a catarii. Lateral se acopera foarte putin din imaginea tintei, datorita acestei forme a inaltatorului. Astfel de sisteme de ochire specifice pentru vanatoare la goana exista de exemplu de la Raetz.
O alta posibilitate este un cadru al inaltatorului, dupa cum il favorizeaza Krieghoff. Este vorba de un inaltator lat in forma de fluture, la care se afla numai cadrul. Tragatorul poate privi deci prin inaltator si poate mentine privirea de ansamblu. Acest inaltator este combinat cu o catare perlata de un rosu deschis. Foarte potrivite sunt catarile rosii, in unghi drept, puternice, dintr-un plastic stabil si sustinute din lateral de obrazare de otel. Ele pot fi combinate cu inaltatoare in forma de fluture sau cu imagine inversata. Mai ales in Franta si Belgia cele mai iubite sine pentru vanatoarea la goana sunt cele inguste, usor ascendente, cu un inaltator in V la capat. Ele ofera lateral o privire de ansamblu buna si permit o ochire rapida. Un dezavantaj este faptul ca ele nu pot fi reglate.
Intru totul nepotrivite pentru acest tip de vanatoare sunt sistemele de ochire cu inaltatoare in unghi drept, cu fragmente in unghi drept (deseori prea inguste) si catare cu grinda, precum si inaltatoarele Buckhorn. Acest lucru este valabil si pentru inaltatoarele cu gaura.
Sisteme de ochire cu punct rosu
Acestea nu sunt ajutoare optice, care maresc tinta, dar lucreaza cu un punct luminos rosu ca vizor. "Aimpoint" de la producatorul suedez Aimpoint a devenit intre timp un sinonim pentru sisteme de ochire cu punct rosu.
Pentru acest articol ne-a fost pus la dispozitie noul model Aimpoint 7000. Acesta a fost proiectat special pentru vanatoare. Acest model exista intr-o varianta de 166 mm lungime si 210 g greutate pentru toate sistemele standard sau montajele cu distante mici intre inele, cum este de exemplu montajul Blaser Sattel. Dar el se poate achizitiona si cu o lungime de 200 mm si cu o greutate de 225 g.
Acest model lung Aimpoint poate fi montat fara probleme pe o carabina cu repetitie Magnum. Un inel de 38 mm poate fi montat fara alte ajutoare pe capatul obiectivului. Astfel el devine ideal pentru montajele cu oscilante cu parghie pe armele cu tevi basculante. Nu numai designul modelului 7000 a fost modificat. A fost refacuta in intregime si partea electronica pentru generarea punctului rosu. Domeniul de functionare atinge de la - 30 pana la + 60 grade C. Producatorul nu a exagerat aici, deoarece la testul practic din Canada arctica modelul Aimpoint a functionat fara probleme la -34 grade C.
Comparata cu vechiul model Aimpoint, durata de functionare a unei baterii este de 250 de ori mai mare, in conditii normale de vanatoare in Europa centrala, o baterie normala ar trebui sa reziste la mai mult de 1000 de ore de functionare.
Prin noul tub interior domeniul de reglare a vizorului este marit la +/- 61 cm la o distanta de 100 m. Reglarea vizorului in trepte (un clic= 15 mm la 100 m) functioneaza sigur cu o precizie la milimetri.
Optica multipla a modelului Aimpoint nu se mareste. Lumina rosie a LED- ului (dioda) este reflectata din centrul lentilei obiectivului catre ochi. Lumina normala trece foarte normal prin optica. Indiferent de pozitia ochiului, aparatui este liber de paralaxa. Lumina rosie, in forma de punct este reflectata mereu in paralel cu axa optica a aparatului. Indiferent daca tragatorul percepe punctul in centrul (la o centrare corecta a pupilei ochiului) sau pe marginea obiectivului (la o privire oblica). Prin aceasta nu se modifica baza punctului de lovire, la o privire oblica, indiferent la ce distanta se trage.
Responsabil pentru reflexia luminii rosii in permanenta paralela, printr-un sistem cu lentile duble foarte inteligent. Majoritatea celorlalte sisteme de ochire cu punct rosu nu au aceasta tehnica si astfel se obtin deviatii ale bazei punctului de lovire la o pozitionare gresita a pupilei ochiului.
Sistemul optic formeaza o imagine plina de contraste, luminoasa si foarte clara, chiar daca s-a vanat pe o vreme cu zapada, cu soare sau intr-o zi cetoasa in padure. Nici chiar la inceputul amurgului nu exista nici un fel de probleme. Nu se intalnesc reflexe deranjante. Nici contrastul nu sufera modificari in cazul in care vanatul se misca in fata unui fundal intunecat.
