Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Dum Iul 05, 2020 5:19 amRăspunde la subiect  [ 26 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Gestionarea capriorului 
Autor Mesaj
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Dum Sep 12, 2010 2:04 pm
Mesaje: 57
Mesaj Gestionarea capriorului
Stimaţi Colegi !
Încerc să vă dau ,nişte informaţii utile . Sper să nu vă supăraţi. Dacă vă deranjează ceva ,să -mi scrieţi şi dispar, chiar şi cîţiva ani. Deci, inainte să primiţi cotele de recoltă pe un fond,meseriaşul, paznicul ,în luna februarie face evaluarea, la toate populaţiile vînabile. La voi nu aveţi voie să vă abateţi de la cifrele declarate anul trecut doar cu 1o-15 %. La noi se declară datele reale ,indiferent ce a fost anul trecut. De aceea are importanţă, că de la an la an pot interveni cazuri cînd aceste populaţii pot suferi scăderi ,sau creşteri numerice din motive antropogene sau chiar catastrofe naturale. Din această cauză ,poate începe migraţia sau invazia ,lucru care poate să vă distrugă o anumită populaţie. Făcînd evaluarea , specialistul declară autorităţiilor faptul , iar autorităţiile în funcţie de asta vor elibera cotele. Ei vor specifica ce metodă să foloseşti ,sau ce să faci să remediezi problema. Iar dacă evaluarea o va face directorul,evaluarea rămîne cum a fost şi mai primeşti şi cotă şi aia o şi vînaţi nu veţi putea reface populaţia nici în 4-5 ani. Nici varianta ,că nu declarăm atît, nu e bună ,că veţi primi cotă mai puţină,ce duce la scădeea calităţii şi cantităţii trofeelor ,şi intinereşte populaţia .În cadrul tinerilor începe o luptă pentru ocuparea revierelor, produce stres,le scade condiţia ,rezistenţa şi vor cădea. În cazul cînd declaraţi mai mulţi căpriori ,primiţi cote mai mari,vor vîna străinii sau voi, sînt şanse să se împuşte ţapi cu trofee mari şi rămîne tineretul care genetic transmite calităţ mult mai modeste . Ideal ar fi ca piramida de vîrstă să fie de 6o% tineret, 3o% vîrstă mijlocie şi 1o % adulţi ,puşcabili ,dar numai maximum 1-2% din ei. Raportul între sexe ar trebui să fie 1- 1,2 în favoarea ţapilor. Aceasta este mai complicat însă să înţelegeţi importanţa declarării datelor reale ,este un indicator. În concluzie în Gospodărirea vînatului, fiecare intervenţie cere pricepere şi chibzuinţă. Din păcate directorii nu văd aceste lucruri,pe ei alte lucruri îi preocupă. În Ungaria atunci a început să meargă prost asociaţiile cînd au fost luaţi membrii oameni de afaceri ,care încercau să obţină profit după banii plătiţi ca cotizaţii. Dacă rămîneu numai vînători plătitori, nu ar fi trebuit ca să se organizeze conferinţe ,sute şi modificarea unor legi să se refacă Gospodărirea cu vînatul cum a fost înainte de 2oo7.
Vă doresc o zi bună Janoş


Mie Mar 05, 2014 10:22 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Administrator
Administrator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Sep 06, 2007 11:20 pm
Mesaje: 7856
Localitate: Bistrita
Mesaj Efectivele de caprior
Haideti sa discutam aici solutii, pareri despre cum ar trebui gestionat un fond de vanatoare pe care avem caprior, sau ma rog, gestionarea capriorului pe fondurile de vanatoare.


