Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Lun Feb 17, 2020 5:10 pmRăspunde la subiect  [ 13 mesaje ] 
Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta. 
Autor Mesaj
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mie Ian 23, 2008 6:46 pm
Mesaje: 1167
Localitate: Texas
Mesaj Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.

"Deziceri"
Acest ghid se adreaseaza incepatorilor, care au fost muscazti de microbul carabinei si distantei. Ceilalti va rog nu cititi pentru ca subiectul e "ingrozitor" si s-ar putea sa fie molipsitor.

Din capul locului, NU sint un expert in domeniu, dar am trecut de partea de introducere. As vrea sa impartasesc opinia mea evident subiectiva, in speranta ca le va fi util incepatorilor. Ceilalti care sinteti in tema, va rog completati si comentati.

Subiectul este suficient de vast ca se poate scrie o carte intreaga despre el. acest articol se vrea doar on introducere. De asemenea tema articolului este tragerea PRACTICA la distanta. Adica tragerea in conditii de teren, cu aparatura care se poate duce in teren, cu arme care se preteaza caratului in teren, si calibre uzuale...etc. Nu veti gasi aici discutii despre arme dedicate trageri la distanta de pe banca, sau calibre unicat, etc.1. Ce e tragerea la distanta

Inainte de deschide subiectul sa definim de fapt despre ce vorbim.  In acceptiunea mea tragerea la distanta e difinita ca tragere peste limita la care se poate trage fara corectie. Distanta la care se poate trage fara corectie se numeste in engleza Point Blank Range(PBR). PBR este asadar distanta limita la care putem ochi zona vitala si o lovim fara corectie de traiectorie. Asadar tragerile la distanta sint tragerile peste PBR. Spre exemplu la calibrul 30-30, la o zona vitala de 25 cm, PBR este de cca 200m daca arma a fost zero la 165m. Cu alte cuvinte pina la 200m  corunuta se poate ochi in zona centrala si proiectilul nu va urca sau cobori mai mult de 12.5 cm. Daca luam alt calibru spre exemplu 300 Winchester Magnum, PBR se extinde pentru cornuta pina pe la vreo 340 m. Pentru 300 WM 250 m in acceptiunea mea nu e o tragere de distanta, pe cind acelasi foc cu 30-30 e o tragere de distanta. Nu e cine stie ce corectie nici cu 30-30 la 250m, dar e in orice caz o tragere mai dificila si trebuie un pic de exercitiu si stiinta. O alta observatie legata de PBR este ca depinde de marimea zonei vitale. Asadar 30-30 are 200m pentru o zona vitala de 25cm. Pentru o zona vitala de 10cm, PBR la 30-30 e mult mai scurta.


2. Cerinte pentru tragerile la distanta

In opinia mea exista 2 cerinte majore pentru tragerea la distanta:
1) Precizia
2) Stiinta trageri

In ultima instanta cele 2 cerinte se traduc in bani si timp.

2.1 Precizia

Precizia este precizia practica de care tragatorul si sistemul de tragere e capabil in conditiile date. Practic consitenta=precizie. Adica daca tot timpul proiectilul mereg in acelasi loc, se numeste ca ansamblul tragator/sistem de tragere executa trageri de precizie.

Precizia are din nou 2 factori importanti:
- precizia tehnologica. Adica precizia sistemului de tragere compus din: arma (inclusiv suport), optica (inclusiv inele) si munitie. Acest factor se poate imbunatati cel mai usor cumparind echipament de calitate si alegind componente proprii tragerilor de precizie. A se nota ca echipamentul scump, nu e neapart propriu tragerilor de precizie.
- precizia tragatorului. Adica factorul uman al preciziei. Aspectele importante in acest caz sint pozitia de tragere, stiinta executarii focului (respiratie, ochire, apasarea tragaciului, inclusiv potrivirea armei in obraji...etc.).

Precizia depinde de ambii factori, si din pacate cel mai slab factor dicteaza. Adica o precizie tehnologica mare oferita de un echipament scump, e practic inutila in miinile unui tragator neantrenat....si evident invers. Dar de regula un tragator antrenat poate scoate maximum dintr-un echipament mai slabutz. Si cum astazi chiar si un echipament ieftin e capabil de o precizie bunicica, tragatorul antrenat va fi practic, mai intodeauna in avantaj.