Punctul rosu poate fi reglat in noua trepte de luminozitate. La lumina soarelui el este la fel de perceptibil ca si la crepuscul. El se dovedeste a fi fara reflexe si se remarca prin claritate.
Desigur ca punctul este simbolizat in lunetele bune printr-un punct rosu, cu margini foarte clare si rotunjite. Punctul rosu constant acopera 4 MOA, ceea ce corespunde valorii de 11,6 cm la o distanta de 100 m. La 50 m valoarea este de 5,8 cm. Din aceasta cauza el nu este potrivit pentru vanarea animalelor salbatice mici de la distante mari sau pentru trageri la puncte fixe.
Astazi piata ofera o serie de sisteme de ochire cu punct rosu de la diferiti producatori. Calitatea este insa foarte diferita. Calitatea minima nu este suficienta deseori pentru cerintele vanatorii.
Si firma Zeiss are in program un sistem de ochire Reflex cu punct rosu. Acesta dispune de o asa numita aprovizionare hibrida cu energie, cu baterie si cu celule foto solare. La lumina zilei unitatea luminoasa este alimentata cu energie de celulele foto solare. Bateria este crutata. Daca intensitatea luminii scade se trece automat la curentul din baterie. Tragatorul poate sa regleze intensitatea dorita de el a punctului rosu si sa opteze pentru depozitare. Dupa aceea intensitatea iluminarii punctului se regleaza in mod automat luminozitatii din imprejurimi.
Punctul ramane mereu in centrul locului de acces al razelor. Luminozitatea ramane aceeasi si la o privire oblica. Utilizarea este usoara si confortabila. Campul vizual este de 18,8 m la o distanta de 100 departare, iar punctul acopera 90 mm. Modelul Z - Point are o greutate de doar 100 g si s-a demonstrat a fi foarte robust in practica. Acesta reprezinta practic o alternativa noua si exceptionala la modelul Aimpoint. Asa numitele Holosights sunt potrivite in principiu, pentru tragerea la goana, dar sunt mai problematice pe timp de ploaie sau zapada, datorita modului deschis de constructie. Modelul Bushnell Holosight poate fi montat pe o sina Weaver. El este folosit si de unitatile speciale germane. Vizorul poate fi reglat comod prin intermediul surubului lateral. Intensitatea luminii poate fi si ea reglata rapid, chiar si in timpul tragerii, prin intermediul unui buton. Holosight are o greutate de 181 g si o lungime de 105 mm. Durata de functionare a bateriei este de numai 70 de ore. Distanta de la ochi nu joaca practic nici un rol. Vizorul rosu este alcatuit dintr-un cerc cu 4 linii scurte inspre exterior si un punct. Cercul are un diametru de 189 cm iar punctul 2,9 cm, la o distanta de 100 m. Aparatul este alcatuit dintr-un material plastic foarte rezistent la rupere si la loviri, precum si partial din aluminiu. Este impermeabil si se poate folosi foarte bine in practica. Este data si rezistenta la tragere.
Modelul Docter Sight II este aproximativ la fel de mare ca si o moneda de 1 euro. El este alcatuit dintr-un metal usor si are un vizor cu punct rosu, al carui punct acopera 10 cm la o distanta de 100 m. Este de asemenea prevazut cu un capac de protecjie impotriva ploii si a zapezii. Modelul poate fi montat pe o sina Weaver, precum si pe un montaj cu suport Blaser. Prin intermediul unei diode Mess se poate regla luminozitatea punctului luminos in functie de lumina din imprejurimi. Acest model se dovedeste a fi rezistent la tragere si poate fi utilizat practic.
Lunetele
Piata ne ofera o serie intreaga de lunete variabile, care au fost realizate special pentru vanatoarea la goana. Multe dintre ele lucreaza cu vizoare luminoase, chiar daca acest lucru nu este neaparat necesar. Toate lunetele pentru acest tip de vanatoare, cu un grad de marire de aproximativ 1 pana la 4 sau 5 ori si cu campuri vizuale de aproximativ 20 pana la 35 m, de la o departare de100 m, sunt foarte potrivite pentru tragerea la goana.
