Omul este un animal cu vedere stereoscopica data de hard si soft. Spre deosebire de speciile care pot privi imagini diferite cu cei doi ochi, creierul nostru suprapune cele doua imagini primite pe o aceeasi arie si le compune automat. In situatia in care imaginile difera, sterge automat cea mai putin importanta in acel moment sau cea generata de ochiul nedominant. Incercati sa priviti la diferite distante tinand o coala alba intre ochi, la nivelul nasului-fruntii si vedeti ce se intampla.
La distante de peste 1 m, eroarea de paralaxa data de distanta dintre cei doi ochi nu mai conteaza. Privind la un obiect situat mai aproape decat distanta la care e reglata convergenta ochilor, apar doua imagini distincte, decalate lateral (in pozitie normala a capului) si creierul sterge una. Atunci cand ochesti, prima imagine este a inaltatorului si catarii apoi a tintei. Pana prinzi linia de ochire, ochiul priveste aproape si imaginea ochiului nedirector este complet diferita, parazita, stearsa de creier dar nu cu foarte mare promptitudine. Deci este deranjanta. Cand ajungi sa privesti tinta, imaginea aparatelor de ochire este doar o chestie suprapusa peste imaginea de ansamblu si creierul poate gestiona imaginile receptionate cu ambii ochi. Acelasi lucru se intampla cu sistemele optice cu magnitudine pana in 1,5. Peste aceasta marire, creierul nu mai poate suprapune imaginile (una cu 1 si una cu 6x, de ex.) si este nevoit sa stearga una. De aceea, la tragerile prin luneta, unde ochiul ce vizeaza prin obiectiv nu se uita la 100 m ci undeva la 35 cm (distanta relativa la care se formeaza imaginea in luneta), imaginile oferite de cei doi ochi nu se pot suprapune (creierul nu poate face ca ochii sa priveasca unul la infinit si unul la 30 cm) si una trebe stearsa.
Intr-adevar, la o vedere normala, imaginea oferita de ochiul nedirector este stearsa asa ca, teoretic, poti tine ambii ochi deschisi, oricum unul sta degeaba. Insa creierul lucreaza in plus pentru asta. Inchizand un ochi ii dai mai putin de lucru si se concentreaza mai bine pe ce faci.
Inafara de asta, inchizand un ochi pierzi stereoscopia si obligatia creierului de a face ochii sa priveasca la aceeasi distanta dispare - inca o munca mai putin.
In plus, se poate intampla ca in campul imaginii ochiului nedirector sa apara elemente noi, interpretate de creier ca semnificative, acesta devenind brusc interesat de ce se intampla acolo si stergand imaginea ochiului director. In consecinta, ceea ce vedem va fi o alternanta de imagini, partial suprapuse, extrem de deranjante, mai ales la ochirile pretentioase. Asa-zisul antrenament in a trage cu ambii ochi deschisi consta in a determina creierul sa ignore cat mai mult din imaginile primite de la ochiul nedirector, adica sa-l inchida din soft.
La trasul cu lisa nu e mare lucru, imaginile se suprapun aproape perfect (oricum nu vezi sina, ba chiar nici catarea, mai mult o simti) si poti trage usor cu ambii ochi deschisi, cu avantajul controlului campului vizual spre stanga (daca ochiul drept e cel dominant) fapt important cand urmaresti o tinta ce se deplaseaza spre stanga iar in directia focului pot aparea chestii noi (vecinul de stand, de ex. pe care, cu ochiul stang inchis nu-l vezi cand esti cu arma la 45 grade fata de linia de vanatori, continui sa urmaresti vanatul cu arma si ajungi periculos de aproape de el cand intra in campul vizual constient, cam cand el e deja la pamant si cauta un loc unde sa-si ascunda capul :roll: ).
La tragerea prin luneta este ilogic, inutil si consumator de energie cerebrala si de timp sa incerci sa tii ambii ochi deschisi. Ba chiar, dupa cateva minute te pocneste o durere de cap de nu mai stii ce sa faci - e ultimatumul transmis de creier ca nu poate face ce-i ceri si trebe sa te opresti (pentru ca nu te-a dus mintea sa nu faci prostii

).
Oricum, dupa lungi antrenamente la tir, unde tineam ochiul stang acoperit, m-am invatat atat de tare sa nu am nicio imagine de la el incat se inchide reflex indiferent de ce as face (ba chiar, in pozitie normala, ochiul stang e un pic mai inchis decat cel drept, adaptat de-a lungul timpului la a-l inchide mereu :shock: ), asa ca trag vizand doar cu un singur ochi - asta e :cry: