Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Sâm Sep 21, 2019 1:26 am



Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
Stiati ca....? - partea I 
Autor Mesaj
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Mar Mai 03, 2011 1:57 pm
Mesaje: 29
Mesaj Stiati ca....? - partea I
Material preluat din "Album literar gastronomic", editat in anul 1982 de revista VIATA ROMANEASCA

1. Primul memoriu stiintific al lui Papin era intitulat : “Maniera de a muia oasele si de a face sa fiarba in foarte putin timp si cu putina cheltuiala carnea, cu o descriere a masinii de care trebuie sa ne servim pentru acest efect”.
Memoriul se intituleaza astazi : “Oala minune !”

2. Newton a fost membru al Parlamentului englez, ca reprezentant al Universitatii, intre anii 1686 – 1689.
A luat cuvantul o singura data, rugand…..sa se inchida fereastra pentru ca dinspre Tamisa venea un miros greu.

3. Observand cum o musca ce se inecase intr-un pahar cu vin isi revenise, dupa ce se uscase la soare, Franklin a scris unui prieten ca, dorind sa vada cum va fi in Amercica peste o suta de ani, s-ar gandi sa se bage, impreuna cu mai multi prieteni, intr-un butoi cu vin de Madera, de unde sa fie scos peste o suta de ani si readus la viata de razele soarelui din patrie.
El isi exprima indoiala in ceea ce priveste reusita experientei, avand in vedere faptul ca stiinta era inca prea putin dezvoltata.

4. Mark Twain despre Benjamin Franklin :
“Cu o rautate care nu-si are pereche in istorie, el obisnuia sa lucreze toata ziua si sa stea nopti intregi studiind, chipurile, algebra la lumina focului, pentru ca toti baietii de azi sa trebuiasca sa faca la fel si sa-l considere pe Benjamin Franklin baiat model.
Nemultumindu-se cu atat, el isi mai facuse obiceiul de a trai numai cu paine si apa si de a mai studia si astronomia in timpul mancarii, lucru ce avea sa casuneze apoi necazuri la multe milioane de copii ai caror parinti si frati citisera funesta biografie a lui Franklin.”

5. La sedinta Academiei de Stiinte, Ampère isi gaseste fotoliul ocupat de un necunoscut, pe care il apostrofeaza viguros. Fara a se ridica, acesta ii riposteaza zambind :
“Ar trebui, domnule Ampère, sa va cunoasteti si sa va vizitati mai des colegii. Va astept diseara la orele opt la masa la mine. Nu uitati insa, locul dumneavoastra este langa imparateasa !” ( Napoleon Bonaparte era membru al Academiei de Stiinte de mai multi ani ! ). Masa s-a servit totusi aproape de ora zece, timp necesar ca trasura palatului sa-l aduca pe Ampère, care….uitase.

6. Dupa explozia nucleara de pe atolul Eniwetok, presedintele Comisiei Atomice a S.U.A. a declarat ca locuitorii insulei invecinate, pe care i-a vizitat, se simt bine si ca le-a daruit zece porci.
Intrebat ce crede despre aceasta, Einstein a raspuns : “Intrebati-l pe al unsprezecelea porc !”
7. La un banchet, Einstein, ii spuse unei doamne care insista sa-i explice teoria relativitatii :
“Cum as putea sa-ti explic prepararea taiteilor, daca nu stii ce-i aia faina ?”

Retete noi de pe site-ul http://www.chefbuzu.com :

- Ciorba de perisoare : http://www.chefbuzu.com/2011/04/21/423- ... perisoare/
- Ciorba de peste a la Seghedin : http://www.chefbuzu.com/2011/04/21/422- ... -seghedin/
- Ciorba de peste albitura : http://www.chefbuzu.com/2011/04/21/421- ... ca-stiuca/
- Ciorba pescareasca : http://www.chefbuzu.com/2011/04/21/420- ... scareasca/
- Ciorba de pasare a la grec : http://www.chefbuzu.com/2011/04/21/419- ... a-la-grec/


Lun Mai 09, 2011 2:19 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat WWW
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Vin Oct 30, 2009 3:10 pm
Mesaje: 1139
Localitate: Rm.Valcea
Mesaj Re: Stiati ca....? - partea I
O reteta de bors de peste ne poti da ???


Lun Mai 09, 2011 2:37 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Mar Mai 03, 2011 1:57 pm
Mesaje: 29
Mesaj Re: Stiati ca....? - partea I
Bineinteles :

- Ciorba de cap de ciortan : http://www.chefbuzu.com/2010/07/30/393- ... de-1-2-kg/
- Ciorba de crap : http://www.chefbuzu.com/2010/07/30/400-ciorba-de-crap/
- Bors de calcan : http://www.chefbuzu.com/2010/07/30/374-bors-de-calcan/

Mai gasesti si alte retete de borsuri pe site-ul www.chefbuzu.com, RETETE -> PREPARATE CALDE -> CIORBE,BORSURI,SUPE,CREME.

Pofta buna !

Astept comentariile pe site si ...de ce nu...poze cu preparatele pentru a va putea posta aceste poze pe site, cu mentiunea ca au fost facute de....X sau Y.

Chef Buzu


Lun Mai 09, 2011 2:54 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat WWW
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Ian 26, 2009 4:44 pm
Mesaje: 1178
Localitate: Bistra,Rastolita,Reghin/Mures
Mesaj Re: Stiati ca....? - partea I
O reteta de bors de peste sau ciorba pescareasca autentica stie cineva?
Ma refer la altele decat cele de pe net.
Vreau sa fac o masa de peste si as incerca cu ce se gaseste la indemana prin pescariile si magazinele din Ardeal: crap, somotei, caras,...
Ceva cam ptr 20-25 de persoane.
Va multumesc.


Lun Mar 17, 2014 10:12 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Lun Sep 22, 2008 11:02 am
Mesaje: 376
Localitate: Moreni
Mesaj Re: Stiati ca....? - partea I
Daca te ajuta:
La borsul de peste sunt doua "secrete":
1. pestele marunt( albitura: carasel, oblete, babusca, etc) se fierbe bine de tot si se da prin sita, sa nu ajunga si oasele in zeama.
2. pestele mare cat mai diversificat( crap, somn, stiuca, etc)

Pestele marunt se fierbe ca la pct.1 intr-o cantitate de apa suficienta pentru cate persoane vrei. In zeama rezultata, se pune la fiert in bucati mari sau chiar intreg: cartof, morcov, albitura, rosiile sunt optionale, pentru consistenta se adauga orez. Cand morcovul este aproape fiert se adauga borsul si se da cateva clocote( daca se foloseste otet, acesta se adauga pe la sfarsit). Pestele mare se portioneaza bucati potrivite si adauga in zeama aproape de final, lasandu-l la fiert circa 10 min. tot atunci se pun si cateva frunze de telina intregi care se scot cand ciorda s-a racit. Cui ii place mai iute se aduga ardei iute tocat marut. Sarea, uleiul se pune dupa preferinte.
Se poate servi ca atare sau se pot scoate legumele si pestele pe un platou.


Mar Mar 18, 2014 4:50 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Sep 10, 2007 12:47 pm
Mesaje: 4342
Localitate: Hd
Mesaj Re: Stiati ca....? - partea I
Imi ploua in gura .


Mar Apr 08, 2014 9:10 am
Profil Trimiteţi mesaj privat WWW
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 6 mesaje ] 

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România