2.1.1 Precizia tehnologica

Precizia sistemului de tragere (arma, optica, munitie) depinde de precizia celor 3 componente.

Arma:

Arma se alge una care prin constructie sa ofere consistenta focurilor. Adica un pat rigid care sa nu se deformeze la focuri sau la variatii de mediu. De obicei un pat sintetic. Patul este de obicei reglabil/reglat pe dimensiunile anatomice ale tragatorului, astfel incit obrazul si ochiul se pozitioneze in acelasi punct natural de la foc la foc. O montura a actiunii rigida, o actiune cu tolerante mai mici care care sa incarce cartusul in acelasi fel in camera de fiecare data. De notat ca tolerantele mici pot face arma sa fie pretentioasa la operarea cartusului in camera (incarcare, ejectare), lucru si mai relevant pentru armele semi. In general pentru tragerile practice de precizie se poate gasi un compromis intre tolerante si fiabilitate. Teava e de obicei cu sectiune groasa pentru a preveni vibratiiile mari in timpul focului si dilatarile prin incalizre la numar mic de focuri. Tragaciul este de obicei cu actiune usoara, previzibila si scurta. Adica un tragaci care nu modifica mult pozitia armei pe parcursul cursei. Tragaciul e o chestiune personala, asadar majoritatea tragacelor de precizie sint reglabile atit in cursa cit si in efortul de apasare. Toate atrbutele constructive ale armei de precizie (pat rigid, teava groasa, actiune rigida, etc.) o fac grea. Greutatea este benefica tragerilor de precizie pentru ca micosreaza reculul si ofera o stabilitate mai mare armei sprijinte pe suport, dar evident ca greutatea prea mare o face neportabila. Asadar o arma de precizie practica este mai grea decit o arma de vinatoare obisnuita dar inca este portabila. Adica arma poate avea vreo 2-4kg mai mult decit o arma de vinatoare uzuala, dar totusi va fi mult mai usoara decit o arma de tragere de precizie de banc. Spre exemplu arma mea are in jur de 5 kg. Arme tipice de precizie sint armele militare pentru sniping si derivatele lor de precizie pentru vinatoare.

Daca nu aveti o arma cu atributele de mai sus, nu disperati, marea majoritate a armelor de azi au precizie mult mai buna decit cele de alta data, si sint suficiente pentru efectuarea tragerilor la distante destul de mari. Spre exemplu e uzual pentru o arma de vinatoare sa aiba o precizie de 2 MOA (daca nu sinteti familiar cu MOA vedeti "Ghidul lui NUSTIU in precizia practica"). O asemenea arma poate lovi o zona vitala de 25cm pina pe la 450m.  Daca arma e intr-un calibru uzual cum e 30-06, se numeste ca puteti dobori copitata pina la 400m cu ce aveti in dulap.

Armele de precizie nu se trag la vinatoare din picioare din mina, din 2 motive: arma de precizie e grea ( cu centrul de greutate in fata) deci e greu de tras din mina, SI, pozitia de tras din picioare e cel mai putin stabila. Asadar tragerile de precizie se fac de pe suporti. Ca suport se poate folosi ceva adhoc, cum e rucascul pus pe un trunchi d copac, pe un bolovan, etc. Alti suporti folositi uzual sint bipozii. Exista bipozi pentru trasul din culcat, cit si pentru trasul din sezut. Personal am luat unul bun la amindoua. Trasul din culcat e dificil in teren din cauza vizibilitatii, dar trasul din sezut e mai totdeauna posibil. Cumparati bipozi de calitate care sa fie ajustabili, dar fara joc intre componente. Am avut noroc cu firma Harris pina acum, dar exista si altele. Monopodul e mai bun decit nimic dar in opinia mea nu e bun pentru precizie. Am mai folosit tripod cu un brat de extensie lateral, care suport si patul armei. In acest fel arma are suport atit in fata cit si in spate.Calibrul

Majoritatea calibrelor au precizie suficienta pentru trageri practice. E de fapt mai importanta munitia X in arma Y pentru imbunatatirea preciziei. Dar daca tot sintem aici sa vorbim un pic de calibre. Evident ca unele calibre sint mai bune la tras departe decit altele. In opinia mea un calibru pentru distanta e...tot un compromis intre:
- balistica
- energie
- pret

CAlibrele uzuala cum sint 3006, 308 Winchester, 300 WM sint perfect capabile de trageri mult peste limita rusinii. Nu e nevoie de ultima gaselnita in materie de balistica pentru ca ajunge departe. De asemenea calibrele din seria Weatherby, sau supermagnumurile, desi au balistica si energie, in opinia mea sint prea scumpe pentru primul calibru de distanta. E pur si simplu prea scum si prea dureros ca sa te antrenezi cu ele. Si daca poti face treaba foarte bine cu munitie care o gasesti pe toate gardurile, de ce sa-ti vinzi soacra si sa-ti disloci umarul ca sa le tragi?