Modelul Zeiss Varipoint 1,1-4 x 24 T* a iesit pe piata cu un singur punct ca vizor. Acesta este o cvasi-combinatie intre un sistem de ochire cu punct rosu si o luneta. Punctul fara iluminare apare negru. Tragatorul nu este astfel dependent de baterie, deoarece el poate sa tinteasca foarte bine si fara iluminare, doar cu punctul negru. lluminat, punctul apare rosu si este foarte perceptibil. El se vede foarte clar. Intensitatea iluminarii poate fi reglata foarte bine. Punctul poate fi vazut la fel de bine si fara iluminare, atat pe ninsoare cat si atunci cand soarele straluceste, precum si toamna tarziu sau in amurg. Cu toate ca bateriile sunt sensibile la frig, ele nu au intampinat probleme de functionare la "temperaturile frecvente ale vanatorii la goana".
Sistemul optic in Varipoint 1,1-4 x 24 T* este exceptional. El asigura o imagine stralucitoare, la un contrast foarte bun, o claritate buna si o intensitate ridicata a luminii. Reglarea rapida a dioptriilor este simpla si suficienta. Schimbatorul gradului de marire necesita numai o jumatate de rasucire pentru intreaga zona de marire si totusi este greu de atins, respectiv deservirea este un pic cam complicata, deoarece turela de reglaj si cea de iluminare, necesare constructiei (de 21 mm inaltime) sta pe ocular, iar inelul de reglare a gradului de marire se afla in fata acestuia. Pozitiv este inelul de cauciuc cu came al acestuia. Reglarea vizorului functioneaza foarte exact si sigur.
Distanta de la ochi este in mijloc de aproximativ 9 cm, iar campul vizual ajunge de la 36 pana la 10,25 m la o departare de 100 m. Vizorul cu punct se afla in cel de-al doilea plan contact/imagine si nu se mareste odata cu schimbarea gradului de marire. Aceasta inseamna ca punctul este acoperit mai mult la marimi reduse decat la altele mai mari. Astfel el acopera 20 cm la grad de marire de 1,1 ori si 5 cm la unul de 4 ori, de la o departare de 100 m.
Pe langa vizorul clar cu punct, modelul Varipoint se mai poate obtine cu un vizor 54 si 56, care sunt prevazute suplimentar cu linii orizontale si verticale (56) in primul plan contact/imagine.
Aceste linii se maresc odata cu schimbarea gradului de marire. Este insa discutabil daca aceste linii suplimentare sunt necesare. Dintre lunetele de vanatoare la goana cu vizor in cel de-al doilea plan contact/imagine, putem aminti modelul Leupold European 30 Vari XIII 1,5-5 x 20, cu un astfel de vizor. La modificarea gradului de marire, vizorul ra-mane la fel de puternic. Aceasta inseamna ca la un grad de marire mai mare el acopera mai putin din tinta, deoarece astfel aceasta este prezentata mai mare. Campul vizual atinge de la 22,1 pana la 7,9 m - totusi o diferenfa clara fata de modelele de top. Optica modelului Laupold este foarte buna, iar utilizarea lui este potrivita pentru practica.
Luneta are un vizor luminos. Ca si alternative mai exista modelul Duplex cu punct luminos, in centrul unei cruci subtiri, precum si modelul Circle Dot (un cerc cu un punct in centru).
Multe modele europene de lunete pentru vanatoarea la goana - de la Kahles, Schmidt& Bender, Gerhard/Nickel, Kaps, Meopta si Swarovski -au vizorul in primul plan contact/imagine. Ele se maresc deci odata cu acesta. Foarte logice sunt in acest sens vizoarele cu distante marite intre linii (in loc de 70 cm aproximativ 140 cm, la o departare de 100 m), precum sunt de exemplu vizoarele 4A si 7A de la Swarovski. Cu acestea se poate trage la goana foarte bine - la o mai buna privire de ansamblu -, deoarece la o distanta mai mare intre linii se acopera mai putin din tinta.
Tehnologia Flash-Dot de la Schmidt & Bender prezinta modelul Optimum - pe langa Varipoint - in cadrul vizoarelor luminoase din lunetele de vanatoare la goana. Daca punctul luminos nu este iluminat, tragatorul vede un vizor chiar normal in luneta sa (precum 4,4 A). La iluminare se observa un punct luminos sau o cruce foarte mica, centrala si cu margini foarte clare. Acesta are avantajul ca, tragatorul nu vede mai multe cruci sau puncte suprapuse, cand unitatea de iluminare nu este pornita, iar tragerile la tinte fixe cu acest vizor normal nu sunt astfel o problema.
Pe langa modelul Circle Dot, P - Dot (vizor cu punct luminos pe o linie orizontala), se poate achizitiona si un vizor D - Dot (o cruce subtire cu punct luminos).