Mie Mar 05, 2014 10:28 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Administrator
Administrator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Sep 06, 2007 11:20 pm
Mesaje: 7856
Localitate: Bistrita
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Sunt de acord cu ceea ce spui tu insa trebuie tinut cont de particularitatile din tara noastra. Aceste particularitati cuprind:
- rapitorii- lupul si rasul. Sa presupunem ca 1 ras mananca 1 caprior/ luna inseamna 12 capriori pe an. O familie de rasi formata din 5 membri sa spunem ajunge sa manance 60 de exemplare pe an. Lupul nu mai vorbim, in fiecare lup impuscat in zona de deal am gasit resturi de caprior. Majoritatea au fost vanati toamna!!!!
- cainii ciobanesti care insotesc turmele de oi- numarul lor este cu mult peste limita admisa, credeti ca nu prind iezii vara? Cred ca pe un fond de vanatoare mor anual peste 50-60 de iezi.
- natura proprietatii terenurilor, turmele de animale care nu mai tin cont de pasunile comunale. Fiecare isi ingradeste prin gard electric o zona si isi paste vitele, oile, reducandu-se astfel arealul vanatului.
- lipsa masurilor de protectie a vanatului a masinilor cu care se face agricultura
Sunt cateva lucruri care imi vin in minte acum. Tinand cont de aceste particularitati hai sa vedem cum il gestionam.


Mie Mar 05, 2014 10:41 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Dum Sep 12, 2010 2:04 pm
Mesaje: 57
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Stimaţi Colegi !
Am scris cîteva articole despre Capreolus capreolus ,aşa că cine doreşte să cunoască etologia căprioarei o găseşte pe vânătorul.ro sau pe setterpointer.ro. Nu despre asta doresc să scriu. În primul rînd voi începe cu o declaraţie sinceră şi anume că degeaba încercăm să facem,să scriem,orice ,ce ar putea fi de folos vînatului şi nouă cînd directorii şi conducătorii nu doresc nici o îmbunătăţire,şi nici cea mai mică schimbare . Ei sînt bine merci . Căpriorul.
Apariţia : Oamenii de ştiinţă de la birou ,aici vorbesc de două tipuri, care aparţin aceleaşi specii dar trăiesc în două locuri diferite. Căpriorul de pădure şi cel de cîmpie. La prima vedere nu observăm diferenţă . Totuşi este în semnele exterioare ,ca greutate ,condiţie fizică etc. în favoarea celui de cîmp. Aici şi răspund la întrebarea pusă pe topic . Cum te gospodăreşti cu Căpriorul de pădure ? Nicicum : Te poţi gospodării doar cu ce vezi ,evaluez, cunoşti etc. El sau ea majoritatea timpului îl petrece în pădure unde este foarte greu să-l observi. Căpriorul de cîmpie sau de şes ,apare într-un număr mult mai mare pe cîmp,se mişcă ziua şi se hrăneşte în funcţie de vreme şi deranj cam de 6-8 ori pe zi . În caz că este deranjat ,va continua să se alimenteze şi pe timp de noapte.Din cauza cantităţii mai mare de hrană şi în funcţie de calitatea solului pe care cresc culturile va produce trofeul . Pădurea oricît este ea de folositoare şi frumoasă doar 15-18 % acoperă din hrana vînatului ,restul fiind nevoiţi să-l procure de pe terenuri agricole ,cîmpii, hrănitori.Stomacul căprioarei este în aşa fel alcătuit ,că nu poate descompune acele plante al căror conţinut de celuloză este ridicat. De aceea vedem căpriorii în timp ce pasc, că rup doar vîrfurile plantelor care sînt proaspete şi bogate în proteine.În cazul că dorim să obţinem rezultate cu căpriorii scurt descris trebe să facem următoarele. - Îmbunătăţirea condiţiilor de trai : Hrană, apă, linişte.
Hrană: Culturi pentru vînat ,bogaţi în proteine,trifoi, lucernă ,mazăre, orz ,ovăz.plantaţii de salcîm, de soc .Sînt cîteva la care nu le ştiu numele în limba Română.
Apă: Curgătoare ,curată de calitatea apei potabile. Dacă nu este să se facă fîntîni.
Linişte: Ne deranj ,nu cîini,nu goane, nu braconieri. Hrănitoare unde să găsească cele necesare şi pe timp de iarnă Porumb doar cu măsura şi trecut prin moară. Se găsesc acum granule de la Purina care cu vitamine şi micro elemenţi ajută punerea coarnelor. Se poate obţine creştere de 1o-3o gr în 2-3 ani.
Sare: Să aibă pe fiecare 4oo ha un bolovan de sare. În faţa observatorului un stîlp aşezat ,cu sare iar jos la bază roată o roabă de lut pus în jur şi acoperit cu cărbune activ. Prin asta se auto tratează dacă au diaree. Se poate procura sare vitaminizată din Ungaria ,dar eu am folosit sare de Praid..Atît la capitolul alimentare ,şi acum urmează cel mai important lucru.Evaluarea!!!
În gospodărirea cu căpriorul sînt două metode :
- Ori timp de 2-3 ani nu împuşti nici un căprior doar femele şi pui.
- Ori foarte atent împuşti doar exemplarele de selecţie ,nici unul cu trofeu.
După trei ani vei vedea ce ai pe teren şi în funcţie de asta începi să practici cele trei metode de gospodărire,adică : Menţinerea numărul pop. existente pe fond
Scăderea numărului pop. ex. pe fond .
Creşterea numărului pop. ex. pe fond.

