Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Sâm Ian 16, 2021 10:56 pmRăspunde la subiect  [ 44 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului 
Autor Mesaj
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mie Ian 23, 2008 6:46 pm
Mesaje: 1167
Localitate: Texas
Mesaj Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
:nustiu:

Se poarta mici razboaie intre academicieni, si clarvazatori in alegerea calibrelor. Reviste intregi se vind cu pagini de argumente despre avantajele calibrului X fatza de calbrul Y cind vinatul are par sur verus vinat cu par maro. Cum sa aleaga NUSTIU calibrul cind sint atitea calibre pe cit gusturi, si unele din ele apar si altele dispar.

In opinia mea lucrurile sint mai simple decit sint prezentate, dar nu neaparat facile, in special pentru NUSTIU. Mai jos avetzi rationamentul meu care nu e litera de lege ci opinie personala de om care incearca sa pune in ordine in confuzie. Ghidul de mai jos nu e absolut si sint zone in care cerintzele si deci si potentialul calibrelor se suprapune. De asemenea nu stiu suficient despre calibre ca sa vorbesc despre toate si rog cei care stiu mai multe sa compeleteze.


Asadar date de intrare:
1) Distanta de tragere: foarte mica (zeci de metri), mica (pina pe la 100-150m), medie (pina la 200-250m), mare (peste 300m)
2) Gabaritul vinatului: foarte mic (pina in iepure), mic (de talia ciine, vulpe, lup), mediu (bambi si purcelashi), mare ( mistrezozaur, urs, cerb), foarte mare (elefant si orgolii nemasurate)

In functie de datele de intrare de mai sus cred ca exista mai multe Categorii de calibre. Odata ce ne-am "zero-ed" pe o categorie intervin urmatoarele criterii de alegere (din nou personale si necombatut :haha:):
1) Pretzul
2) Balistica
3) Precizia
4) Raspindirea calibrului respectiv


Categorii de calibre:

Intre datele de intrare se pot face 20 de combinatii de [distante,gabarit vinat] dar nu toate au sens. In opinia mea urmatoarele combinatii au sens:

[Distanta foarte mica, vinat foarte mic]

Este genul de "combatere in jurul casei". Un shobolan, veverita incomoda, armadillo  ;), etc. In asemenea cazuri ACOLO UNDE E LEGAL, rimfire sau chiar armele cu aer comprimat fac tot ce trebuie. Asadar batrinul 22lr e numai bun pentru aceste cazuri. Cine nu a auzit inca de el va rog puneti mina pe carte si invatiti "tabla inmultzirii". Pentru cazurile in care o vulpe viziteaza gainarul un 22 WMR sau chiar 17 HMR se decurca bine de aproape. De asemenea in padure daca tinjim la o tocana de iepure, un rimfire e numai bun sa fac contact cu bunny fara sa-l faca puzzle. Pentru cazurile in care rimfire nu e legal, o lisa mai umila in putere, incarcata cu un birdshot face tot ce trebuie si are si loc de tremurat mina.

[Distanta medie, vinat foarte mic si mic]

Aici trebuie un pic de putere si un pic de balisitica. E genul de combatere in teriotoriu si/sau varmint hunting de aici. Vulpe, ciine, lup, shacal sint protagonistii principali si dupa ei calibrele centerfire din seria 22 sau chiar 6mm sint numai bune de trimis. Aici intra 223 cu totzi frazii lui mai mici si mai mari, si daca lupul e chiar din Scufitza Rosie un 6 mm il vindeca de travesti. Atentie mare insa la alegere proiectilului. Calibrele 22 si 6 mm pot fi calibre extrem de rapide, unele din ele sint in domeniul quadro-sonic, cu energii mari pentru animalele foarte mici si chiar pentru o vulpe dietica. Gloantzele explosive in special trase aproape, pot "despacheta" vinatul mic, iar pe cel foarte mic il gatesc pe loc.

