Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Mar Ian 21, 2020 10:06 am



Răspunde la subiect  [ 140 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Următorul
Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!? 
Autor Mesaj
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Oct 13, 2008 4:14 pm
Mesaje: 3985
Mesaj Răspuns: cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa l jupoi s au sa l parlesti
Este chestie de obisnuinta.., fiecare zona cu obiceiurile, regulile sale...
Am mai auzit de parlirea mistretilor , dar n-am crezut ca voi vedea vreodata asa ceva, pana la urma cred ca este chestie de obisnuinta, mentalitate , smd.
In opinia mea personala, eu nu voi parli niciodata mistretul.El va fi jupuit, pielea fiind un fel de trofeu secundar al vanatului, care trebuie apreciat ca atare(repet, parere personala, nu sariti pe mine)....
La mine in familie, unde mai toti barbatii suntem si macelari(tata D-zeu sa-l ierte, fratele, cumnatii, subsemnatul), taierea porcului(domestic) este un eveniment ca o sarbatoare, nu se face oricum, ci dupa datini si reguli ramase de demult...., cu un anume caracter solemn....Nimic nu se compara cu familia adunata, fiecare stiind ce are de facut, fiind prilej de glume, smd...
Cu totul alta este situatia in cazul mistretilor vanati, vanatul fiind rezultanta unei alte activitati placute, deasemenea solemne, dar parlirea lor ar fi ca si cum asi jumulii  cocosii de munte.
In mod normal, o veche regula spune ca vanatul trebuie eviscerat, dupa care ,mai ales pe timp de iarna, trebuie sa stea o noapte in pielea lui, asa devenind carnea mai frageda, constatandu-se la consum o savoare aparte. Din acest motiv, la conacele de vanatoare, sau in casele oamenilor mai instariti de pe la noi, existau camere racoroase speciale, cu ventilatie naturala,  pt a atarna vanatul pentru o noapte, cu tavi de scurgere, etc., camere in care erau agatate si afumaturile la aerisit, dupa ce erau luate de la fum.....
Exista o cultura a manipularii si prepararii carnurilor domestice, iar alta cultura cu cea a prepararii  vanatului, iar parlirea mistretilor nu mi se pare atat de desgustatoare, pe cat de degradanta fata de vanat....Respectul pt.vanat nu se termina cu tabloul de vanatoare si fotografiile aferente. Respectul trebuie sa continue pana la ajungerea preparatelor in stomac, prin alegerea unui vin  mai rasarit dupa consum....
Cu toate acestea parlitul mistretilor este ceva normal acolo unde se obisnuieste acest lucru, asa ca toate regulile se nasc din obisnuinte....
Respecte.....................

_________________
Zen


Mie Feb 03, 2010 5:52 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Feb 18, 2008 9:07 am
Mesaje: 4536
Localitate: Nürnberg
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
Ai dreptate @zenaldiak cu lasatul vinatului peste noapte, si noi facem la fel si diferenta ieste mare. Nu in primul rind la gust ci la conzistenta carni care devine mult mai frageda. Pentru caprior ajunge o noapte, unui mistret íi trebuie mai mult. Temperatura optima ieste de +5°. Foarte principal ieste ca eviscerarea sa se faca cu foarte multa atentie. Intestinul gros, stomacul, besica ...... trebuie scoase fara sa fie sparte si continutul sa ajunga pe carne pentru ca acesta contine foarte multe bacteri. Daca totusi se intimpla sau poate ca animalul a fost inpuscat in stomac atunci carnea trebuie spalata bine bine cu apa clara, eventual portiunea murdarita taiata (mai bine arunci o jumatate de kg de carne decit sa umpli tot animalul cu bacteri). Vanatul nu trebuie sa ramina neaparat in blana, de aceasta find doar nevoie pentru a proteja carnea sa nu se uste. Daca animalul se scoate inainte din blana atunci trebuie portionat pus in pungi si asa pastrat peste noapte, rezultatul ieste acelasi. Multi nu maninca carne de vanat si sa nascut zvonul ca aceasta ar fi o carne uscata, atoasa, dar asta ieste doar rezultatul unei proceduri gresite. Parerea mea ieste ca carnea de vanat ieste o materie prima de o calitate foarte inalta din care, cu priceperea necesara, putem obtine producte foarte gustoase si calitativ superioare.