Acesta este modelul clasic învăţat şi folosit de mine,descris scurt. Cînd ai ajuns aici sună-mă ,dacă ai nelămuriri.
O zi bună cu Stimă v. Janoş


Mie Mar 05, 2014 3:15 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Administrator
Administrator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Sep 06, 2007 11:20 pm
Mesaje: 7856
Localitate: Bistrita
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Multumim pentru aceste sfaturi. Foarte interesante si utile.
Care este numarul ideal de capriori in zona de deal sa spunem. Si in functie de raspuns te intreb si de raportul dintre sexe. Multumesc


Mie Mar 05, 2014 4:13 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Dum Sep 12, 2010 2:04 pm
Mesaje: 57
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Stimaţi Colegi !
Sînt nişte cifre stabilite de specialişti pentru a putea lucra la statistici. La unele specii chiar sînt, sau ar putea avea un oarecare adevăr ,dar ele se bazează pe sesizarea unor exemplare pe fonduri vecine sau la marginile fondului respectiv. Însă aici specialiştii nu au urmărit efectele care ar putea sta la baza mişcării,sau deplasării. Ceea ce ar putea influenţa căpriorul la părăsirea revierului propriu. Aproximativ 5o Ha. Faţă de un Tigru al cărui teritoriu poate include 2oo Km/2 (kilometru pătrat ) Însă noi ştim că revierul unei căprioare ,că ele sînt care ocupă primii locurile cele mai bune ,unde au condiţii bune de trai,au apă suficientă ,unde au linişte şi acoperire pentru a se putea reproduce. Deci Caprele ocupă locul şi lor se alătură Ţapul . Dacă condiţiile de trai sînt mai slabe se măreşte terenul pentru a găsi suficientă hrană pentru supravieţuire. În Meserie (nu ştiam cum să-l numesc ) sînt nişte formule cu care se calculează numărul de animale care în caz optim pot fi intreţinute de un fond ,şi se cheamă ,Capacitatea terenului de a intreţine vînatul.Voi încerca să fiu cît mai simplu. Terenurile sînt clasificate în 5 categorii.
1 cel mai bun de cat. întîi. Nu voi descrie toate dar ca idee,. În categoria 1 sînt incluse acele păduri tinere pînă la 4-5 ani ,culturi agricole parcelate foioase,plantaţii tinere de salcîm şi soc,fructe de pădure ,plantaţii castane et. În categoria 2 tot aşa dar calitativ plante cu valoare nutritivă mai slabă.Aceste se găsesc în tabele şi se face comparaţia. Tot aşa se face şi cat a 3- a. Am ajuns la categoria 4 şi 5 care sînt mlaştina şi deşertul, sau Cartierul cu blocuri. Important este că din punct de vedere al hranei nu are valoare. De aceea poate că nici nu prea va fi frecventat de animale dar există şi la calcule avem nevoie de ele. Înainte să plecaţi, că nu a-ţi înţeles nimic ,vă spun că ce facem acum se numeşte calculul capacităţii de a intreţine un anumit număr de animale în cazul optim.Deci se duce meseriaşul cu harta urmăreşte zonele stabileşte cîte Ha de cat 1,2, 3,4,şi 5 are. Să zicem că avem un fond de 1oooo Ha.Să zicem că meseriaşul şi-a făcut treaba şi a categorizat terenurile în cele cinci categorii, să zicem în felul următor. cat 1 3ooo ha
cat 2 25oo ha
cat 3 2ooo ha
cat 4 1ooo ha
cat 5 15oo ha
În total 1oooo ha
Din cauză că între categorii există diferenţe ,să -l schimbăm în aşa fel să fie toate de aceeaşi categorie adică de cat 1.
3ooo ha .1 = 3ooo ha
25oo ha .o,8 = 2ooo ha
2ooo ha .o,6 = 12oo ha
1ooo ha .o,4 = 4oo ha
15oo ha .o,2 = 3oo ha
Terenul redus = 69oo ha
Deci în concluzie TR (teren redus ) / TT (terenul total ) .1oo = 69oo/1oooo .!oo = 69
Deci din totalul de 1oooo ha de teren avem 69% teren de categoria 1.
Din tabele scoatem categoriile unde
peste 7o% se consideră de categoria A
între 4o-7o %se consideră de cat B
sub 4o % se consideră de categoria C terenul.
În concluzie în funcţie de categorii terenul are capacitatea de a intreţine vînat după cum urmează.
Cat A 25 de Buc pe 1ooo ha
Cat B 18 deBuc pe 1oooha
Cat C 14 de Buc pe 1oooha.
Deci noi avem categoria B cu 18 Buc ori 69 % = 124,2 buc peteren.Rotunjim şi la urmă am obţinut rezultatul că ternul nostru în caz ideal poate intreţine 124 de animale . De fapt cifra ce am obţinut este în Unităţi de Cerb. Ce de fapt este o altă fază ce mai tratăm pe parcurs. Deci acesta este răspunsul meu la întrebare . Avantajul este că oricine pe baza actelor poate calcula capacitatea terenului propriu.