[Distanta mica, vinat mediu]

In aceasta categorie in opinia mea intra calibrlele de revolver genul 357 Magnum, 44 Magnum trase din carabine. Calibrele respective folosesc proiectile groase, grele, cu virf plat si cu viteza mica. Deci balistica slaba, dar suficienta pentru distantze mici.  Mai nou firma Hornady a scos seria de munitie numita Leverevolution in care proiectiele au virf de polimer deci balistica s-a imbunatatzit considerabil. In opinia mea Leverevolution extinde distanta cu cca 1/3-1/4 fata de proiectilul similar tras din aceeasi arma.

[Distanta mica, vinat mare]

In aceasta categorie intra tot calibre cu proiectil gros, si mai grele decit categoria precedenta, dar tot cu viteza relativ mica. Aici intra 444 Marlin, 45-70 (incarcat hot), 450 Marlin. Toate aceste calibre pot dezvolta energii care rivalizeaza cu magnumurile. Cel mai frecvent aceste calibre sint chambered in carabine leveraction


[Distanta medie, vinat mediu]

Cred ca asta este cazul in care se potrivesc majoritatea vinatorilor. In aceasta categorie calibrele si orgoliile abunda. Proiectilele incep de la 6 mm si ajung pina pe la 8mm. Sint atit de multe calibre in categoria aceasta incit doar sa le enumeri poate ar umple pagini, darmite sa le mai si analizezi. Exista o variatie destul de mare in balistica si puterea calibrelor din aceasta categorie. Eu nu le stiu pe toate. Iata doar citeva calibre notabile: 30-06 e rege in USA, dar si 308 Winchester si 270 Winchester au raspindire. In Europa sint altlele pe care nu le pot enumera pentru ca nu le stiu bine. De asemenea 243 cistiga teren pentru vinatorii de capre datorita balisticii si reculului mic. 30-30 intra tot in aceasta categorie. La fel si calibrele rusesti 7.62x39 (calibrul de AK) si mai puternicul 7.62x54 (calibru de Mossin, Dragunov, PSL). Nota: Unele din ele nu sint legale in Ro pentru acest gen de vinat desi sint legale in US. Consultatzi legislatzia inainte de a le folosi.

[Distantza medie si mare, vinat mare]

Aici e domeniul magnumurilor care si ele abunda. Cele mai cunsocute sint 7mm magnum, 300 Winchester Magnum. Dar acums sint si fratii lor cu steroizi 7 mm RUM, 300 RUM. De asemenea exista variante de 7mm si 300 short magnum, la care singura pretentie la faima este faptul ca nu e nevoie de long action ci pot fi chambered in short action. In opinia mea rezolva o problema neexistenta. Weatherby e plin de magnumuri in aceasta zona si rivalizeaza in putere si balistica cu variantele RUM de la Remington. Daca mergem in sus la diametrul proiectilului avem 338 Winchester magnum, 338 RUM, 340 Weatherby, 338 Lapua. Gabaritul vinatului practic, creste pe masura ce energia calibrului. Si tot mergind in sus cu calibrele ajugem la 50 BMG care e magnumul suprem si nu e bun de nimic practic (in umila mea opinie) decit tras in poligon si scris la mama si la tata despre el. Am observat aici ca procentul de 50BMG e mare la cei care isi cumpara Porche (observatie pur personala) si nimersc de obicei in tzintele vecinilor. Precizia practica in general scade pe masura ce calibrul si energia cresc.  E mai greu de controlat greutati mai mari, cantitati de pulbere mai mari...si sint mai greu de tras. In opinia mea  (care e discutabila) prefer un calibru un pic mai mic pe care pot sa-l trag precis decit unul mare de care mi-e frica. Inca un amanunt. In afara magnumurilor mici daca 7mm si 300 Winchester magnum se pot numi mici, aproape toate celelalte nu se pot trage omeneste decit cu frina balistica (muzzle break), care e o problema in sine. 

[Distanta mica, vinat foarte mare]

Practic aici intra vinatul african. Drept sa spun m-au interesat prea putin calibrele africane pentru vinat dinozauri, deci nu le prea stiu. O sa ma documentez si sa mai completez. Oricum aici intra 416 Rigby, 375 H&H, Nitro Expres-urile. Cred ca au prea putzina aplicatie pentru altceva decit pentru vinat dinozauri. Poate un 50 BMG ar intra aici daca l-ai putea trage din mina, dar trebuie sa fi  :puternic:  :haha:.

