Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Joi Oct 24, 2019 2:31 am



Răspunde la subiect  [ 27 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Afumatoarea 
Autor Mesaj
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Mar Sep 11, 2007 7:35 am
Mesaje: 585
Localitate: Iasi
Mesaj Afumatoarea
Am o rugaminte daca ma poate ajuta cineva cu un model de afumatoare mai exact o afumatoare pe care sa o pot folosi si ca virgula camara.
Acum folosesc clasicul butoi in pamant cu fum cald, dar ma tot chinuii de ceva anii sa trec pe cameruta cu fum rece pe care sa o folosesc pe timp de iarna si ca uscator si depozit de carne. Am gasit ceva pe internet dar sunt prea mici eu doresc ceva unde sa pot depozita un porc de 100-150 kg, ceva metri de carnati si cateva kg de afumaturi. In principiu ceva construit din lemn dar daca nu este recomantat o fac si din beton si caramida.
Mie nu imi place carnea de vanat si singurul mod de a o consuma cu placere este pastrama afumata de altfel consum cu placere orice afumatura desi colecistul meu nu este de aceeasi parere.
Daca ma poate ajuta cineva cu un site, carti, poze sau o schita.


Vin Dec 02, 2011 9:06 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Joi Oct 08, 2009 7:41 pm
Mesaje: 243
Mesaj Re: Afumatoarea
Am cumparat din cele Americi o cartulie. Cum sa afumi incepand de la o groapa in pamant, trecand apoi la clasicul butoi, pana pana la ditamai casoiul.
Nu am fost mai luminat dupa ce am citit-o, pana si u stiam care este cel mai bun sistem - dar nu credeam!
Ideea este ca, cel mai bine, este sa ai o "casuta" (poate fi din lemn sau nu - americanii fac si din lemn, si din caramida, si din beton), iar "vatra" (separata de "casuta") sa transmita fumul tot la distanta (totusi, nu exagerat de departe, ca sa mai aiba oarecare tiraj), printr-un "burlan" ingropat.
Mai mult de atat, este pierdere de vreme.
Eu am sa fac, la anul, din caramizi de pamant (chirpici?) si lemn; bag un burlan de tabla de 1,5 m dedesubt si o vatra (groapa) pe care o voi acoperi mai mult sau mai putin cu o tabla.


Vin Dec 02, 2011 9:47 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mie Oct 08, 2008 8:50 pm
Mesaje: 1433
Localitate: Furcitura Nucului! [VS/BC]
Mesaj Re: Afumatoarea
O sa va pun eu poze cu o astfel de "camera", simpla si foarte eficienta, facuta din scandura de brad.


Vin Dec 02, 2011 10:37 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Feb 07, 2011 6:28 pm
Mesaje: 906
Mesaj Re: Afumatoarea
sturionu scrie:
Am cumparat din cele Americi o cartulie. Cum sa afumi incepand de la o groapa in pamant, trecand apoi la clasicul butoi, pana pana la ditamai casoiul.
Nu am fost mai luminat dupa ce am citit-o, pana si u stiam care este cel mai bun sistem - dar nu credeam!
Ideea este ca, cel mai bine, este sa ai o "casuta" (poate fi din lemn sau nu - americanii fac si din lemn, si din caramida, si din beton), iar "vatra" (separata de "casuta") sa transmita fumul tot la distanta (totusi, nu exagerat de departe, ca sa mai aiba oarecare tiraj), printr-un "burlan" ingropat.
Mai mult de atat, este pierdere de vreme.
Eu am sa fac, la anul, din caramizi de pamant (chirpici?) si lemn; bag un burlan de tabla de 1,5 m dedesubt si o vatra (groapa) pe care o voi acoperi mai mult sau mai putin cu o tabla.


Cum o cheama pe cartulie , vreau sa verific daca este disponibila dincolo la "biblioteca" ;)

_________________
Nobody can give you freedom. Nobody can give you equality or justice or anything. If you’re a man, you take it.
Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat iubit pentru ceea ce nu esti...