Mîine continuăm cu raportul între sexe.
O zi bună cu Stimă V Janoş


Mie Mar 05, 2014 9:45 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Dum Sep 12, 2010 2:04 pm
Mesaje: 57
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
stimaţi Colegi !
Cînd începem să discutăm despre raportul între sexe ,întodeauna apare o cifră cum ar fi 1-1, sau 1-1,2 ,1-4 etc Cifra respectivă spune ce raport este ideal,sau optim ,după noi bineinţeles în populaţiile unor specii. Prima cifră întodeauna se referă la mascul ,cazul nostru la ţap.(1-1) sau mai bine (1-1,2). Cifra de 1-4,sau 1-5 se referă la fazani. În cazul Căpriorului specialiştii au calculat aceste raporturi ,dar din cauză că interesele gospodarilor de fonduri ,nu întodeauna se coincid cu cazurile ideale ,pe fonduri de obicei aceste cifre au alte valori. Cu creşterea numărului de vînători, cu cererile cresc şi ofertele şi se ajunge în multe cazuri că se depăşesc cantitativ numărul unor populaţii vînabile ,care duc la pagube ,la degradare, scăderea condiţiei fizice ,scăderea numărului de naşteri, apariţia unor boli ,prin care natura încearcă să stabilizeze creşterea necontrolabilă. Aceste cazuri sînt rare dar,au fost cazuri. Unde aceste populaţii au adversari naturali cum sînt răpitorii,cu păr şi pene, se întîmplă rar aceste creşteri extreme, dar poate să concentreze răpitorii pe fond ce poate duce la terminarea populaţiei din cauza condiţiei fizice slăbite. Obligaţia fiecărui gestionar al fi ca în aşa fel să se gospodărească cu populaţiile existente,să nu ducă nici la dispariţia populaţiei,să nici nu producă pagube în culturile agricole şi în păduri,să nu provoace nici migraţia şi nici invazia altor populaţii.Să menţină Echilibrul nu Natural ,că aceea nu mai există la noi,dar un echilbru Optim folositor pentru toţi. Raportul între sexe este important din cauză că dacă se înclină într-o direcţie sau alta , durează ani pînă se poate reface. Căpriorii nu tăiesc în ţarc şi foarte greu refaci cu intervenţii şi investiţii ,ce ai stricat.Am amintit cele două cazuri, de de gospodărire cu căpriorul. 1. Cînd timp de doi-trei ani nu împuşti nici un ţap doar femele şi pui ,şi acelea în număr mic doar cîteva. 2.Începi de la început şi împuşti doar selecţii nici unul cu trofeu .
1. În primul caz cînd nu împuşti nimic ,va creşte numărul populaţiei ,va intinerii, vei avea o mulţime de ţapi,dar ei nu vor participa la reproducere fiind tineri, însă vor fi alungaţi de pe teren de cei mai în vîrstă. Ajungînd la vecini, unde nu se practică metoda ta de gospodărire,se vor împuşca. Astfel ai pierdut nişte bani că poate îl vindeai la un pachet de selecţie la cinva.
2.În acest caz ,începi să selectezi de la început, însă poate vei selecta tineri ,ai căror capacităţi la trofeu ,la un an doi ar fi poate record. Încerci să urmăreşti acei ţapi ,la care presupui că are cele mai bune calităţi genetice moştenite. Problema este că la fiecare animal,calităţiile genetice le moşteneşte de la ambii părinţi .În cazul ţapului hai să zicem că ai criterii , corp masiv,gîtul gros păr sănătos cu luciu, trofeu peste ureche cu 3o cm, perlaj frumos capătul coarnelor alb,lungimea ramurilor etc. Însă nu cunoşti calităţiile mamei.De aceea este grea această meserie că trebe să ai ochiul format pentru a observa nuanţele. Că majoritatea se bazează pe evaluări şi presupuneri. Şi dacă aici ai prins firul şi ai reuşit să măreşti în unele cazuri cu 1% ,ai ocazia să obţii recorduri mondiale. Vă dau totuşi un ex. unde umblu eu la vînătoare ,zona Nyiregyhaza : Cota de recoltă la ţapi este de 7o buc. Iar selecţia femele şi pui 2oo exemplare . După toate astea vă doresc o zi bună Janoş


Lun Mar 10, 2014 10:08 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mar Ian 18, 2011 3:17 pm
Mesaje: 141
Localitate: pitesti
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Daca nu va suparati domnule Janos din ce am citit aici dumneavoastra pareti a fi vanator/gestionar/crtcetator si cunoasteti multe despre capriori.Din ce spuneti aici astea sunt numai date din scris si din calcule statistice pe urma unor cercetari, dar vremurile sau schimbat si vanatul a evoluat la fel si dusmani naturali ai lui care sau inmultit si uni sunt si protejati de lege.aceste calcule sunt valabile pe fonduri unde nu au niciun dusman natural.Daca nu va suparati de intrebare dupa tot ce ati spus aici, ati si aplicat cumva cele spuse? Daca da, dumneavoastra detineti recordul mondial la caprior? respect


Dum Iun 22, 2014 11:04 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Administrator
Administrator

Status: Neconectat
Membru din: Vin Sep 07, 2007 1:07 am
Mesaje: 2652
Localitate: Tara Lapusului
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Buna dimineata
Ne poti arata ceva tapi frumosi din ultimii ani pe care i-ati recoltat ?


Lun Iun 23, 2014 6:41 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM WWW
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Dum Sep 12, 2010 2:04 pm
Mesaje: 57
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Stimate Cludiu Tudor !

