Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Vin Dec 06, 2019 2:37 pm



Răspunde la subiect  [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Mici Carul cu bere 1920 
Autor Mesaj
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Ian 19, 2009 7:34 pm
Mesaje: 849
Mesaj Mici Carul cu bere 1920
    Bucureşti, la 16 Iunie 1920


    Onorate Domnule Ofiţer!


    Pentru căci fiecare vizită a Domniei voastre, ca şi cu 20 ani în urmă cele ale tatălui Domniei voastre, dimpreună cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lângă onoare, şi un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc să dau la rându-mi dovadă de cavalerism, împărtăşindu-vă la dorinţa onoratei Dumneavoastră soţii, Doamna Măriuţa Baciu, reţetarul de preparare ai mititeilor noştri, care, după cum bine ştiţi sunt cei mai lăudaţi din tot Bucureştiul. Astfel dau dovadă de încredere în Domnia voastră spre a nu trăda nicidecum secretul delicioşilor noştri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tică Preoteanu,
    antemergătoriul meu la conducerea bucătăriei Carului. Adresez aceieaşi rugăciune şi onoratei Dumneavoastră soţii, Doamnei Măriuţa, celei mai desăvârşite amfitrioane pe care sunt bucuros să o fi cunoscut..
    Perfecţiunea seratelor de cină din casa Domniilor voastre, la care, mulţumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotărârea să va divulg taina celui mai de preţ preparat culinar care ne cinsteşte numele în capitală, în ţara întreagă şi în străinătate.
    Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de şapte până la opt centimetri şi la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoare. Ei îşi au originea în Balkan, provenind din Serbia, dar se întâlnesc şi în Grecia şi Turcia, de unde au fost preluaţi de bucătăria românească. Cum le spune şi numele, sunt nişte rulouri mici, fiind şi numiţi astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiţi pe grătar de jar fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare..
    Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform.
    Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoare a mititeilor.
    Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.
    Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:
    8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
    12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
    4 grame de enibahar pisat mărunt
    2 grame de coriandru pisat mărunt
    2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
    1 gram de anis stelat pisat mărunt
    8 grame de bicarbonat de sodiu
    1 linguriţă de zeamă de lămâie
    1 lingură de untdelemn
    1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute
    La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite.
    Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas.
    Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur.
    Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit.
    La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca. Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice ca numai la noi sunt.
    Cunosc mulţi din aşa numiţii gastronomi prin birturi şi bodegi mai ales prin mahalale, care din neştiinţă ori din spirit de falsă economie înmulţesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puţin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul şi savoarea mititeilor adevăraţi. O greşeală mare mai este şi zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu şi piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor.
    Sunt fericit sa dezvălui Doamnei Măriuţa acest mic secret, pe care ştiu ca nu îl va da mai departe, aşa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât urmaşului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparaţi de Dânsa sunt extrem de gustoşi, dar simţul meu gustativ mi-a dezvăluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat şi al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Măriuţa vor fi inegalabili!
    Va aştept luna viitoare când va întoarceţi cu regimentul din manevre, dimpreună cu Domnii Ofiţeri Dinu şi Vatache spre a savura o tavă de mititei şi câteva halbe împreună!
    Dorindu-vă sănătate, voie bună şi noroc, vă rog a-i transmite umile sărutări de mâini Doamnei Măriuţa, cea mai desăvârşită gospodină şi Doamnă din înalta societate! Dumnezeu să vă ajute!

_________________
IJ 54
UMC 30-06


Dum Mar 14, 2010 12:45 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6927
Localitate: Focsani
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
Frumoasa scrisoare.
Numa'buna de pus in practica reteta.
O voi incerca.

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Dum Mar 14, 2010 12:51 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
anis e anason?

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Dum Mar 14, 2010 12:52 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Ian 19, 2009 7:34 pm
Mesaje: 849
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
Scorpion scrie:
anis e anason?

Nu stiu , in [mailul] original tot anis scrie.
Si eu ,,,,care credeam ca micii sunt numai din oaie,,,am mincat unii in Croatia , cevapcicki , parca le spunea, oare aia sa fie numai de vita? :nustiu:

_________________
IJ 54
UMC 30-06


Dum Mar 14, 2010 12:57 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
http://en.wikipedia.org/wiki/Anise

http://ro.wiktionary.org/wiki/anason

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Dum Mar 14, 2010 1:00 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6927
Localitate: Focsani
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
Noi ii facem din amestec de vita, porc si oaie.

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Dum Mar 14, 2010 1:06 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Dum Noi 01, 2009 12:28 pm
Mesaje: 2261
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
Bine ca am mancat bine si nu imi este foame ca altfel mancam...reteta asta grozava.

_________________
Decat mielusel mai bine LUP.


Dum Mar 14, 2010 2:20 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Vin Sep 07, 2007 12:00 am
Mesaje: 6294
Localitate: Marghita-BH
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
Am acesta reteta de vreo 3-4 ani..si o fac in fiecare an. ;)

_________________
Dintr-un om poti face vanator,dar dintr-un vanator nu mai poti face om.


Mar Mar 16, 2010 5:38 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
Si de ce n-ai spus-o, pana acum? ;D

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Mar Mar 16, 2010 5:39 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Dec 06, 2007 10:44 pm
Mesaje: 5369
Localitate: vn
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
Petrica scrie:
Am acesta reteta de vreo 3-4 ani..si o fac in fiecare an. ;)


Si.........?Merge vreun butoi de bere,dupa?

_________________
for ever 12 x 76...........
"Daca viata iti intoarce spatele,nu fi timid ,pune-i mana pe cur"
Niciodata nu te certa cu un idiot. Te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta!!!!
Wrangler Laredo,Mazda CX 7,Vw Golf v................


Mar Mar 16, 2010 5:45 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
ce bere? ca acolo la Petrica nu se stie ce e aia ;D

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Mar Mar 16, 2010 5:49 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Dec 06, 2007 10:44 pm
Mesaje: 5369
Localitate: vn
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
Scorpion scrie:
ce bere? ca acolo la Petrica nu se stie ce e aia ;D



Poate il invatam noi .....................

_________________
for ever 12 x 76...........
"Daca viata iti intoarce spatele,nu fi timid ,pune-i mana pe cur"
Niciodata nu te certa cu un idiot. Te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta!!!!
Wrangler Laredo,Mazda CX 7,Vw Golf v................


Mar Mar 16, 2010 5:51 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
Am incercat :fumez:
Dar el nu, Batman! Batman! Palinca, atata stie ;D

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Mar Mar 16, 2010 5:53 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Sep 06, 2010 7:58 pm
Mesaje: 424
Localitate: Ineu jud. Arad
Mesaj Răspuns: Mici Carul cu bere 1920
mai baieti,reteta asta ii mai valoroasa decat credeti.Va dati seama ca a facut istorie si unde la CARU CU BERE,de-a dreptul emotionant,super tare,daca stai sa te gandesti cine a mancat MICI la CARU CU BERE suntem deadreptul onorati a putem gusta un asemenea preparat :respect: :respect: :respect:

_________________
Pe cararea din padure, frumos calca o domnisoara... trenul.


Lun Sep 20, 2010 5:34 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Mar Mai 03, 2011 1:57 pm
Mesaje: 29
Mesaj Re: Mici Carul cu bere 1920
Superba descrierea si reteta !

Chef Buzu


Vin Mai 20, 2011 12:39 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat WWW
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România