Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Mie Sep 18, 2019 4:28 pm



Răspunde la subiect  [ 29 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Fezandarea 
Autor Mesaj
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mie Noi 18, 2009 11:20 am
Mesaje: 118
Localitate: Bucuresti
Mesaj Fezandarea
Despre asta ce noutati mai exista ? Care ar fi scopul fezandarii, ce metode cunoasteti, ce rezultate ati obtinut ? De ceva vreme nu s-a mai discutat despre asta si pare un mit printre profani atunci cand vine vorba sa ii pui sa gateasca vanat...pur si simplu se feresc de teama ca trebui pregatit "intr-un anume fel". :D


Ultima oară modificat de ccristi pe Lun Mai 27, 2013 8:50 am, modificat 1 dată în total.



Dum Mai 26, 2013 6:35 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6925
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Fezandrare
Eu nu mai fezandez...
Măresc timpul de gatire...

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Dum Mai 26, 2013 6:52 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mie Noi 18, 2009 11:20 am
Mesaje: 118
Localitate: Bucuresti
Mesaj Re: Fezandarea
Eu am observat ca daca se procedeaza la congelarea pentru cateva zile a carnii de vanat, aceasta nu mai este la fel de tare. Iar daca se mareste si timpul de gatit, rezultatele sunt multumitoare.
Am incercat sa si fezandez carnea, insa nu mi-a placut faptul ca i se schimba gustul din pricina ingredientelor folosite, desi uneori, in cazul mistretului mascul, e chiar de preferat sa ii schimbam mirosul/gustul


Lun Mai 27, 2013 8:58 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6925
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Fezandarea
ccristi scrie:
Am incercat sa si fezandez carnea, insa nu mi-a placut faptul ca i se schimba gustul din pricina ingredientelor folosite, .........


Exact.
Fezandam de fiecare data carnea... pana acum ceva vreme...
Indiferent ce mancam avea acelasi gust....
Am renuntat.
Daca dau de vreun vierut care miroase...., il dau celui care doreste sa faca salam, carnati, etc....
Nu ma bag la ascuns mirosusri si arome ca nu ma pricep....

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Ultima oară modificat de ventura pe Lun Mai 27, 2013 10:12 am, modificat 1 dată în total.



Lun Mai 27, 2013 9:12 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mie Noi 18, 2009 11:20 am
Mesaje: 118
Localitate: Bucuresti
Mesaj Re: Fezandarea
Din ceva experienta acumulata am observat ca mirosurile se pot "camufla" in timpul gatitului utilizand vinul, dar si boiaua dulce/iute, intr-o proportie ceva mai mare.


Lun Mai 27, 2013 9:18 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fezandarea
Hmmm
Fezandarea... un subiect delicat si cu limite foarte delicate. De ce fezandam vanatul? Pentru a-i "acoperi" gustul sau pentru ca asa a venit indicatie "din batrani"? Personal, fezandarea mi se pare desueta. Aveam oala de gatit sub presiune, avem cuptor electric cu rotisor, avem cuptoare la care poti seta temperatura.
Cum a spus Bogdan, daca vierul "are damf", se pot face din carnea lui carnati sau salam. In ceea ce priveste "camuflarea", eu vreau sa simt gust de vanat. Chiar daca are miros.

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Lun Mai 27, 2013 9:52 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Sep 30, 2008 10:59 am
Mesaje: 2180
Localitate: Targu Mures
Mesaj Re: Fezandarea
Hmmmm.
Voi ce intelegeti prin fezandare?

_________________
Imagine


Ultima oară modificat de lupus pe Lun Mai 27, 2013 10:11 am, modificat 1 dată în total.



Lun Mai 27, 2013 10:07 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6925
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Fezandarea
''Inmuierea carnii'' prin diferite metode inainte de gatirea termica....
In practica, eu am mostenit ''retete de fezandare'' care ajutau si la ''imbunatatirea gustului''...(pe langa sare si si temperatura scazuta, adaugam si usturoi, ceapa, cimbru si vin ori coniac...)

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Lun Mai 27, 2013 10:09 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fezandarea
A nu se confunda cu baituirea ;)
Si a nu se lasa fazanul atarnat de limba in loc racoros si la intuneric pana cade pe jos in urma fezandarii limbii :fumez:

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Lun Mai 27, 2013 10:12 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Sep 30, 2008 10:59 am
Mesaje: 2180
Localitate: Targu Mures
Mesaj Re: Fezandarea
Exact la asta ma refeream Bogdane!
Baituirea e una, fezandarea e alta. :D

_________________
Imagine


Lun Mai 27, 2013 10:14 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fezandarea
Unii lasa porcul in blana, eviscerat, pentru cateva zile, cat sa inceapa un foarte usor proces de putrefactie :fumez:
Personal, cand mirosul de vier chiar se simte de la parter, nici nu ma gandesc sa-l las la putrezit. Ori il baituiesc cu ananas proaspat si coniac, ori il congelez in speranta ca va mai aparea material pentru carnati.

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Lun Mai 27, 2013 10:21 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Sep 30, 2008 10:59 am
Mesaje: 2180
Localitate: Targu Mures
Mesaj Re: Fezandarea
Fezandarea fazanului, ma refer la fezandare prin definitie, nu este un proces complicat si nici sci-fi.
Fazanul proaspat impuscat se eviscereaza, se sterge (fara a folosi apa) si se pune asa in pene intr-un loc racoros. Daca este cald (ex. vara, nu va ganditi la prostii ca se poate cumpara fazan nu numai impusca) se tine asa 4 zile. Daca este rece (ex. iarna) se tine asa 10 zile. Dupa care o cureti de pene, pe uscat, si o pregatesti exact cum vor muschii tai si cu ce condimente vrei.

Simplu??? :D

_________________
Imagine


Lun Mai 27, 2013 10:23 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6925
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Fezandarea
Stim, in mare, ce e una si ce e alta....
Dupa cum spuneam mai sus, eu (si majoritatea celor pe care-i stiu) combinam (din comoditate) fezandarea cu baituirea.
Am renuntat si la una si la alta.

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Lun Mai 27, 2013 10:29 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Sep 30, 2008 10:59 am
Mesaje: 2180
Localitate: Targu Mures
Mesaj Re: Fezandarea
Atunci imi cer scuze!
Luati asa ca si cum nu as fi scris nimic.

_________________
Imagine


Lun Mai 27, 2013 10:31 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fezandarea
Da Att, dar asta la fazan. Ce faci cu domnul porc?
Fezandarea, la origini, cred ca avea rolul de a matura carnea, de a permite ruperea fibrelor musculare si de a o face mai moale. Pe de alta parte, nu prea vad de ce as tine un fazan 4/10 zile cand se poate jumuli frumos (cu grija si rabdare) si gati cu dragoste. ;)

Pe de cealalta parte... fazan cam rar prin zona noastra. Mai primesc unul cand si cand si atat :fluier:

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Lun Mai 27, 2013 10:34 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 29 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România