Alegere dupa ce am identificat categoria
OK, ne-am hotarit cu ce categorie votam, acum ce calibrul alegem in categoria respectiva. Dupa cum am spus mai sus, acum e important sa consideram urmatoarele criterii: pretzul, balisitica, precizia si raspindirea. Sa zicem ca ne-am hotarit pentru categoria [Distantza medie si mare, vinat mare]. In aceasta categorie, magnumurile domina. Incepind cu “micutzele” 7mm Magnum, 300 Winchester Magnum si terminind cu 50BMG spectrul de calibre este foarte mare. Sa luam pe rind criteriile.
Precizia: poate ca majoritatea magnumurilor pot fi precise, dar multa experienta si documnetatie este in magnumuile mai vechi si clasice. Aici cistiga 7mm Magnum, 300 WM. RUM-urile par a veni tare din urma, dar sint departe de a fi cistigat atitea competitii pe cit au cistigat stramosii lor
Balistica: aici variantele de Weatherby, RUM-urile si Laupa Magnum rup gura la aproape orice altceva. Poate singura exceptie ar face 50 BMG care are proiectile cu coeficienti balistici de racheta orbitala insa vitezele de plecare nu sint grozave.
Pretzul: tot stramosii cistiga aici fataza de orice. Nu numai ca 7mm Magnum si 300 WM sint cele mai iftine magnumuri in aceast categorie, dar uzeaza tzeava mai putzin decit celelate deci au avantaj economic si in acest sens. Si pentru ca sint mai ieftine de tras vor fi trase mai mult, si deci devii tragator mai bun..si implicit maresti precizia practica. De asemenea stramosii sint printre singurele calibre magnum care se pot trage fara frina. Jucindu-ma cu numerele si econmia am ajuns la concluzia ca la 1000USD cheltuitzi trag de 2-3 ori mai multe focuri in magnumurile clasice decit in supermagnumuri. Pentru mine asta a fost un argument hotaritor
Raspindirea: 7mm si 300WM sint cele mai raspindite magnumuri.

Asadar din toate considerentele de mai sus, am ales stramosii si am sacrificat un pic de balisitica care pentru scopuri practice nu cred sa se vada prea mult in ceea ce face eu. Acum alegerea intre 7mm Magnum si 300 WM am facut-o din considerente mai mult subiective decit obiective. 300 WM are energie mai mare la plecare dar 7mm pentru ca are coeficienti balistici mai buni egalizeaza lucrurile la distanta. Insa am deja un 308, si ma gindesc ca pot folosi aceleasi proiectile atit in 308 cit si in 300WM. Sigur ca proiectilele grele in .308 le voi folosi doar in 300WM.

Pentru cineva care trage 1000 de focuri in 10 ani un supermagnum din serai Weatherby sau RUM s-ar putea sa fie o alegere mai buna, datorita balisticii. Sa nu uitam insa ca trebuie trase cu frina si dopurile in urechi vor fi nelipsite, atit pentru “solist cit si pentru spectatori”.

Intrebari si Raspunsuri.

1)As vrea un calibru universal?
Raspuns: Nu exista

2)As vrea un calibru care sa acopere mai multe categorii?
Raspuns: Asa ceva exista, dar in pricipiu un calibru e propriu unuei anumite categorii. In categoriile invecinate poate fi folosit, dar distanta de tragere, tragatorul si PROIECTILUL folosit devin foarte importante. E ca si cum folosesti masina vara cu anvelope de iarna. Se poate in conditii de siguranta chiar, dar trebuie sa mergi incet si pierzi din aderenta. Cel mai bun exemplu in acest sens este 3006. E un calbru care acopera cu brio vinatul mediu la distanta medie. Dar pentru ca e asa de bun in gama respectiva se mai poate folosi la vinat mare DAR numai la distanta mica si cu proiectil adecvat. Daca insa, as fi eu sa aleg, nu m-as prea incumeta sa traga in ursoiaca imbufnata cu dependenti mici, cu calibru de nota 7 (7 pentru vinatul greu). Daca e sa trag cu un 223 in capra, as zice, fie, capra stie unde a pus-o Darwin. Dar ursul nu stie. Mai degraba daca e sa aleg un calibru ce acopera doua categorii as alege un calibru din categoria mai mare si l-as folosi intr-o categorie mai mica, cu glontzul adecvat. Asadar as algege un 300 Winchester Magnumum de tras in capra dar cu glontz usor care nu face distrugere foarte mare si trece prin animal. Nu e tocmai potrivit,dar in mod sigur capra nu mushca si daca distrugem un pic mai mult din ea...atita bai. 