Modelul Zenith 1,1-4 x 24 este o luneta de varf in ceea ce priveste performantele sale optice si manevrarea. Campul vizual maxim atinge 36 m, la o distanta de 100 m, ca si la modelul asemanator Zeiss Varipoint, la cel mai mic grad de marire. Acest model se poate achizitiona cu o sina interna. Intensitatea iluminarii poate fi reglata foarte bine pentru toate variatiile de lumina. Dupa 6 ore, vizorul luminos se stinge automat.
Noul model Kahles CSX 1.1-4 x 24 cantareste doar 440 g si este echipat, de asemenea, cu un vizor luminos, in cel de-al doilea plan contact/imagine. Campul vizual maxim atinge in acest caz 37 m la o distanta de tragere de 100 m. Vizorul luminos, cu buton de deservire pe tubul mijlociu, este reglabil in mai multe feluri. Tragatorul poate sa inregistreze ultima intensitate reglata a iluminarii si astfel sa o gaseasca la fel si dupa o noua pornire a vizorului.
Swarovski foloseste asa numita tehnologie High - Grit, la modelul Circle - Dot (un cerc cu punct, aflat in vizorul Nr.4) si Dot (un punct cu o linie verticala si cu doua linii orizontale). Tragatorul vede vizorul neiluminat foarte palid sau gri - verde, dar poate sa vada prin marcaje. Iluminat, el apare cu marginile foarte clare. Acest vizor trebuie sa fie insa iluminat pentru tragerea la goana. In general, la lunetele de vanatoare la goana, este vorba mai ales de un camp vizual mare. Ca indiciu: 36 m la o distanta de tragere de 100 m, la un grad de marire de 1,1 ori sunt o valoare de varf, pe care o ating doar cele mai bune modele.
Vizorul
Vizoarele speciale pentru vanatoarea la goana ar trebui sa fie pe cat posibil mai usor de achizitionat. Un punct este de fapt suficient, din punct de vedere obiectiv, ca si la modelul Varipoint.
Foarte potrivit se dovedeste a fi si vizorul Plex, deoarece dispune de o privire de ansamblu mare. Insa clasic este vizorul Nr. 2, cu o linie subtire orizontala si linii late verticale. Acesta trebuie insa sa prezinte in partea de sus un varf pentru a facilita o tintire corecta. Liniile verticale late in partea de sus, ingreuneaza tragerea si sunt prea grosolane.
Cu siguranta ca pentru tragerea la goana nu este necesar neaparat un vizor luminos. El poate insa usura preluarea tintei pe o vreme cetoasa. Cu un astfel de vizor putem fi mai rapizi in anumite imprejurari. Experientele au aratat ca punctul rosu este un mijloc de intrajutorare mai eficace din punct de vedere psihologic. El nu inlocuieste capacitatea de tragere a tragatorului, ci iti confera de fapt un sentiment de siguranta la ochire si la contrast. "Punctul rosu se fixeaza de regula singur asupra tintei, astfel isi descriu practicantii experientele la tragere, care au evoluat incet dar sigur odata cu randamentul tintei.
Care vizor este mai bun, trebuie insa sa decida tragatorul singur. Din perspectiva pur fizica, un punct rosu este mai mult decat suficient, asa cum este el realizat la modelul Varipoint. Testele practice de la DWJ au confirmat clar acest lucru.
Totusi, tragerea si ochirea au de-a face intr-o oarecare masura si cu predilectiile. Astfel exista tragatori care nu doresc sa renunte la liniile din lunete si cred ca au nevoie de ele. Pentru acestia, producatorii ofera diferite variante. Evident ca practica a demonstrat ca vizoarele clasice Nr. 1 si 4 sunt mai putin potrivite pentru tragerea la goana.
Avantaje dezavantaje
La un sistem de ochire deschis, inaltatorul , catarea si tinta se afla in trei planuri de precizie la distante mari unul de altul. Ochiul uman nu este insa in stare sa le proiecteze impreuna si foarte clar pe retina, pe toate trei elementele, aflate in planuri diferite. Acest lucru este cel mai mare dezavantaj al sistemului de ochire deschis. Ochiul oboseste usor, deoarece el incearca mereu sa proiecteze clar elementele din diferite planuri de precizie.
Si acest lucru este foarte obositor, mai ales pentru vanatorii mai varstnici, cu varste de peste 50 de ani, care au frecvent probleme cu sistemul de ochire deschis.
In afara de aceasta, foarte putine paturi de carabine sunt potrivite pentru tragerea cu ajutorul unui sistem de ochire deschis. Aceasta inseamna ca , la o trecere rapida la atac, deseori nu se obtine o imagine ochita corect. La multe arme, sistemele de ochire deschise sunt reglate defectuos din fabrica.