Totusi daca vreti sa vinati regula de aur ramine si la tragerea de distanta, adica, proiectilul trebuie sa aiba suficienta energie cind ajunge in vinat, pentru a crea o doborire curata si fara ranite inutila. Asadar daca 223 e la limita pentru caprior de aproape, sigur va fi peste limita daca vrem sa tragem la 500m la caprior.

O alta regula a calibrului este ca nu-l puteti folosi la distanta mai mare decit isi da el duhul...dar a-ti fi surprinsi cit de departe e acea distanta. Spre exemplu oricit a-ti vrea sa trageti cu 22 Hornet la 800m nu prea iese practic, atit din motive energetice (adica nu are suficienta energie pentru nimic) cit si balistice (adica are o cadere atit de mare si e deviat de vint atit de mult incit e ca si cum incerci sa bagi atza in ac stind calare pe tureta de la tanc, ...un exercitiu in futilitate).

Ca si metoda de antrenament insa merita mentionat 22lr. A-ti probabil surprinsi dar 22lr e un calibru bun pentru antrenamentul de distanta. Un 22lr subsonic de precizie e capabil sa loveasca in cerc de cca 10 cm la 180m, si probelemele de compensare a elevatiei si vintului sint aceleasi ca si la magnumuri.

Proiectilele alese trebuie sa aiba un coeficient balistic (BC) cit mai bun, pentru a pierde mai putina viteza de-a lungul traiectoriei, si pentru a fi mai rezistene la vint. De obicei proiectielele mai grele din calibrul respectiv au BC mai bun. Evident forma e importanta, cea mai aerodinamica forma e ogiva cu coada de barcutza (boat tail). Evident ca proiectiele grele au viteza mai mica de plecare, dar o pastreaza mai bine de-a lungul traiectoriei. Constructia relative la expandarea proiectilului nu are nimic practic cu zborul proiectilului, dar evident ca daca loviti vinat, doriti un proiectil care zboara bine dar are si o expandare adecvata in vinat. Personal am optat pentru proiectiele Amax de la Hornady, dar mai sint si altele.

Este important daca trageti in vinat la distanta sa va si antrenati cu proiectilul pe care vreti sa-l trageti in teren. Tabela balistica pe care o ridicati experimental in poligon, e proprie pentru acea combinatie de arma si ca calibru.  Asadar nu trageti cu un calibru in poligon la 500m si apoi folositi cu totul alat munitie in teren, pentru ca foarte probabil balistica va fi alta.


Optica

Pentru tragerile de precizie si distanta, trebuie vazut departe, deci trebuie optica de clara. De asemenea magnificarea e bine sa fie un pic mai maricica. Se poate trage si cu 10x magnificare la 900m, dar e mai usor cu 25x. Reglajul elevatiei si azimutului trebuie sa fie perfect reproductibil, adica daca invirti din turete la toate capetele de curse, cind turetele trect prin acelasi punct de reglaj reticulul trebuie sa fie exact in acelasi punct. E crucial sa fie asa. De asemenea reglajul elevatiei trebuie sa aiba o plaja mai mare decit la lunetele obisnuite. Spre exemplu pentru 308 Winchester as spune ca o plaja a elevatiei de 60 MOA e minimum si 100 MOA e bine. In general lunetele cu tuburi de 30 mm au reglaj mai mare mare la elevatie decit cele cu tub de 25 mm, dar nu e o regula, verificati cind achizitionati luneta. Turetele e bine sa fie din cele inalte si trebuie neaparat sa aiba ceva gradatii pe ele, altfel va incurcati prea usor. In opinia mea cele mai bune sint turetele tactice, chiar mai bune decit cele target. Un atribut util al turetelor e sa poate fi reglate pentru zero. Adica unele turete au un surubel care permit aliniera gradatiei lor de zero. Asadar dupa ce 0 arma la 100m se slabeste surubelul si se alinieaza tureta la 0. Astfel oricit as invirti de turete, chiar daca m-am pierdut si am uitat cite ture complete  am dat, pot oricind sa re-aduc tureta la gradatia 0 si sa o iau iar de la capat. Reticolul e bine sa fie cu gradatii pentru compensare. E precis de compensat din turete dar e mult mai rapid de compensat din reticul. Vintul de obicei trebuie compensat rapid pentru ca se poate schimba. De asemenea uneori (in special fara montura de baze inclinate) reglajul elevatiei nu e suficient din turete sau e prea lent, si o combinatie de tureta plus ajustare din reticul e mai eficienta. Am reticul mildot la toate lunetele si de multe ori am folosit o combinatie de ajustare din turete a elevatiei plus compensare din reticul.

