Switch to full style
Preparate din carne de vanat, retete, tot ce tine de placerile nostre gastronomice.
Scrie un răspuns

Slanina-metode de preparare

Lun Mar 11, 2013 10:35 pm

As dori sa impartasim metodele de preparare (pas cu pas) a slaninei fie de mistret ,fie de porc .Deasemeni,nu ar fi rau sa spunem si cum/unde o pastram.

Re: Slanina-metode de preparare

Lun Mar 11, 2013 10:47 pm

Ce-ţi pasă?
N-ai voie... ;D

Re: Slanina-metode de preparare

Lun Mar 11, 2013 10:52 pm

ventura scrie:Ce-ţi pasă?
N-ai voie... ;D


Macar pe net..............daca in farfurie nu se poate ;)

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 2:58 am

Saramura la uscat un pic si pe urma la fum ., si bine inteles in pod la grinda

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 8:16 am

Am mancat la cineva fiarta in moare de varza si apoi afumata.

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 8:34 am

Şi eu am mai făcut aşa. Am amstecat zeama de varză cu vin, piper boabe, cimbru, dafin şi am fiert până s-a inmuiat soricul .

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 8:59 am

La oala de presiune sau normal?

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 9:25 am

Eu procedez astfel:
Se face o saramura, concentratia de sare se determina punand un ou crud in ea, cand acesta pluteste, concentratia de sare este buna. Se toaca usturoi, cantitatea acestuia se apreciaza in functie de cat de mult vrei sa aiba gust de usturoi.Eu pun cat de mult (pt. ca imi place gustul ;) ). Dupa trei saptamani de tinut la rece se scoate la zvantat, fumul si boiaua sunt obtionale. Dupa aceste operatii, eu o pastrez in congelator.

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 9:50 am

Fierb sunca(de preferat falcile) in zeama de varza in care pun boabe de piper si foi de dafin.Cand este fiarta,o scot si o las cateva minute sa se scurga,apoi ii dau cu boia (dulce sau iute) si cu un strat de mujdei de usturoi...

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 12:53 pm

Scorpion scrie:La oala de presiune sau normal?

Normal.
Eu o fierb afara in ceaun, ca merge mai repede.
Poti afuma ulterior sau nu...
Daca nu afumi, o lasi 1 zi la scurs si apoi in congelator cu ea...

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 1:25 pm

Slanina de pe spate si burta se taie bucati de circa 1-2 m patrati in functie de porc.
Se presara din belsug cu sare grunjoasa inclusiv pe lateral, se asaza una peste alta pe o masa la rece sa mai iasa din apa si sa isi traga sare cata are nevoie. Dupa 6 zile se elimina surplusu de sare si se pune la fum.
Fum rece de stejar sau fag. eu folosesc rumegus pus intr-o galeata peste cativa carbuni.
Dupa cateva zile spre o saptamana de fum(in functie si de temperatura de afara) e gata.
Eu o pastraz in camara si peste vara atarnata, nu are probleme doar ca se intareste soricul.

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 2:50 pm

@montaniardu

Ce vanezi tu de scoti sunci de 1-2 m patrati?

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 2:58 pm

Ciprian scrie:@montaniardu

Ce vanezi tu de scoti sunci de 1-2 m patrati?


Ciprian,banuiesc ca se refera la porcul domestic...altfel daca ar fi sunca de mistret,doar presarata cu sare si afumata,ne-ar trebui placa dentara. ;DCat priveste dimensiunea bucatii,poate sa mai taie din ea si sa o faca de 20 cm/10 cm.

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 3:07 pm

ventura scrie:Şi eu am mai făcut aşa. Am amstecat zeama de varză cu vin, piper boabe, cimbru, dafin şi am fiert până s-a inmuiat soricul .

Aici la ce slanina te referi si care bucati caci pare interesant ? multumesc

Re: Slanina-metode de preparare

Mar Mar 12, 2013 3:10 pm

Cele foarte subtiri( pe care le rulez suluri de marimea unui parizer, apoi le leg).
Dupa fierbere si racire isi pastreaza forma de rulada.
Ori cele foarte groase, pe care de multe ori le scot cu tot cu coasta, iar afumatul traditional nu le patrunde....
Scrie un răspuns