Avantajul tragerii printr-un sistem de ochire deschis este ca, tragatorul poate mentine cea mai buna privire de ansamblu asupra decorurilor de vanatoare in timpul tragerii. La tragerea de la distante mici pe poteci foarte inguste din padure, tragerea prin ochire deschisa poate fi una dintre optiuni. Totusi un lucru este sigur: dominarea tragerii la goana cu o ochire deschisa necesita mai ales mult exercitiu si antrenament. Mai ales pentru distante de tragere mai mari de 25 m.
Pentru sistemul deschis de ochire sunt caracteristice robustetea si permanenta sa capacitate de intrebuintare.
El nu depinde de baterie. Toate vizoarele cu punct luminos insa sunt dependente de baterie. Chiar daca in containerul bateriei, cu baterie de rezerva, aflat in turela lunetei, permite la anumite modele o schimbare rapida, totusi fara energie nu exista un punct rosu.
Sistemele de ochire cu punct rosu prezinta o serie de avantaje fata de sistemele cu ochire deschisa. Ele de fapt nu maresc nimic, dar prezinta tinta si sistemul de ochire intr-un singur plan de precizie.
Tragatorul isi vede tinta mai clar, cu mai mult contrast si mai bine conturata. El are o privire de ansamblu asupra unui camp vizual mai mare - atata timp cat isi lasa deschisi ambii ochi. Daca inchide un ochi, acest avantaj se pierde, deoarece campul vizual observat prin aparat este destul de redus.
Lunetele pentru vanatoarea la goana aduc vizorul si tinta intr-un singur plan de precizie, la fel ca si sistemul de ochire cu punct rosu.
Dar ele mai au un avantaj si anume faptul ca maresc tinta in functie de fiecare reglare. La cel mai mic grad de marire, tragatorul poate sa tina ambii ochi deschisi si are astfel cea mai mare privire de ansamblu posibila. La cea mai mare distanta de tragere, tragatorul poate sa aleaga un anumit grad de marire si sa-si usureze astfel ochirea si declansarea dinaintea tragerii.
Campul vizual joaca un rol diferit, in functie de fiecare situatie. Campurile vizuale mari de 36 m la o distanta de tragere de 100 m, sunt suficiente din punct de vedere practic.
Este clar insa ca el scade odata cu un grad de marire progresiv. Cine se afla pe o poteca ingusta din padure este sfatuit sa regleze luneta la cel mai mic grad de marire.
Cu luneta tragatorul poate ochi putin mai incet decat cu un sistem de ochire cu punct rosu. Totusi prin exercitiu se pot obtine si aici rezultate bune. Cine este sigur pe arma sa, echipata cu o luneta pentru vanatoarea la goana, va putea stabili o diferenta la viteza de tragere. Si reglarea dioptriilor la lunete se face foarte comod, fapt ce permite apoi o reglare de precizie a lunetei pentru ochi.
Concluzia DWJ
Tragerea la goana cu un sistem de ochire deschis este cea mai dificila. Majoritatea vanatorilor reusesc astfel numai pe distanje de 25 m departare. In conditii extreme de folosire, acesta are avantaje, datorita faptului ca nu este devastator. Acest lucru este valabil mai ales pe o ploaie torentiala sau ninsoare.
Sistemele de ochire cu punct rosu si lunetele pentru vanatoarea la goana se potrivesc foarte bine la tragerea la goana. In acest caz lunetele sunt universal substituibile, deoarece ele si maresc. Ele pot fi folosite si pentru tragerile de la distanta sau in amurg.
Sistemele de ochire cu punct rosu sunt dispozitive foarte specializate de ochire pentru trageri foarte rapide, dar si pentru vanatul rapid. Limitele lor sunt foarte clare in cazul distantelor de tragere, care este clar sub 100 m in cazul vanatului mic.
In timp ce un sistem de ochire deschisa costa in jur de 300 euro, cele cu punct rosu costa 400 de euro, iar lunetele pentru vanatoarea la goana, mult mai valoroase din punct de vedere calitativ, costa deseori mai mult de 1300 de euro.
Indiferent pentru care varianta de ochire se decide un tragator, el trebuie, in orice caz, sa exerseze pe standul de tragere inainte de a vana la goana. Acest lucru aduce garantat mai mult succes - independent de tipul de ochire instalat - decat daca reflectam la punctele de vedere de la mesele de discutii.
preluare Roland Zeitler (DWJ mai 2005)
traducere si adaptare de babon