Pentru calibrele mari, un factor important este eye relief, adica distanta de la ochi la ocular. Alegeti o luneta cu o distanta cit mai mare pentru ca si un calibru "mititel" cum e 308 Winchester va pune usor inca o sprinceana.

Montura folosita trebuie sa fie foarte foarte solida. De obicei inele groase cu montura solida in baza. Multa lume folsoeste bazele inclinate pentru compensarea elevatiei. Si e ok, functionaeaza, dar personal incerc sa ma feresc ce baza inclinata si sa montez inele direct pe arma daca arma are gaurir pentru inele (sau baza incorporata) Motivul pentru care evit inca o baza este pentru a elimina o piesa care se poate defecta/slabi.

2.1.2 Precizia tragatorului

Factorul uman in opinia mea este in opinia mea, in majoritatea cazurilor, veriga slaba a unei trageri de precizie. Cel putin este in cazul meu. Asa cum am spus mai sus consistenta= precizie si in general precizia tehnologica are consistenta mai mare decit noi. Asadar trebuie exersat, exersat si iar exersat. Asta inseamna timp si bani.

Pozia de tragere, respiratia, apasarea tragaciului sint lucruri extrem de importante care creaza reflexe ce se batatoresc in mii de trageri. Dar nu disperati, precizia tragatorului se imbunatateste enorm in doar citeva zeci/sute de focuri. Restul, acel mic progres, urmeaza in alte sute/mii de focuri. Exista articole, filme, carti referitoare la poziti si tehnici de tragere, si sint autori mai experimentati decit mine, deci n-are sens sa detailez aici. Dar pot sa spun un singur lucru, trebuie antrenament si insusirea e perisabila. Adica se pierde daca nu e exersata. Revine insa mai repede a doua oara.

Urmeaza restul...


Intrebari si Raspunsuri:


Ultima oară modificat de dtdpuu pe Lun Mai 10, 2010 2:12 pm, modificat 1 dată în total.Lun Mai 10, 2010 1:55 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6926
Localitate: Focsani
Mesaj Răspuns: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
Bun topic.
Mereu mi-au placut initiativele tale si citesc cu atentie articolele.