_________________
[IMG]http://i268.photobucket.com/albums/jj38/Sibianu/top2.jpg[/IMG]


Joi Feb 04, 2010 8:46 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM WWW
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Mar Noi 27, 2007 11:14 am
Mesaje: 5608
Localitate: Buzau
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
Sibianu scrie:
Ai dreptate @zenaldiak cu lasatul vinatului peste noapte, si noi facem la fel si diferenta ieste mare. Nu in primul rind la gust ci la conzistenta carni care devine mult mai frageda. Pentru caprior ajunge o noapte, unui mistret íi trebuie mai mult. Temperatura optima ieste de +5°. Foarte principal ieste ca eviscerarea sa se faca cu foarte multa atentie. Intestinul gros, stomacul, besica ...... trebuie scoase fara sa fie sparte si continutul sa ajunga pe carne pentru ca acesta contine foarte multe bacteri. Daca totusi se intimpla sau poate ca animalul a fost inpuscat in stomac atunci carnea trebuie spalata bine bine cu apa clara, eventual portiunea murdarita taiata (mai bine arunci o jumatate de kg de carne decit sa umpli tot animalul cu bacteri). Vanatul nu trebuie sa ramina neaparat in blana, de aceasta find doar nevoie pentru a proteja carnea sa nu se uste. Daca animalul se scoate inainte din blana atunci trebuie portionat pus in pungi si asa pastrat peste noapte, rezultatul ieste acelasi. Multi nu maninca carne de vanat si sa nascut zvonul ca aceasta ar fi o carne uscata, atoasa, dar asta ieste doar rezultatul unei proceduri gresite. Parerea mea ieste ca carnea de vanat ieste o materie prima de o calitate foarte inalta din care, cu priceperea necesara, putem obtine producte foarte gustoase si calitativ superioare.

Poate ca gresesc dar din experienta personala am observat ca apa altereaza foarte repede carnea...dar asta depinde mult si de temperatura de pastrare...cel mai bun ar fi sters de sange cu carpe uscate sau hartie absorbanta...

_________________
[color=#008000]Doamne, binecuvanteaza cu zambet ispravile mele trecute si ingaduie sa ajung a povesti prietenilor mei pe cele viitoare![/color]


Vin Feb 05, 2010 3:32 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
Acu am vazut si eu chestia.
Voi spalati cu apa vanatul???

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Vin Feb 05, 2010 3:33 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Feb 18, 2008 9:07 am
Mesaje: 4536
Localitate: Nürnberg
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
Scorpion scrie:
Acu am vazut si eu chestia.
Voi spalati cu apa vanatul???


Nu, cu benzina

_________________
[IMG]http://i268.photobucket.com/albums/jj38/Sibianu/top2.jpg[/IMG]


Vin Feb 05, 2010 3:40 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM WWW
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Mar Oct 20, 2009 3:14 pm
Mesaje: 78
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
De regula se parlesc mistretii tineri, care au fost impuscati "curat" (nu prin intestine sau stomac); la vieri este bine a se scoate in prealabil glanda preputiala inainte de a-l parli.Ca o paranteza, la Sistarovat langa Lipova este un padurar pe nume Rusalin (Tati) care face o ciorba dumnezeiasca din platosa de vier taiata cubulete


Vin Feb 05, 2010 6:23 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Oct 13, 2008 4:14 pm
Mesaje: 3985
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
Acuma eu nu contest ca -i buna ciorba respectiva, dar daca are parti mai bune porcu', le prefer pe acelea.....

_________________
Zen


Lun Feb 08, 2010 7:33 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Administrator
Administrator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Sep 06, 2007 11:20 pm
Mesaje: 7866
Localitate: Bistrita
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
Asa am auzit si eu ca-i buna in ciorba de fasole. Dar nu am incercat, la mine se bucura cainii de ea...


Mar Feb 09, 2010 8:23 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Mar 24, 2008 9:47 pm
Mesaje: 2669
Localitate: TG.MURES
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
zenaldiak scrie:
Acuma eu nu contest ca -i buna ciorba respectiva, dar daca are parti mai bune porcu', le prefer pe acelea.....


:icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
Totusi o data parca a-si incerca si eu o astfel de ciorba! :fluier:

_________________
Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura.


Ultima oară modificat de Mosul pe Mie Feb 10, 2010 10:14 pm, modificat 1 dată în total.



Mar Feb 09, 2010 11:54 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Mar Oct 20, 2009 3:14 pm
Mesaje: 78
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
Va astept :foame:?


Mar Feb 09, 2010 4:48 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Joi Mai 08, 2008 4:18 pm
Mesaje: 6968
Localitate: Turda jud Cluj
Mesaj Răspuns: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l jupoi sau sa-l parlesti!?
Eu nu stiu daca papilele mele gustative ar zambii cand as gusta o ciorba facuta de rusalian ! dar as incerca !

_________________
ij12/1,12boc uzumlu,12hatsan semi,22hornet umc&busnel3-9X36,remington7mmRemMag&meopta3-9X42,444mariln,243Hova tactical&IORtactica9-36X56,22lr umc,ij12/2,deutsch drathaar,foxterrier smoth,vitara si chef de viata si petreceri cu prieteni ca voi!


