Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Lun Noi 18, 2019 3:05 am



Răspunde la subiect  [ 29 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Fezandarea 
Autor Mesaj
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6926
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Fezandarea
lupus scrie:
Fezandarea fazanului, ma refer la fezandare prin definitie, nu este un proces complicat si nici sci-fi.
Fazanul proaspat impuscat se eviscereaza, se sterge (fara a folosi apa) si se pune asa in pene intr-un loc racoros. Daca este cald (ex. vara, nu va ganditi la prostii ca se poate cumpara fazan nu numai impusca) se tine asa 4 zile. Daca este rece (ex. iarna) se tine asa 10 zile. Dupa care o cureti de pene, pe uscat, si o pregatesti exact cum vor muschii tai si cu ce condimente vrei.

Simplu??? :D


Am scris in acelasi timp cu tine...
Niciodata nu am lasat carnea la fezandat afara, ori in vreo magazie (nici vara nici iarna).
Chestie de pitici din creier....
Cel mult accept sa las carnatii si pastrama o noapte la scurs daca-i mai rece ca-n frigider...
La mine fezandarea si baituirea se ''intampla'' la rece in frigider...
Musai...

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Lun Mai 27, 2013 10:36 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fezandarea
E o discutie foarte buna; e timpul sa contribuim exact la descrierea acestor operatiuni

P.S. Bogdane, si tinerea la congelator e o forma de fezandare. Mai accelerata, ce-i drept

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Lun Mai 27, 2013 10:36 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Sep 30, 2008 10:59 am
Mesaje: 2180
Localitate: Targu Mures
Mesaj Re: Fezandarea
Da, Bogdan. Fezandarea este de fapt un proces de maturare a carnii. De fapt, hai sa o spunem, un proces lent de descompunere. Fragezirea o fac de fapt enzimele eliberate, care daca o tii mult, intr-adevar duc la descompunere.
Insa fragezirea e doar una din "beneficiile descompunerii". De fapt carnea isi schimba gustul. Conform le connaisseur, carnea devine mai gustoasa.
Exact asa se procedeaza si cu el porco. Se tine in piele (eviscerat si cu cavitatea deschisa) cateva zile. Agatat.
In tariile mai la vest, se gasesc un fel de frigidere special pt. asta, dar nu ingheata. Vezi la Frankonia pe site. Si acolo am vazut undeva.
Totusi e greu de dat o reteta ca exact atatea zile, atatea ore sa-l tii. Daca te uiti la carne regulat, dupa cateva zile vei vedea diferenta. Se inmoaie, dar inca nu are miros neplacut. Totul e in fc. de conditii.
Probabil ca exista si un tabel eventual pe undeva, unde e prezentat in fc. de temp. ambianta cat trebuie tinut. Dar idea e ca se tine la cat mai rece, pt. ca procesul sa fie suficient de lent si nu brusc. Atunci se strica carnea. Nu poti controla procesul.
O alta conditie importanta e, totusi sa nu fie insecte (in special muste) prin preajma.
Daca l-ai spalat cu apa, gata, l-ai distrus. In apa se inmultesc mai repede microorganismele daunatoare. De acea se sterge interiorul doar cu o carpa uscata, fara a folosi apa.
In afara de racoare, e de preferat ca sa fie si vant sau curent ma rog. Asta usuca mai repede suprafata carnii, si iarasi nu permite inmultirea bacteriilor.

Intr-adevar si tinerea la congelator este un proces de fragezire. Prin inghetare, apa din tesuturi, musculare in general, se dilata, si duce la ruperea membranei celulare. Intr-o mai mica sau mai mare masura, totul depinde cat de multa apa contin tesuturile. Ex. in cazul pestelui, dupa cel decongelezi, carnea devine fleasca. Pestele continand foarte multa apa. Vanatul nu contine chiar asa de mult, astfel nu devine chiar fleasca. Insa ceva nu se intampla. Nu-si schimba gustul. Prin fezandare (descompunere) da. Deacea o sa vezi in marile restaurante, ex. in Franta, fazanii si nu numai tinuti in piele si pene sau par. In frigiderele de care va vorbeam, dar care nu congeleaza.

Insa pt. ceva e foarte bun congelarea. De ex. omoara larvele de Trichinella spiralis, cu conditia sa fie congelata la -18 C, timp de cel putin 3 saptamani. Deci e mai sigura pt. consum, doar nici trichinella nu a baut din fantana vietii vesnice. In plus tinut mai multe luni (cel putin 2 se zice in literatura de specialitate) in stare congelata reduce mirosul tipic de vier si cel de cerb din perioada boncanitului.

_________________
Imagine


Lun Mai 27, 2013 11:12 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fezandarea
Hai sa nu uitam nici de vitaminele din seria B, care sunt hidrosolubile :fumez:

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Lun Mai 27, 2013 11:32 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6926
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Fezandarea
lupus scrie:

Insa pt. ceva e foarte bun congelarea. De ex. omoara larvele de Trichinella spiralis, cu conditia sa fie congelata la -18 C, timp de cel putin 3 saptamani. Deci e mai sigura pt. consum, doar nici trichinella nu a baut din fantana vietii vesnice. In plus tinut mai multe luni (cel putin 2 se zice in literatura de specialitate) in stare congelata reduce mirosul tipic de vier si cel de cerb din perioada boncanitului.


Chiar interesanta asta cu Trichinella spiralis.
Nu e importanta pt. mine ca eu fac analize la carne, dar sunt multi ca nu fac.
In Ungaria, am inteles ca nu prea se face.
In schimb ei gatesc termic carnea '' ca la carte''...