Î-mi poţi spune te rog, ce meserie ai ?
De aceea scriu articole de specialitate ,pentru că asta este meseria mea şi o iubesc foarte mult. Pe lîngă toate astea am prostul obicei că încerc să ajut oamenii, prin cunoştinţele pe care le am acumulat, şi o fac şi pe gratis . Este un păcat atît de mare ce am comis ? Dacă vă deranjează articolele scrise, mă pot retrage cîţiva ani. Chiar credeţi că vreau să dovedesc ceva sau obţin ceva prin aceste articole inocente de pură specialitate ? Credeţi că nu mă deranjează şi pe mine motoul Românului : La noi asta nu se poate ! Vă pierdeţi energia şi timpul pentru comentarii şi discuţii fără rost , cînd nu a-ţi făcut un pas de 25 de ani în vînătoare .
Cu Stimă V. Janoş


Lun Iun 23, 2014 7:03 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mar Ian 18, 2011 3:17 pm
Mesaje: 141
Localitate: pitesti
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Domnule Janos meseria mea este de student, viitor inginer silvic dar cu vechime in vanatoare ca membru doar de 2 ani dar merg la vanatoare si urmaresc vanatul fotografii si toate cele de cand ma stiu eu, tata fiind gestionar de tarc de vanatoare si fond de vanatoare de multi ani de zile si am vazut exemplare atat in tarc cat si in libertate. Ceea ce neai prezentat este cum am mai spus doar scriptic si in conditii foarte opime de crestere fara niciun daunator si fara nimic astea sunt calcule de se fac pe hartie si atat din tabele statisctice (ca daca ai nustiu cate cv de nus ce si corelati si genu asta) dar in realitate cum spunea un coleg ca daca mai esti si in fond de munte deal ai din ce in ce mai multi rapitori naturali care sunt protejati de lege si nui poti combate. cum sunt rasul lupu si pisica salbatica chiar.plus cei care pot fi combatuti sunt foarte numerosi si prolifici in acelasi timp caini hoinari, vulpi, sacali si multi alti. care acestia consuma de la puiet pana la adulti tot timpul anului.daca u spui ca trebui sa opresti trofeele ca anual transmit gene si se perfectioneaza specia si ca daca urmaresti incrucisarile poti sa ajungi la trofee mondiale chiar, spunemi si mie ce faci daca tu ai anul acesta un numar mare de trofee si le urmaresti sa se reproduca ca sa dea genitori cu trofee mult mai mare iar anul asta sa zicem ca ai invazie de lupi de la munte la deal si lupi iti ataca multi dintre acesti numiti tapi din punct de gedere genetic valorosi care pot da trofee mondiale? ce faci impusti lupul care e protejat de lege?(e infractiune) ceri aprobare la minister ca sunt multi lupi ca ei nu au ce cauta defapt in arealul fondului tau?