3)Am tras cu supermagnum in capritza la 20m, si a zbughit-o peste mari si tzari. N-am avut cum sa ratez, ce s-a intimplat?
Raspuns: Ba da a-ti ratat cel putzin un pic (sa nu va prinda rusinea ca si eu am ratat un jackrabit la vreo 10-12m). Adica a-ti ratat cel putzin in a nimeri pompa centrala. Un magnum care tone de energie si vagoane de moment cinetic. Daca e tras in vinat mediu cu proiectil destinat vinatului greu, e foarte probabil ca proiectilul nu se expandeaza, trece prin bambi fara sa faca ciuperca si se comporta aproape ca un FMJ. Face o mica gaurica, dar nu lasa energie si moment cinetic in animal. Capra  zbrrr si ...moare cindva tirziu dintr-un abces, hemoragie, etc. E ca si cum ar fi fost lovita imperfect cu o sageata.

4)Am cel mai tare Weatherby/RUM pe zona Aredeal, nu-i asa ca nimeni nu poate sa-mi tzina trena?
Raspuns: Mai intii felicitari pentru achizitie. Pe hirtie aveti dominatia suprema si va doresc sa trasferatzi aceasta suprematzie in teren. In teren prostia si domnia se platesc. Sa speram ca l-ati luat fiind constient ca veti plati “domnia” de a avea “Porche-le” magnumurilor, si il vetzi folosi la adevarata valoare. Adica focuri la distantze mari cu proiectile grele. Nu e nimic rau in a avea regele magnumurilor dar e o experientza costisitoare si daca tragatorul il foloseste la nivel de 300 WM, in opinia mea, Weatherby/RUM sint irosire de bani si pulbere. Atita vreme cit il luatzi in cunstintza de cauza, nu lasatzi pe nimeni sa va lamureasca de contrariu, altfel trebuie sa va reamintesc ca 50 BMG bate RUM-ul.

5)Ok, vreau sa trag cu 3006 la vinat greu si in consecinta am cumparat munitie cu proiectile grele. Azi am fost sa reglez arma mea  sub- MOA si acum trage 3 MOA cu munitia asta. Am luat munitie scumpa nu poate sa fie proasta, ce s-a intimplat cu arma mea?
Raspuns: Cel mai probabil noul proiectil e prea greu si prea lent ca sa fie stabilizat in zbor. Un  glontza este aerodinamic instabil. Adica centrul de presiune si cel de greutate fac un moment care fac glontzul sa se intoarca in zbor. Dupa ce s-a intors cu fundul inainte centrul de presiune isi schimba din pozitia si creaza un nou moment cu centrul de greutate si fac din nou glontzul sa se intoarca. Spre deosebire de aces model, o sageat, sau o sulitza e stabila aerodinamic. Pentru ca proiectilul sa ramina totusi stabil in zbor se foloseste momentul de inertie obzinut prin rotatzia proiectilului in zbor. Inchipuitiziva ca avetzi un titirez, daca il lasatzi pe masa fara sa-l rotzi se rastorana intr-o parte (ca si proiectilul din discutzie). Daca insa ii imprimatzi o rotatzie rapida sta verticala si isi pastreaza aceasta pozitie pina cind nu se mai roteste. Acum amintiziva ce se intimpal cind titirezul se roteste cu viteza mica. Nu chiar pica dar descrie cercuri pe masa. La fel se intimpla si cu proiectilul care nu e stabilizat suficient de ghinturi. Cind proiectilul este mai greu are nevoie de un moment de inertie mai mare ca sa il stabilizeze in zbor. Daca ghinturile ii imprima o rotatzie insuficienta, in plan vertical, perpendicular pe directia de zbor, proiectilul descrie cercuri (ca si titirezul care nu se roteste suficient pentru a sta perfect vertical). Asadar proiectilul in loc sa descrie o traictorie cu un arc perfect, descrie o spirala in cu raza cu atit mai mare cu cit e mai nestabilizat. Ca lucrurile sa fie si mai necajite, fortzele aerodinmice care acum nu mai actioneaza axial cu proiectilul ci is tot schimba unghiul datoriat spiralei il fac sa balanseze in zbor, ca un hopa mitica. Asadar cind ajunge in tzinta, proiectilul poate sa fie oriunde pe raza spiraliei si grupul se deshide considerabil. De asemenea o sa observati ca gaurile nu sint rotunde si seamana cu gaura cheii (efectul se numeste keyhole in jargon balistic), pentru ca proiectul a intrat in unghi sau chiar de-a latul. Ce se poate face? In cazul cartushelor din magazin trebuie luate altele mai usoare, asta este, incercati sa compensati greutate redusa prin viteza mai mare. Exista acum asa numitle “Light Magnum” atit pentru 3006 cit si pentru 308, si “Heavy Magnum” pentru magnumurile clasice.  Teoretic daca tineti la greutate ar trebui catutate altele mai rapide. In opinia mea insa a doua solutie nu e grozava, greutatea respectia este la limta stabilitatzii si variatziile de temperatura va pot duce de o parte sau de celalta. Sigur putetzi schimba tzeava cu una cu pas mai mic, dar...asta e o solutie mai radicala.

