Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Dum Sep 22, 2019 8:36 am



Răspunde la subiect  [ 27 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Afumatoarea 
Autor Mesaj
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Ian 19, 2009 7:34 pm
Mesaje: 849
Mesaj Re: Afumatoarea
:D nici pe nevasta n-am convins-o , deci a ramas ca ea,,, "slana" .

_________________
IJ 54
UMC 30-06


Mar Ian 10, 2012 7:05 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Vin Feb 11, 2011 2:25 pm
Mesaje: 194
Localitate: moldova
Mesaj Re: Afumatoarea
Cum zicea bunicu " Cate bordee, atatea obicee".


Mie Ian 11, 2012 5:19 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mar Sep 15, 2009 9:46 pm
Mesaje: 169
Mesaj Re: Afumatoarea
Se construieste o afumatoare din caramida sau boltari. E mai buna decat din lemn, fiind mai racoroasa. Vatra se face jos, pe sol, cu tiraj cat mai slab ca sa arda mocnit. De exemplu, o mica groapa in care sa se faca focul scade oxigenarea focului si-l face sa mocneasca. Deasupra vetrei, la cca. 30-40 cm, se toarna o placa de beton cat mai groasa si care sa inchida tot spatiul. La turnare, in betonul moale se introduc bucati de burlan sau chiar lemne, incat dupa intarire placa sa prezinte cateva orificii de cca. 15 cm diametru. Atentie, orificiile nu vor fi facute chiar deasupra vetrei ci cat mai inspre marginile placii de beton, pentru ca fumul sa se plimbe putin sub placa , racindu-se binisor pana razbate pe orificiile laterale. Evident placa de beton de deasupra vetrei are rolul de a raci fumul, inainte ca acesta sa iasa prin orificii, devenind si mai rece daca produsul supus afumarii este situat la ceva inaltime.
Daca se opteaza pt fum cald se face focul deasupra placii de beton.
Usa afumatorii este bine sa fie prevazuta cu un geam sau o vizeta pentru a se putea deschide si o plasa deasa de sarma, pt a nu intra diversi "degustatori " . In parte opusa usii, asemenea se construieste un geam cu plasa.
Cand se afuma geamurile sau vizetele se tin inchise. Dupa afumare se lasa deschise, asigurand un permanent curent de aer, necesar uscarii si pastrarii. Daca este construita pe nord sau in alt loc umbros, de la afumare pana dau bine caldurile se poate pastra carnea fara probleme. Pare putin mai complicat , dar eu zic ca merita.
Succes!


Mie Mar 07, 2012 11:40 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Feb 07, 2011 6:28 pm
Mesaje: 905
Mesaj Re: Afumatoarea
sturionu scrie:
Build a Smokehouse
A Storey Country Wisdom Bulletin
32 pagini; 1981


Am gasit cartea .
Luati d'aci : http://lowimpact.org/smokehouse.pdf

_________________
Nobody can give you freedom. Nobody can give you equality or justice or anything. If you’re a man, you take it.
Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat iubit pentru ceea ce nu esti...

Imagine


Mar Oct 02, 2012 8:46 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Lun Iun 07, 2010 7:26 pm
Mesaje: 41
Localitate: OT
Mesaj Re: Afumatoarea
Ani de zile am folosit afumatoarea "olteneasca" cu fum cald(folosita cu precadere doar pentru a da gust, si o mica precoacere a preparatelor, urmad ca dupa aceia sa fie "topite" si puse la conservat in untura), acum din considerente practice cea cu fum rece. In ambele cazuri conteaza foarte mult tehnica,si lemnul folosit, iar ca sa ne permitem mici greseli, temperatura maxima cateva grade peste zero, recomand afumarea in perioada gerului. In ambele cazuri focul trebuie mocnit. Se face pe parcursul a 3-6 zile in functie de cat de lungi sunt reprizele de afumare. Pentru o conservare buna, reprize scurte pe parcursul a mai multor zile +ger (pentru deshidratarea carnii), inspectate a doua zi pentru a vedea daca am ajuns la rezultatul dorit. Afumatoarea la rece am facut-o din resturi de scanduri de brad (folosite o data la cofraj, curatate bine cu apa sub presiune). Podeaua detasabila cu gauri de centrare, dimensiuni in m :1,80x1,30x2,00. peste am pus 2 foi de tabla zincata. este asezata pe boltari, nimic turnat din beton. Precautii : luate toate masurile de siguranta (de bun simt) atunci cand se lucreaza cu focul. Fumul il conduc prin furtun de evacuare gaze extensibil din aluminiu. distanta intre vatra si afumatoare 1,6 -1,8 metrii.


Vin Dec 14, 2012 1:33 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Joi Oct 08, 2009 7:41 pm
Mesaje: 243
Mesaj Re: Afumatoarea
Am vazut recent si pe www si in natura ca se poate face un gratar de gradina (zidit din caramizi) care sa indeplineasca si functia de afumatoare.
O varianta:
Dupa cladirea picioarelor, se toarna placa cu gauri in ea (se introduc tevi in cofraj).
A doua:
Se mai cladeste un "horn" paralel cu unul dintre picioare, cu iesirea in interiorul gratarului
Evident, in ambel;e situatii, deschizatura gratarului se acopera.


Vin Dec 14, 2012 2:04 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Sep 06, 2010 7:58 pm
Mesaje: 425
Localitate: Ineu jud. Arad
Mesaj Re: Afumatoarea
.


Vin Dec 14, 2012 5:46 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Vin Noi 09, 2012 10:00 pm
Mesaje: 86
Localitate: Targoviste
Mesaj Re: Afumatoarea
http://bbqpitbuilders.blogspot.ro/2010/ ... r-van.html

varianta cu gratarelul! interesant! la mine ink se foloseste varianta cu butoiul

_________________
O femeie inteligenta cere drepturi egale cu barbatul!


Vin Dec 14, 2012 5:48 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Mie Dec 15, 2010 7:56 pm
Mesaje: 480
Localitate: Galati
Mesaj Re: Afumatoarea
Ptr. afumat folosesc in loc de lemn stiuleti(porumb).


Vin Dec 14, 2012 7:07 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mie Oct 08, 2008 8:50 pm
Mesaje: 1433
Localitate: Furcitura Nucului! [VS/BC]
Mesaj Re: Afumatoarea
katlin scrie:
Ptr. afumat folosesc in loc de lemn stiuleti(porumb).

Nu iese iute carnea?


Sâm Dec 15, 2012 7:41 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Mie Dec 15, 2010 7:56 pm
Mesaje: 480
Localitate: Galati
Mesaj Re: Afumatoarea
Noope, e belea. Ultima data am facut macrou...culoare si gust deosebit.


Sâm Dec 15, 2012 10:10 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Dum Feb 14, 2010 9:58 am
Mesaje: 56
Mesaj Re: Afumatoarea
a incercat cineva sa faca asa ceva:
http://www.youtube.com/watch?v=Qz0Oyea_Wuk
http://www.youtube.com/watch?v=z7nrb3Fq5kI
si rezultatul care pare fabulos
http://www.youtube.com/watch?v=lgIV2IgwSrg
http://www.youtube.com/watch?v=ItZhxtmC1Ts
http://www.youtube.com/watch?v=RSfZQBrxmP4
sunt o gramada de modele sau variante pe internet, cred ca la primavara incerc sa vad ce iese.


Vin Feb 08, 2013 8:16 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 27 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România