(aprobarea poate dura saptamani timp in care nu ai voie sa ii impusti ca nu ai autorizatie si ei isi fac de cap prin fond) intrun final vine aprobarea si constati ca ai 1 maxim 2 lupi dintro haita ii impusti si apoi nu mai primesti alta aprobare.ei poate ca pleca in fondurile de unde au venit dar daca acolo nu gasesc hrana tot la tine vor ramane. zicem ca acei tapi sau reprodus si au transmis gena care va da nastere trofeelor mondiale din care jumatete sunt femele, jumatate din masculi in primul an de viata sunt foarte predispusi pierderilor deoarece intra in ciclul normal al padurii cu dusmani naturali, si pana ajung la varsta de vor face trofee mondiale ajung foarte putini la 7 8 10 ani ca si atunci sa pateasca aceleasi lucruri sau sa aiba un corn rupt sau mai stiu eu ce. eu zic ca s-au impuscat trofee destul de valoroase la noi in tara de catre multi vanatori in compania personlului cinegetic care nu a mai fost atat de pregatit pe cat sunteti dumneavoastra si nu sau mai facut cercetari pe generatii si altele. asa ca fara suparare. plus ca vreau sa va mai spun un lucru ( coarnele tapilor din tot ce mai stiu si eu anul asta pot fi usor defectuase din cauza unor lovituri hrana neadecvata sau destea dar la anul sa fie foarte spectaculoase in functie de regimul de alimentatie si conditiile climatice) asa ca nu e neaparat nevoie sa ai in fond doar tapii cu trofee spectaculoase, si plus ca gena care o are un caprior este aceiasi pe toata durata lui de viata nu este valoroasa doar cand are coarne extrem de mari, asa ca un tap la 3 ani cu coarne nu foarte mari se poate imperechea linistit si poate da un urmas sanatos la fel de bine ca unul de 8 10 ani cu coarne foarte spectaculoase. asa ca, capriorii se urmaresc tot anul dar pe parcursul ierni si toata primavara se aleg trofeele, selectiile si restul anului doar daca apar boli sau alte neplaceri si trofeul care il are anul acesta la anul nul mai are poate fi mult mai mic daca vine o iarna grea sau mai multe. si ca o ultima intrebare ca ar fi multe de spus si oamenilor de genul imi place sa le pun intrebari pentru ca pot raspunde. daca nu detineti trofeul mondial ce gramaj are cel mai mare trofeu impuscat de dumneavoastra personal? dar si cel care lati vazut? Respect si nu vreau sa fiu ironic si rau dar la noi in tara asta este realitatea si asta va fi multi ani deacum incolo.pentru ca pe langa tot ce e natural mai actioneaza si omul cu pusca cu latul cu ogarii si cu mai multe. iar legea la noi este interpretabila si toti sunt intre ei, si nu vor schimba legile prea curand.si sunt multe de povestit. Sanatate multa


Lun Iun 23, 2014 7:55 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mie Iul 01, 2009 3:49 pm
Mesaje: 118
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
@claudiu tudor. Nu stiu cat te pricepi la vanatoare, dar la limba romana si gramatica ei sigur nu te pricepi.
N-am putut citi nici jumatate si m-au luat dracii. Pentru binele acestei tari, sper ca esti cel mai slab student din an.
p.s. "student" nu este o meserie.


Lun Iun 23, 2014 8:12 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Mar Ian 27, 2009 8:55 pm
Mesaje: 374
Localitate: Brasov
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Te intreb si eu precum nestiutorul,ce relevanta are trofeul mondial in dialogul asta?
Daca tatal tau nu are trofeu national recoltat nu este un bun specialist,eu zic ca din contra a fost ales dintre multi altii pentru a gestiona tarcul datorita experientei si relatiilor dobandite intr-o viata de munca si nu datorita trofeelor.Janos ne impartaseste tot din experienta lui de-o viata dedicata vanatorii si din ce stiu cunoaste ce se intampla in domeniul asta si in Romania,tocmai de aceea ne indeamna la o schimbare in bine,schimbare pe care a vazut-o pusa in practica in Ungaria.Si vecinii nostri au plecat de la aceleasi mentalitati comuniste,aceeasi braconieri si daunatori dar mai putin sau deloc lupi.Ar fi pacat sa pierdem sfaturile bazate pe experienta colegului Janos doar din dorinta ta de a demonstra ce experienta bogata ai gasit in cartile de studiu si in cativa ani de vanatoare.
Si sa lamuresc o posibila intrebare;Nu nu-l cunosc pe Janos dar m-ar onora sa-l cunosc candva.


Lun Iun 23, 2014 8:28 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Ian 28, 2008 4:43 pm
Mesaje: 1247
Localitate: Pincota
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Hai sa va arat doi capriori, poate va trec supararile...
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine


Lun Iun 23, 2014 9:01 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Mar Ian 27, 2009 8:55 pm
Mesaje: 374
Localitate: Brasov
Mesaj Re: Gestionarea capriorului
Nu sant suparari doar mici discutii,da pozele ne plac mai ales cand ne arata asa frumusete de capriori.


Lun Iun 23, 2014 9:09 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 26 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România