Rolul examenelor de crestere VJP si HZP

Rolul examenelor de crestere VJP si HZP

 

ROLUL EXAMENELOR DE CREŞTERE VJP ŞI HZP
 

 În trecut s-a discutat mult în jurul acestor examene, ce se testează, cum şi despre necesitatea de a introduce aceste examene şi în chinologia română de vânătoare.

Acum că acest pas a fost făcut, regulamentele VJP şi HZP fiind acceptate de către ACHR, ar urma pasul următor pe care îl vad în promovarea examenelor de creştere VJP şi HZP atât în linia crescătorilor cât şi în linia vânătorilor.
Din multe discuţii purtate pe forumurile de profil dar şi în privat, am sesizat că puţini au înţeles ideea care stă în spatele acestor examene, rolul pe care îl au şi nu în ultimul rând influenţa lor asupra selecţiei în cadrul unei rase şi cu asta direct asupra vânătorii cu câinele de aret versatil cum este Deutsch-Drahthaarul sau alte rase de braci germani. Mai ales pe partea vânătorilor există un deficit enorm în acest punct, ceea ce împiedică mobilizarea lor. Acest deficit de cunoştinţă se datorează în primul rând lipsei aproape totale de informaţie şi literatură de specialitate. Acest gol nu poate fi astupat decât printr-un efort comun între ACHR - AJVPS - CNLVCP - forumurile de vânătoare - presa de specialitate. Din păcate, în prezent nu există nicio iniţiativă comună în această direcţie. Într-un punct cred că suntem toţi de aceeaşi părere, ca să ne bucurăm la vânătoare de un câine „bun”, adică un câine sănătos care corespunde atât la formă şi păr, cât şi la aptitudinile natale conform profilului rasei respective; este în primul rând nevoie ca părinţii să fi trecut prin filtrul selecţiei unde au dovedit că ei însăşi sunt exemplare care unesc în ei spectrul genetic al rasei din care fac parte. Asta însă nu poate fi decât primul pas, care ne poate spune ce potenţial genetic au părinţii, însă nu ne poate spune ce şi cât de dominant moştenesc mai departe. Tocmai aici intervine unul dintre cele mai importante roluri a examenelor de creştere VJP şi HZP. Prin prezentarea a cât mai mulţi câini născuţi într-un cuib şi înregistrarea statistică a rezultatelor obţinute se pot trage concluzii concrete în ce priveşte adevărata valoare a părinţilor, anume ce moştenesc aceştia şi cât de dominant. O asemenea statistică pentru masculi în care se înregistrează rezultatele urmaşilor lor este un instrument important pentru crescători atunci când aleg masculul pentru montă. O importanţă şi mai mare primesc examenele VJP şi HZP când statistica se face la nivel de club precum în VDD şi nu numai. Aici este vorba de „Ostermannschen Statistick” - statistica după Ostermann. În aceasta statistică se înregistrează toate rezultatele obţinute la VJP şi HZP, inclusiv eventualele defecte (defecte corporale sau defecte de caracter - câini nervoşi, fricoşi....). Rezultatele se înregistrează pe masculi. Statistica este în fiecare an o oglindă a spectrului genetic a noii generaţii. Astfel clubul poate vedea foarte clar unde se află rasa în moment şi încotro se îndreaptă şi mai ales dacă apar defecte. Astfel, clubul poate acţiona, de exemplu prin modificarea regulamentului de creştere.

Bineînţeles că o asemenea statistică, indiferent că ea se face la nivel de cuib sau la nivel de club, este cu atât mai reprezentantă cu cât numărul câinilor testaţi este mai mare. În acest punct, toţi crescătorii dau o mare parte a răspunderii mai departe la vânătorii care cumpăra câinii. Un asemenea sistem orientat spre performanţă, care are ca scop să ofere vânătorilor câini sănătoşi şi cu un potenţial genetic cât mai mare, nu poate funcţiona fără ajutorul vânătorilor. Examenele VJP şi HZP au o tradiţie de aproape 100 de ani, timp în care şi-au dovedit eficienţa.

Aceste două teste care au fost concepute extra pentru cerinţele raselor germane, fac parte din sistemul de selecţie german. Nu în ultimul rând, datorită acestui sistem de selecţie, rasele germane în frunte cu Deutsch-Kurzhaar şi Deutsch-Drahthaar se bucură de o popularitate enormă şi asta pe plan mondial, ele încadrându-se în Topul câinilor de aret alături de rase celebre, precum Pointeri şi Setteri.

Acum la sfârşit, nu îmi rămâne decât să apelez atât la crescători dar mai ales la vânători: mergeţi şi prezentaţi câinii la VJP şi, pe cât posibil, la HZP. Contribuiţi astfel activ la menţinerea şi, de ce nu, la îmbunătăţirea raselor cu care vânaţi. Răspunderea o purtăm toţi, atât crescători, cât şi vânători.

 de Sibianu

Comentarii

  • 00:15:07, 24 Aprilie 2011
    Ionuc spune:
    Multi stiu ca asa e cel mai bine dar putini sunt dispusi sa participe la probe!Nemtii nu doresc o ierarhizare a cainilor sau a vanatorilor,doresc doar o EVALUARE a tinerei generatii si a reproducatorilor valorosi! Acest sistem a dat roade, sa-l continuam si in Romania!!

Adauga comentariu

Nume: *

Email: *

Mesaj: *

Cit face 6 - 5?

Sponsori

ARROW ARROW1 Articole vanatoare VINURILENICORESTI PARCHET

Vremea

Ora