6)Trag cu magnum dar prietenul trage cu 3006 si la el capra moare dar eu nu reusesc sa o lamuresc. Ce se intimpla?
Raspuns: Vedetzi raspunsul de la 3)

7)Mi-am luat arma in calibrul asta, nu-i asa ca am ales bine?
Raspuns: Da asa e.
8)Cit de tare uzeaza teava magnumul X sau Y?
Raspuns: Nu stiu daca stie cineva exact. Depinde de tzeava, conditii de exploatare (tragi pina cind o potzi folosi de torza sau o lasi sa se raceasca), proiectile folosite.....dar in general magnumurile mici uzeaza tzeava mai putzin decit cele ultrarapide. Toate ar trebui sa tzina peste mia de focuri si daca acceptatzi un pic de pierder in precizie si mai mult. In opinia mea e importanta sa va intrebatzi in cit timp tragetzi 1500 de focuri. Daca raspunsul este 15 ani, atunci uzura nu conteaza prea mult. Daca raspunsul e 1 an, atunci trebuie luata in calcul cheltuiala cu schimbarea tzevii, caz e bine de considerat un magnum mai umil.

9)Am lisa de 12, am nevoie si de carabina?
Raspuns: Aceasta nu e problema de calibru cit e de tipul de vinatoare pe care il practicatzi. In limita distatzei si proectiluli cu care se trage, lisa e o arma sfinta. Insa cind trecetzi de 50-60m si/sau vorbim de vinat mare, cut tot respectul pentru “doamna” armelor de foc, sintetzi under-gunned. Personal consider ca peste 50-60m loviturile cu lisa sint pentru medaliatzi. Insa daca vinatul  are ghiare si coltzi pe sasiu de o jumate de tona, as zice ca indraznetzul cu lisa are singe de gladiator.Scuze nu vreau sa ofensez pe nimeni si experienta mea la lise mititica. Dar oricum ai intoarce-o, fizica unui proiectil unic impins de lisa, este ani lumina in urma unui magnum scuipat in ura de carabinele moderne.