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Lun Mai 10, 2010 2:01 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Mie Sep 12, 2007 1:45 pm
Mesaje: 6120
Localitate: Constanta
Mesaj Răspuns: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
Ce repede se uita lucrurile ?!?!
Inca de acum cativa ani am inceput sa dezbatem, ca si acum impotriva curentului "majoritar", problematicile legate de precizie necesara, constructii de arme, minim de echipament si alte 1000 de chitibusuri care sa te ajute sa tragi bine si mai departe de cei 150 m canonici. Cu un pic de curiozitate si ceva sapaturi la "concurenta" ati da de acele discutii, cu nimic mai subtiri decat cele de acum.
N-o sa incerc sa respect ordinea punctelor atinse de @dtdpuu nici sa le combat sau completez.
In acceptiunea europeana acel PBR american se aseamana cu ce-am mai discutat - distanta recomandata de reglaj. Europenii accepta o sageata si o coborare mai micuta. Daca americanii sunt de acord cu 3"=7,5 cm, europenii vor doar 5 cm peste si sub linia de mira ceea ce scurteaza un picut distanta "mare" sau distanta de la care este necesara corectia.
Pe de alta parte, cu exceptia lui 22 Hornet si a lui 7,62x39 nu prea se folosesc in UE cartuse cu balistica unui 30-30 ci preferintele au fost mereu spre calibre ceva mai razante, chiar si 8x57 fiind mai rasarit.
Pentru ca nu vaneaza noaptea, pentru ca n-au nevoie de obiective de 50-56 mm, pentru ca nu folosesc si luneta si aparate mecanice de ochire in acelasi timp, americanii lipesc luneta de teava armei - asta inseamna un traseu mai "paralel" al proiectilului cu linia de mira la distante micute si caderi ulterioare mari.
Europenii au fost invatati cu Mauser si au pus lunetele sus de tot din cauza manerului inchizatorului, a dorintei de a folosi si catarea si inaltatorul si a obiectivelor mari (mai recent). Asta inseamna ca proiectilul urca mai mult pana sa intersecteze linia de mira, urca mai departe apoi atinge din nou, in cadere, linia de mira la distanta mai mare decat la sistemul american de montaj al lunetei. Americanii invart de turete intr-una pe cand europenii pun capace si nu umbla la ele cu anii.
Una peste alta, mai orice calibru european poate fi "ajutat" de aceasta asamblare sa ajunga la 200 m fara corectii de ochire. Mai mult de atat europenii n-au avut nevoie si au preferat sa aduca vanatul in bataia armei decat sa-l ajunga cu glontul. Pana si exterminarea caprelor negre din Alpi s-a facut folosind "goana" si nu trasul la 500 m.

In alta ordine de idei, poate c-au existat tragatori buni la distante mari si-n randul vanatorilor europeni da' cei mai saracuti nu prea puteau sa se laude cu asta ca impuscatul unei capre pe pamantul "sefului" inca se mai pedepsea drastic si acum 75 ani iar cei mai "bogati" nu se puteau lauda cu asa performante ca imediat le sareau in cap "traditionalistii" si nu dadea deloc bine sa spui c-ai dobandit un cerb de la distanta mai mare decat cea la care-i puteai simti mirosul.

Totusi, sa nu uitam ca nu americanii au inventat lunetele si ca pe la 1900 deja se desfasura de cativa ani o competitie inter-continentala de trageri la 1000 yarzi sau metri cu armele epocii, tragand pe aparate mecanice de ochire. Astazi ne trebe lunete cu minim 24 x pentru vanatoare la 100 m si ei trageau la 1000 fara optica, cu un calibru 45 cu nici 500 m/s la plecare si cu o bolta de cativa zeci de m pana la 1000, atat de mult incat inaltatorul era la cateva zeci de cm deasupra tevii si arma tragea cu teava spre cer in timp ce tragatorul ochea paralel cu solul.

Perioada interbelica, statutul militarilor-nobili din mai toata Europa, dezvoltarea armelor, a opticii, a scolilor de lunetisti a perfectionat tirul la distanta. Normal ca-n aceeasi gasca de militari acum puteai sa te lauzi cu lovituri la 6-700 m la cerb si-n anii pre WWII multi "generali germani" vestiti ca mari vanatori erau capabili de asta.

Se termina si razboiul si-n goana furibunda pentru reducerea spre interzicerea armelor toata stiinta asta s-a cam pierdut.
Practic, a trebui sa fie reinventata in anii "60 cand la Olimpiada era proba de tir calibru mare la 300 m tot fara luneta (chiar daca "autoritatile" grijulii au scos-o din calendarul competitional aceasta proba este foarte activa si azi mai la vest de noi in regim privat). Cam in aceeasi vreme s-a sfarsit si epoca neagra peste ocean, americanii au redescoperit incarcarea manuala a cartuselor si inventarea de calibre noi mai des de unul pe luna si lucrurile au incepu sa se urneasca pe fagasul normal.
Dupa ce multe zeci de ani n-au reusit sa treaca de 4 sau 6x la magnitudinile lunetelor au inceput sa apara dispozitive optice tot mai performante.