Mar Feb 09, 2010 6:18 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat WWW
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Mie Noi 10, 2010 8:49 pm
Mesaje: 88
Localitate: Arad
Mesaj Re: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l j
daca e pana in suta de kg cel mai bine e pirlit, iata vericasul impuscat de mine sambata 19.11.2010

Imagine

după pârlire

Imagine

după eviscerare si spalare

Imagine

iată si zona unde a intrat glonţul (mistreţ impuşcat în ficat)

Imagine

şi zona din partea opusă pe unde a ieşit cămaşa glontului (glonţul a lovit două coaste şi a explodat în ficat)

Imagine

_________________
asculta copile bine,ce-i vedea noaptea nu spune !!!!


Mie Noi 24, 2010 5:20 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Vin Sep 07, 2007 7:54 pm
Mesaje: 502
Localitate: Fagaras
Mesaj Re: Răspuns: cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mist
zenaldiak scrie:
Este chestie de obisnuinta.., fiecare zona cu obiceiurile, regulile sale...
Am mai auzit de parlirea mistretilor , dar n-am crezut ca voi vedea vreodata asa ceva, pana la urma cred ca este chestie de obisnuinta, mentalitate , smd.
In opinia mea personala, eu nu voi parli niciodata mistretul.El va fi jupuit, pielea fiind un fel de trofeu secundar al vanatului, care trebuie apreciat ca atare(repet, parere personala, nu sariti pe mine)....
La mine in familie, unde mai toti barbatii suntem si macelari(tata D-zeu sa-l ierte, fratele, cumnatii, subsemnatul), taierea porcului(domestic) este un eveniment ca o sarbatoare, nu se face oricum, ci dupa datini si reguli ramase de demult...., cu un anume caracter solemn....Nimic nu se compara cu familia adunata, fiecare stiind ce are de facut, fiind prilej de glume, smd...
Cu totul alta este situatia in cazul mistretilor vanati, vanatul fiind rezultanta unei alte activitati placute, deasemenea solemne, dar parlirea lor ar fi ca si cum asi jumulii  cocosii de munte.
In mod normal, o veche regula spune ca vanatul trebuie eviscerat, dupa care ,mai ales pe timp de iarna, trebuie sa stea o noapte in pielea lui, asa devenind carnea mai frageda, constatandu-se la consum o savoare aparte. Din acest motiv, la conacele de vanatoare, sau in casele oamenilor mai instariti de pe la noi, existau camere racoroase speciale, cu ventilatie naturala,  pt a atarna vanatul pentru o noapte, cu tavi de scurgere, etc., camere in care erau agatate si afumaturile la aerisit, dupa ce erau luate de la fum.....
Exista o cultura a manipularii si prepararii carnurilor domestice, iar alta cultura cu cea a prepararii  vanatului, iar parlirea mistretilor nu mi se pare atat de desgustatoare, pe cat de degradanta fata de vanat....Respectul pt.vanat nu se termina cu tabloul de vanatoare si fotografiile aferente. Respectul trebuie sa continue pana la ajungerea preparatelor in stomac, prin alegerea unui vin  mai rasarit dupa consum....
Cu toate acestea parlitul mistretilor este ceva normal acolo unde se obisnuieste acest lucru, asa ca toate regulile se nasc din obisnuinte....
Respecte.....................



Am tot respectul pt aceasta expunere completa...eu nu ma pot abtine sa nu spun ca parlirea mistretului mi se pare total degradanta si nedemna...dar chiar nu am ce sa adaug la ceea ce ai spus tu...


Mie Noi 24, 2010 5:25 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Mie Sep 12, 2007 1:45 pm
Mesaje: 6120
Localitate: Constanta
Mesaj Re: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l j
@iulian
Asta pentru ca n-ai mancat inca....

De ce oare trebe sa fim mereu asa de refractari si de contra la obiceiurile altora. Stiu grupe unde te-ar parli si pe tine pentru asa vorbe. (parlirea mistretului mi se pare total degradanta si nedemna)
La noi se jupoaie da' nu pentru c-ar fi cine stie ce ritual ci pentru ca nu stiu sa-i parleasca. Rar de tot, cate un godacel se mai bucura de tratamentul complet si noi la fel.

@zenaldiak
ce drac de trofeu e blana de la un godac sau de la o scroafa?
In ultimele doua sezoane am aruncat la sacali doua blani de vieri capitali, ce meritau cu adevarat tinute ca trofee si asta pentru ca nimeni pe o raza de 200 km nu mai stie prelucra blanile. La tentativa mea de a invata sa fac si asta sotia a decis ca ma voi muta in strada cu tot cu ele....a rabdat saraca si fier si lemn da' par si piele n-a mai putut.

_________________
R-93 243W/300Weath/9,3*62/375H&H, Sako 30-378 Wheaterby, AL-48 12 GA, Benelli SBE II 12 GA s.a. multe de la Cugir...


Mie Noi 24, 2010 7:54 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Re: Cum e cel mai bine dupa ce ai impuscat un mistret,sa-l j
haha
violiv, inseamna ca ai intrecut orice masura ;D
nevasta-mea, cand m-am prezentat cu niste platosa de mistret, m-a informat unde este tomberonul ;D

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Mie Noi 24, 2010 8:38 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 140 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Următorul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România