Imagine


Vin Dec 02, 2011 1:26 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Joi Oct 08, 2009 7:41 pm
Mesaje: 243
Mesaj Re: Afumatoarea
Build a Smokehouse
A Storey Country Wisdom Bulletin
32 pagini; 1981


Sâm Dec 03, 2011 12:53 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Re: Afumatoarea
http://animalscience.uconn.edu/extensio ... ehouse.pdf

;D

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Sâm Dec 03, 2011 12:59 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Feb 07, 2011 6:28 pm
Mesaje: 906
Mesaj Re: Afumatoarea
Cred la asa ceva se referea Stu http://cowgirlscountry.blogspot.com/2008/01/building-cold-smoker-smokehouse.html

_________________
Nobody can give you freedom. Nobody can give you equality or justice or anything. If you’re a man, you take it.
Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat iubit pentru ceea ce nu esti...

Imagine


Sâm Dec 03, 2011 1:35 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Mar Sep 11, 2007 7:35 am
Mesaje: 585
Localitate: Iasi
Mesaj Re: Afumatoarea
Multumesc frumos!
E mai simpla treaba decat asi fi crezut.


Lun Dec 05, 2011 12:21 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Vin Feb 11, 2011 2:25 pm
Mesaje: 194
Localitate: moldova
Mesaj Re: Afumatoarea
AM si eu o intrebare;
De la ce distanta (metri) trebuie sa se faca focul, la o afumatoare?


Mie Ian 04, 2012 10:12 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6926
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Afumatoarea
Depinde de modalitatea de afumare si dimensiunile afumatorii...
Intre 120 cm si 300 cm.
Eu am santul la 170 cm de afumatoare.

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Mie Ian 04, 2012 1:26 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Vin Feb 11, 2011 2:25 pm
Mesaje: 194
Localitate: moldova
Mesaj Re: Afumatoarea
Multumesc @Ventura!
Vreau sa afum niste sunca si nu stiam de la ce distanta sa arda focu.
Cat trebuie sa stea la afumat si ce esenta de lemn se foloseste?

P.S Cum trebuie sa fie focul, incins sau mai moale?


Mie Ian 04, 2012 9:19 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6926
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Afumatoarea
Si aici difera de la o zona la alta.
Eu tin sunca in foarte multa sare cam 10 zile, apoi intr-un ceaun mare pun la fiert 3-4 litri de zeama de varza murata+1litru sau un litru si jumatate de vin alb sec, ardei rosu, piper boabe, si 2-3 foi de dafin.
Dupa ce clocoteste adaug sunca si o tin 5-10 minute pana se infierbanta bine.
O pun apoi la afumat.
O tin la foc mic cam 3-4 ore.
Folosesc lemn de prun, corcodus, mar(am taiat vreo 10 pomi ca nu erau de calitate si folosesc lemnul exclusiv pentru afumat).
Bunicul meu nu fierbea sunca ci o tinea 2 zile la fum rece....
...prea complicat pentru mine...

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Mie Ian 04, 2012 9:38 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Vin Feb 11, 2011 2:25 pm
Mesaje: 194
Localitate: moldova
Mesaj Re: Afumatoarea
Multumesc din nou @Ventura!
As incerca ne fiarta, dar cum faci fum rece?


Mie Ian 04, 2012 9:44 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6926
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Afumatoarea
Habar nu am cum facea...
Ultima data cand l-am vazut afumand aveam vreo 15 ani si nu eram prea interesat de aspect...
Stiu ca punea pe foc din ora in ora cate un vreasc.
Cred ca nu-i lasa prea mult tiraj.
Ardea mocnit...

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Mie Ian 04, 2012 10:23 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 21, 2009 7:46 pm
Mesaje: 1805
Localitate: Sf. Gheorghe-Covasna
Mesaj Re: Afumatoarea
Ce ciudat ii pentru un ardelean sa auda cum ziceti in loc de slana, sunca. Noi zicem sunca la aia de Praga. :D


Mar Ian 10, 2012 6:42 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 27 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România