In tarile mult mai civilizate decat cele cu influenta sudica sau centrala, trasul la distanta mare facea parte din cotidian. 6,5x55 s-a nascut sub o stea norocoasa si a facut fericite multe generatii de tragatori. Din fericire pentru ei, fiind ceva mai socialisti din fire (adica eventual un rege si restul "palmasi") n-au avut parte de invataturile luminate ale nobililor vanatori anglo-saxoni si austro-germani (dintr-o data foarte multi si foarte nobili si care preferau panda la cerb din sezlongul de pe veranda din spate a conacului) si goniti de vremea ceva mai neprielnica si de elanii mai putin cooperanti au continuat sa traga departe de tot, izolati si urati de toata floarea cea vestita care cica face legea in materie de vanatoare...ati vazut voi suedezi sau finlandezi invitati la Balc???  :parsiv:  :parsiv:
Departe de numele vestite gen Mauser cativa fabricanti europeni, unii uitati azi, au continuat sa perfectioneze stiinta construirii armelor, de la culate la tevi si calibre nascand arme demne de un custom-shop american de azi. Fabricantii de munitie au ramas initial in urma dar piata i-a obligat sa se chinuie sa dezvolte proiectile, propelenti si chiar calibre dedicate...va suna cunoscut 6 mm NORMA Bench-Rest sau 6,5-284 Lapua (chiar daca-i un mic furtisag la mijloc)? Poate mai necunoscut este 6,5x54 Russian dezvoltat de rusi special pentru competitii de tir. Pentru pasionatii genului "russian" poate suna cunoscut numele Rekord al unei carabine de precizie vanduta azi de Izhmash dar putini stiu ca numele i se trage de la o carabina dezvoltata in anii "60 de Tula si cu care rusii au dat jos record dupa record in anii "64-"66 in proba olimpica de 300 m calibru mare...ei fiind, de fapt, si ultimii castigatori ai probei inainte de a fi scoasa din calendarul competitional...culmea este c-au folosit la fel de bine si 308 W  :new_dracusor: nu numai al lor excelent 7,62x54 R.

In paralel, o celebra competitie inter-arme, biathlon-ul "vechi" nu joaca de acum, punea la mare incercare tragatori cu zecile de pe toate meleagurile unde erau purtatori de schiuri. Pe grupe si individual, acestia hoinareau la propriu prin paduri neumblate, pe distante de 5-15 km, cu doar harta si busola, in cautarea lacaselor de tragere de unde trebuiau sa angajeze (tot fara lunete si folosind arme cat mai "militare") tinte de 20-25 cm diametru (erau chiar un fel de farfurii) la distante necunoscute in prealabil, de pana la 300 m. Si asta contra-cronometru, pe parcursul cate unei zile intregi in care mai si mancau din traista si dormeau in zapada.


La noi ce sa mai spunem ca-n afara de ceva PSL-isti si cate un vanator ce-a riscat o lovitura "imposibila" la 400 m restul se munceau sa progreseze la 30 m la 40 cu lisa si tot felul de minuni de proiectile.

_________________
R-93 243W/300Weath/9,3*62/375H&H, Sako 30-378 Wheaterby, AL-48 12 GA, Benelli SBE II 12 GA s.a. multe de la Cugir...


Mar Mai 11, 2010 8:39 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Mie Sep 12, 2007 1:45 pm
Mesaje: 6120
Localitate: Constanta
Mesaj Răspuns: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
Revenind la oile noastre, dupa mine, distanta de la care incepem sa ne punem probleme ar fi peste 300 m.

Aproape orice arma luata azi din magazin, in orice calibru frecvent si dotata cu o luneta decenta e capabila sa sparga un taler la 250 m fara mari probleme pentru tragator. Dar in niciun caz nu poate face asta singura, nici chiar legata in menghina - cineva tot trebe sa ocheasca si sa apese tragaciul. Si ca sa inveti asta nu-i alta cale decat antrenamentul.

Pe fapte, nu pe vorbe, una din cele mai intalnite arme de pe la noi, o CZ 550 standard (sau Luxus, ca-i mai dorita) in hulitul 30-06 este in stare sa loveasca patratelul acela din tinta de reglaj de la RWS, de doar 5 cm latura, de la 350 m. Si asta cu toate hibele constructive pe care le are. Ba chiar stiu una o tara imbunatatita care poate asta si la 600 m si daca se straduieste un pic atinge o coala A 3 la 850 m si asta cu o luneta cat se poate de "vanatoreasca" cu numai 8x magnitudinea maxima.
Nu-i deloc usor sa poti asta si 75% din dificultate se datoreaza armei complet impropriu construita pentru orice fel de tras nu numai pentru trasul la distanta - are totul exact pe dos de cum ar trebui pentru o arma cu care vrei sa tragi bine chiar si numai in conditii de vanatoare.