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Lun Mai 27, 2013 12:04 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mie Noi 18, 2009 11:20 am
Mesaje: 118
Localitate: Bucuresti
Mesaj Re: Fezandarea
Scorpion scrie:
Hai sa nu uitam nici de vitaminele din seria B, care sunt hidrosolubile :fumez:


La ce anume te-ai gandit in legatura cu B-urile ? Dezvolti un pic ?


Lun Mai 27, 2013 12:06 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fezandarea
Carnea de vanat este bogata in vitamine din seria B, care sunt hidrosolubile. Daca o speli cu apa, e ca si cum dintr-un cotlet cu os arunci toata carnea si pastrezi osul pentru mancare. Niciodata nu spal carnea de vanat cu apa, doar o sterg bine cu servetele.

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Lun Mai 27, 2013 12:26 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru nou-nouț
Membru nou-nouț

Status: Neconectat
Membru din: Lun Iul 29, 2013 2:07 pm
Mesaje: 3
Mesaj Re: Fezandarea
:) citeam acum topicul si ma gandeam ca totusi nu as risca cu trichineloza, ... nu sunt f. sigur de sensibilitatea la -18 grade a larvelor inchistate...de altfel nu tin minte sa fi gasit asa ceva in literatura de specialitate .

iar vis a vis de vit B ,acestea indiferent de cat de multe sunt in carne , nu vor disparea niciodata prin spalatul cu apa pt ca vitaminele nu sunt niste impuritati pe suprafata carnii ci niste substante chimice in compozitia ei :)
...aceste vitamine sunt mai degraba distruse de temperaturile crescute din timpul gatitului... cu cat mai mult fierbi sau coci o mancare, cu atat se inactiveaza mai tare vitaminele din compozitia ei ;)

si totusi poate sa recomande cineva o reteta de bait testata, buna pt. carnea de mistret?? ;D


Mar Aug 13, 2013 8:59 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Sep 06, 2010 7:58 pm
Mesaje: 424
Localitate: Ineu jud. Arad
Mesaj Re: Fezandarea
.


Mie Aug 14, 2013 12:49 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Noi 04, 2008 7:18 pm
Mesaje: 2555
Localitate: Bucuresti
Mesaj Re: Fezandarea
dragos74 scrie:
si totusi poate sa recomande cineva o reteta de bait testata, buna pt. carnea de mistret?? ;D

Tocmai tu intrebi asta ? ;D

_________________
"Vanatoarea nu este un sport, nu este un hobby, este ceva mult mai adanc, este un stil de viata" by Scorpion


Mie Aug 14, 2013 7:38 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 01, 2014 9:17 am
Mesaje: 261
Localitate: London
Mesaj Re: Fezandarea
Asa fezandez eu fazanii, agatati in beci intre 3 si 5 zile la temperatura de 10 grade celsius, neeviscerati, nu au absolut nimic.
Vanatul mare (caprior, lopatar sau cerb) il tin in carcasa nejupuita, in chiller, la temperatura constanta intre 5 si 7 grade. Poate sta asa si 3 luni, cu cat mai mult, cu atat mai bine.

Imagine


Vin Dec 12, 2014 12:38 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Aug 30, 2010 2:18 am
Mesaje: 1239
Localitate: dupa vanat...oriunde!
Mesaj Re: Fezandarea
Shootgun scrie:
Asa fezandez eu fazanii, agatati in beci intre 3 si 5 zile la temperatura de 10 grade celsius, neeviscerati, nu au absolut nimic.

...daca are doua trei alice in intestine se inverzeste mintenas de la fauna si flora intestinala....eu nu as risca.
Eviscerat, sters bine cu hartie prosop , plus o lingura de sare in cavitate, cred ca e drumul corect.


Vin Dec 12, 2014 10:05 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Joi Ian 15, 2009 8:03 pm
Mesaje: 2799
Mesaj Re: Fezandarea
Demult,i-mi povesteau ai mei ca,neavind frigidere,lasau carnea la zvintat fara intestine ,o tineau in sare sau in gropi facute in pamint.Eu unul,daca e sa maninc carne ,prefer sa o maninc proaspata.In bait se tine de obicei carnea care vrei sa-i schimbi gustul sau mirosul.Sunt f sensibil la mirosuri si la gust ,simplul fapt sa ma gindesc ca maninc o carne care a stat citeva zile i-mi da greturi.Sunt fel si fel de gusturi si preferinte.Sunt oameni care maninca oua clocite,rime,viermi s.a.m.d.
Rog a nu se interpreta gresit ce am scris,este parerea mea personala.Fieecare are dreptul sa manince ce-i place.Unii maninca anumite chestii pt ca este la moda,pt a brava sau chiar de placere.


Vin Dec 12, 2014 10:23 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 01, 2014 9:17 am
Mesaje: 261
Localitate: London
Mesaj Re: Fezandarea
laurul scrie:
Shootgun scrie:
Asa fezandez eu fazanii, agatati in beci intre 3 si 5 zile la temperatura de 10 grade celsius, neeviscerati, nu au absolut nimic.

...daca are doua trei alice in intestine se inverzeste mintenas de la fauna si flora intestinala....eu nu as risca.
Eviscerat, sters bine cu hartie prosop , plus o lingura de sare in cavitate, cred ca e drumul corect.


Bineinteles ca sunt atent verificati, cei deteriorati prea mult de alice sunt eviscerati si transati in aceasi zi. Nu am avut probleme pana acum, acesta este drumul corect aici ;)


Vin Dec 12, 2014 10:42 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 29 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România