Switch to full style
Este vorba de binecunoscuta firma romaneasca de vanatoare si pescuit.
Scrie un răspuns

Blaser F16

Joi Sep 08, 2016 4:05 pm

Blaser F16 – Pasionat de perfecțiune
O nouă clasă de arme germane cu țevi lise suprapuse.


În această primăvară, celebrul fabricant german Blaser a lansat noua linie de arme de vânătoare și tir cu țevi suprapuse pe care a botezat-o cu malițiozitate si oportunism F16.
F16 se dorește a fi o noua clasă de arme de vânătoare și tir ce nu concurează cu de acum consacrata campioană F3. In același timp, unele din soluțiile tehnologice ce au contribuit la succesul mondial al armelor cu țevi suprapuse Blaser F3 se regăsesc și la noul F16.

Imagine

La prima vedere, arma impresionează prin designul minimalist. Singurele gravuri existente pe aceste arme sunt în numar de trei, cate un “F16” pe fiecare laterală a basculei și un “Blaser” pe fața de jos. Suntem departe de noile puști italiene ce ies din mașinile cu laser pline de buchete de flori și arabescuri complicate ce acoperă mare suprafață din metalul basculei. Totuși, acesta simplitate are o incontestabilă frumusețe a ei.
Arma este propusă de fabricant în două variante, de vânătoare și de tir. Cele două variante propuse se identifică rapid prin culoarea logo-ului de pe basculă. Gri pentru varianta de vânătoare și roșu pentru cea destinată tir-ului sportiv. Ambele variante sunt livrate standard, cu lemn de categoria 2. Pentru un cost suplimentar, ambele variante, se pot comanda cu lemn de categoria 3 sau 4. Varianta de vânătoare este disponibilă cu țevi de 71cm sau 76cm si cântărește aproximativ 3.1 kg. Varianta destinată tir-ului sportiv este disponibilă cu țevi de 76cm. sau 81cm. și datorită sistemului opțional de ajustare a balansului armei , cântărește între 3.4 și 3.8 kg.

Imagine

“Doar prin căutarea neîncetată a perfecțiunii este posibil să creezi o armă cu țevi suprapuse perfect echilibrată și cu cea mai joasă basculă din piață “ – așa cum afirmă producătorul.
Forma basculei creează un centru de greutate al armei situat foarte jos care împreună cu design-ul patului, fac din noul F16 o armă deosebit de maniabilă și echilibrată, ce urcă la umăr și găsește ținta în mod natural

Bascula.

Imagine

De un Gri “teutonic” , cu o formă semirotundă elegantă, bascula, contribuie la nota de sobrietate dar în același timp sugerează robustețe și calitate. Este una din cele mai joase din piața actuală având doar foarte puțin peste 60mm. Construită din oțel înalt aliat cu un design “monococa” beneficiază de cele mai bune tratamente termochimice și inovații tehnologice ce creează premisele unei arme solide si rezistente în timp. Toate zonele cu solicitări intense sunt durificate prin procedee tehnologice cu laser. Pe fața de sprijin, bascula are montată o placă de oțel în mod similar cu armele ce au basculă din aluminiu aeronautic. Rolul acestei “plăci de vizitare “ este de a asigura acces facil pentru întreținerea mecanismelor, în special a cuielor percutoare. Țevile se sprijină pe bolțuri interschimbabile generos dimensionate. Închiderea este solidă și se face cu două zăvoare, la nivelul țevii de jos. Cheia de deschidere functionează ușor dar ferm. Arma se închide cu un zgomot plin și plăcut specific armelor de calitate. Butonul siguranței este plasat clasic în prelungirea cheii de deschidere, funcționează perfect iar arma nu se autoasigură. Profilul redus creează o vedere periferică mai bună care împreună cu echilibrul perfect al armei permit o ochire intuitivă și rapidă.

Imagine

Țevile.

Fabricate dupa specificațiile Blaser de unul din cei mai mari fabricanți mondiali de țevi de arme de vanatoare, în Italia. Lungimea țevilor este opțională 71 cm sau 76 cm pentru varianta de vânătoare și 76 cm sau 81 cm pentru varianta de tir.
În ambele versiuni, vânătoare sau tir calibrul este 12/76. Țevile sunt sudate între ele printr-o șină plină și brunate negru mat. Șina de ochire este ventilată cu dimensiune variabilă, 9mm la nivelul camerei cartușului, 7,5mm la nivelul cătării. Cătarea este rotundă din bronz nichelat pentru varianta de vânătoare și fibra optică roșie pentru varianta tir. Țevile beneficiază de tehnologia Triplex ( optimizează vitezele și distribuția snopurilor de alice , reduce reculul ). Forajul țevilor este 18.65mm iar la interior sunt cromate dur.

Imagine

Țevile sunt compatibile cu alicele de oțel și dotate cu șocuri interschimbabile produse de celebrul fabricant american Briley. Armele se livreaza standard cu trei șocuri ¼, ½ , ¾ celelalte dimensiuni ale șocurilor putând fi achizitionate la comandă.
Deschiderea armei se face lin, unghiul de basculare al țevilor este generos, ca urmare încărcarea armei se face cu ușurință si în țeava de jos fără a fi nevoie să forțăm.

Ejectoarele

Ejectoarele instalate pe toate țevile F16 folosesc tehnologia Blaser EBS, sistem ce a confirmat pe modelul F3. Ejectoarele se activează în momentul declanșării focului iar arcurile sunt tensionate la deschiderea armei. În acest fel arcurile ejectoarelor sunt detensionate întotdeauna la depozitatarea armei evitand obosirea acestora. Rezistența întampinată la închiderea armei este menținută la minimum astfel putem încărca mai rapid.
Asa cum au dovedit pe F3, ejectoarele EBS, sunt puternice și fiabile, tuburile sunt ejectate simultan.

Trăgaciul / Mecanisme

Este rotund si destul de mare realizat din oțel, înconjurat de o gardă generoasă ce permite tir-ul cu mănuși groase pe timp de iarnă. Percuția este foarte bună, tragaciul unic mecanic, declanșează sec fără curse moarte, constant la exact 1.65Kg. Cele două mecanisme de dare a focului sunt montate într-o “baterie” de sine stătătoare și au un design de factură clasică cu arcuri elicoidale puternice .

Imagine

Pentru armele de vânătoare tragaciul este fix iar pentru armele de sport trăgaciul este reglabil în lungime, fapt care ajută la alegerea prizei perfecte.
F16 beneficiază de tehnologia IBS ( Inertial Block Sistem – împiedică “scăparea” ambelor focuri odată, iar plecarea accidentală a focului este aproape imposibilă. )
Selectorul de țevi este amplasat deasupra și în fața trăgaciului putând fi acționat cu indexul, după dorință.

Patul armei.

Livrat standard, lemn de gradul 2, opțional lemn de grad 3 sau 4. În ambele variante patul are forma traditională, un pistolet ergonomic ce umple bine palma trăgătorului, coama dreaptă, corpul patului rotunjit și placa amortizoare din cauciuc cu grosimea de 15mm. Dimensiunile patului destinat armelor de vânătoare sunt diferite față de cele destinate armelor de tir. Astfel pentru armele de vânătoare lungimea patului este de 375 mm, înclinație pat 38mm-56mm, avantaj pat3/6/8mm, pitch 84 de grade. Pentru armele de tir lungimea patului 375mm, înclinație 38mm-50mm, avantaj 3/6/8mm, pitch 84 de grade. Pentru arma de vanatoare se poate comanda patul de tir si invers.[list=][/list]
Scrie un răspuns