Sistemul este derivat din celebrul Mauser, sistem ce a fost construit pentru functionare in orice conditii nu pentru precizie. O seama de detalii constructive nu fac din culata de Mauser una potrivita pentru precizie.
Teava este subtire pentru ca arma sa fie usoara si buna de purtat mult dar vibreaza mult si diferit de la foc la foc pe masura ce se incalzeste - cam pe cand termini reglajul armei punctul de impact va fi in cu totul alta parte decat primul foc tras din teava rece....daca mai luam in considerare si dorinta de a curata teava cat mai repede dupa ce ajunge acasa tragatorul (ca doar nu-i cromata) atunci ne asiguram de 75% sanse primul foc ratat la distante de peste 200 la urmatoarea iesire.
Tragaciul ce poseda vestitul accelerator este subtirel si ca proiect si ca realizare, nu este constant nici in forta necesara actionarii si nici in cursa, are miscari parazite, are o "limba" nepotrivita ca latime, aderenta la deget si curbura, are slefuiri imperfecte si agata iar acceleratorul nu face decat sa izbeasca efectiv piesele nu sa usureze munca tragaciului. In plus, cea mai mare parte din posesori abea indraznesc sa umble la micul surubel vizibil ce regleaza taria tragaciului "accelerat" si nicidecum sa scoata arma din pat si sa lucreze cateva ore la toate surubelele pana obtin un tragaci mai bun de tras.
Frumosul pat din lemn de nuc "selectionat" si uscat rapid in maniera moderna nu numai ca se stramba cu timpul dar este imperfect prelucrat la suprafata de contact cu metalul si arma se misca chiar perceptibil in pat dupa fiecare foc. Vestita "cocoasa" bavareza ofera o pozitie numa buna pentru tras pe catare si inaltator dar luneta montata caracteristic Mauser sus de tot ar necesita un obrazar cu 4-5 cm mai inalt....cine strica frumuseste de pusca (luxus  :fluier: ) adaugandu-i un obrazar, eventual o talpa reglabila?

Si cu toate astea este o arma capabila sa traga grupuri de sub 3 cm la 100 m, teoretic suficient pentru o tinta de 15 cm diametru la 500 m. Asadar, va dati seama ce importanta au toate elementele ce caracterizeaza o arma construita din start sa traga cat mai precis.....o fac sa traga de 3 ori mai bine, adica in grupuri de 1 cm la 100 m si in mingi de tenis la 500 m. In ce masura va doriti asa ceva de la arma stie fiecare. Insa o chestie din constructia acestei armei face trasul real, in teren, foarte-foarte dificil si asta este PATUL.
In conditii de poligon e relativ usor sa incerci sa pozitionezi ochiul mereu in acelasi loc pozitionand capul cat mai exact pe pat de fiecare data. Faptul ca pozitia nu este deloc naturala obliga tragatorul la concentrare suplimentara, oboseste mai repede, preia prost reculul si te zgaltaie suparator dar cel mai rau este ca atunci cand chiar vrei sa tragi la o tinta in teren si mintea se gandeste la multe altele pozitia ochiului in fata lunetei nu este "innascuta". Functie de imbracaminte, suportul la dispozitie si pozitia de tragere ochiul se va plasa aiurea in cea mai mare parte a cazurilor. Ce importanta are asta? Cam 2 cm in orice directie la 100 m, diferenta de impact fata de punctul in care stim c-am reglat arma - si asta in exact aceleasi conditii de mediu fara a mai pune la socoteala eventuale schimbari de temperatura, umiditate, etc. Ce inseamna pentru 500 m? Ratare aproape sigura. Si acum trebuie sa le dau dreptate celor ne-au criticat pentru astfel de dorinte: chiar manati de bune intentii si chiar dotati cu o arma care poate si teoretic si practic sa atinga tinta dorita la 500 m in conditii de poligon, in realitate va fi hazard in teren.
500 m sunt departe, abea de poti vedea o vulpe cu ochiul liber pana acolo si fara o dotare minimala corespunzatoare si un antrenament serios e chiar neetic (oricat nu-mi place mie treaba cu etica impinsa inainte la orice) sa te apuci.

_________________
R-93 243W/300Weath/9,3*62/375H&H, Sako 30-378 Wheaterby, AL-48 12 GA, Benelli SBE II 12 GA s.a. multe de la Cugir...


Mar Mai 11, 2010 10:12 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou-nouț
Membru nou-nouț

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 09, 2010 11:59 am
Mesaje: 4
Mesaj Răspuns: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
Multumim maestre Violiv !"Chestii" din astea sa tot citesti . :puternic:


Sâm Mai 15, 2010 12:17 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou-nouț
Membru nou-nouț

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 09, 2010 11:59 am
Mesaje: 4
Mesaj Răspuns: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
Eu tocmai ma gandeam la un CZ , dar mai bine ar fi sa mai srang niste "material" si sa ma orientez spre o finlandeza .Respect


Sâm Mai 15, 2010 12:26 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Joi Ian 27, 2011 1:27 pm
Mesaje: 35
Mesaj Re: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
ce parere aveti de RUGAR 222 semi automata 5,6?tin sa precizez ca sunt incepator.sunt vanator de doar un an.


Vin Ian 28, 2011 4:09 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Feb 22, 2010 12:56 pm
Mesaje: 1365
Localitate: Vaslui
Mesaj Re: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
lucian2010 scrie:
ce parere aveti de RUGAR 222 semi automata 5,6?tin sa precizez ca sunt incepator.sunt vanator de doar un an.

Aici se discuta de trageri la distanta, deci calibre de la 308w in sus, cu 222 daca vrei sa tragi la distanta in hartii ,in altceva nu merge.


Vin Ian 28, 2011 4:44 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Mie Sep 12, 2007 1:45 pm
Mesaje: 6120
Localitate: Constanta
Mesaj Re: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
La orice animal de talia unui om 222 sau 223 nu-i face deloc bine chiar daca-l intalneste la 5-600 m.

In ce priveste arma, banuiesc ca-i vorba de o RUGER mini, semi in 222 sau 223.

http://www.ruger.com/products/mini14/index.html

Arme simpatice, croite pe mecanica modificata de Garand - M 1.
Nu stau tocmai grozav la capitolul precizie da-n rest cred ca merita pretul destul de accesibil. Pentru un tap la 200 m e suficienta.

_________________
R-93 243W/300Weath/9,3*62/375H&H, Sako 30-378 Wheaterby, AL-48 12 GA, Benelli SBE II 12 GA s.a. multe de la Cugir...


Vin Ian 28, 2011 8:45 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Joi Ian 27, 2011 1:27 pm
Mesaje: 35
Mesaj Re: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
multumesc violiv.


Lun Ian 31, 2011 8:00 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Sâm Mar 22, 2008 2:17 pm
Mesaje: 364
Localitate: Hunedoara
Mesaj Re: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
violiv scrie:
La orice animal de talia unui om 222 sau 223 nu-i face deloc bine chiar daca-l intalneste la 5-600 m.Iar daca nu pica din astea, poti incerca aceasta varianta:

http://www.youtube.com/watch?feature=en ... W0dMQl5S_c

http://en.wikipedia.org/wiki/.408_Chey_Tac
Care-ti mareste "putin" si range-ul.

Nu stiu altii cum sunt,..dar eu as incerca asa ceva.


Mie Mai 23, 2012 10:09 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Sâm Sep 08, 2012 2:33 pm
Mesaje: 109
Localitate: Wild Wild Romania
Mesaj Re: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
Nu merge link-ul youtube...

_________________
Tula TOZ 12/76, IJ 25/12 Sporting, IJ 54/12, IJ 58/16, CZ 550 Lux 7x64 & Delta Titanium 2,5-10x56
"Cand de pusca-ti faci placere, ti-i mai drag ca de muiere"


Mie Aug 21, 2013 12:50 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Sâm Ian 31, 2015 10:29 pm
Mesaje: 23
Localitate: brasov- williams lake b.c.
Mesaj Re: Ghidul lui NUSTIU in tragerile PRACTICE la distanta.
un video practic pt imbunatatirea tirului.

https://www.youtube.com/watch?v=weBuYmnpg38

_________________
intotdeauna exista ceva mai bun


Mie Aug 05, 2015 5:58 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 13 mesaje ] 

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România