10) Vreau un calibru pentru goana la vinatul xxxx?
Raspuns: Mai intii trebuie consultat ce spune legea in legatura cu calibrele pentru xxxx. Sa zicem ca e permis orice de la 308 Winchester in sus. De asemenea sa spunem ca legea chiar stie ce zice (daca va indoitzi intrebatzi aici) si intr-adevar 308 pune vinatul xxxx jos cu autoritate. Deshi calibrul minim este 308 multa lume tinde sa mearga mult mai mare sa zicem 300 Winchester Magnum, folosind logica ca daca "ciocanul" e destul "barosul" e si mai bun. Logica are ceva valoare, DAR pentru goana mai exista o problema. Posibilitatea de a da rapid lovituri succesive. La calibrele mari e dificil, cel putzin pentru mine e imposibil sa lovesc cu 300 WM cu aceeasi rapiditate cu care lovesc cu 7.62x39 (calibru de AK47, aici e legal la mistretz). Asadar in opinia mea daca loviturile rapide sint importante, indreptatziva spre calibre care nu sint foarte puternice. Calibrele mari au energii mai mari si sint mai greu de tras rapid din cauza reculului si dificultatzii reluarii tzintei Sigur ca asta contrazice "calibrul universal", dar sa nu uitam ca, calibrul universal nu exceleaza aproape la nimic. In cazul din exemplu, daca vrem totushi ca si calibrul sa fie cit de cit universal, in loc de 308 Winchester probabil as alege 3006, dar nu cred ca as merge mai sus (in orice caz nu pentru mine). Daca arma e chiar dedicata si pentru cine are budget sa-si permita cite o arma pentru fiecare tip de vinatoare, nu-i nimic rau in a alege calibrul minim care face treaba buna, adica 308 Winchester.

Oare ce am uitat? Daca considerati ca sint lucruri de-a dreptul gresite, nu uitatzi ca ce am scris e o opinie si ma bucur de corecturi si sugestii.

Din nou scuze anticipat de ortografie.

Multzumesc,
CristianC


Ultima oară modificat de dtdpuu pe Mar Dec 09, 2008 8:19 pm, modificat 1 dată în total.Mar Noi 25, 2008 3:50 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Vin Sep 07, 2007 7:56 am
Mesaje: 1065
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
E buna ideea ta. Din pacate, la vanat mare si mediu la distanta mica ai enumerat niste calibre care la noi sunt, practic, inexistente.


Mar Noi 25, 2008 4:15 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mie Ian 23, 2008 6:46 pm
Mesaje: 1167
Localitate: Texas
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
Razvan scrie:
E buna ideea ta. Din pacate, la vanat mare si mediu la distanta mica ai enumerat niste calibre care la noi sunt, practic, inexistente.

Da stiu ca nu prea sint. Dar poate lumea mai citeste de ele si sa stie la ce-s bune. Oricum nu-i bai, ce-i buna la vinat mare si distanta mare, merge linistit si la vinat mare cu distanta mica. Adica arhicunoscutele si discutatele magnumuri. O sa vina ideea asta mai incolo, la Intrebari si Raspunsuri.

Multzumesc de observatie oricum.
CristianC


Mar Noi 25, 2008 4:34 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mar 23, 2008 1:06 pm
Mesaje: 1071
Localitate: Ilfov
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
Foarte utila clasificare.
Ai incadrat corect foarte cunoscutul si popularul , atat in State cat si in Ro,   30-06 Springfield .
Vreau parerea ta despre dezavantajele folosirii lui in alte categorii de siuatii decat cea in care l-ai incadrat corect ca dand rezultate optime si ce gen de proiectile recomanzi daca fac totusi un compromis si folosesc 30-06 si in aceste situatii:
1.-Se comporta acceptabil deci 30-06 ptr vanat mare la distanta mica , cu un proiecil mai greu si puternic expansiv ?
2.-Se comporta acceptabil deci 30-06 ptr vanat mediu la distanta mica , cu un proiecil mai usor si mai putin expansiv decat la distanta medie?
3.-Se comporta acceptabil deci 30-06 ptr vanat mic la distanta mica , cu un FMJ de ex ?

Cred ca informatia poate fi tratata detaliat fiind de interes pentru  multi vanatori din Ro pentru care 30-06 este singura carabina pe care o folosesc in mai toate situatiile schimband doar glontul.

_________________
Mergi...sau crapa!


Mar Noi 25, 2008 4:53 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mie Ian 23, 2008 6:46 pm
Mesaje: 1167
Localitate: Texas
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
Tudor scrie:
Foarte utila clasificare.
Ai incadrat corect foarte cunoscutul si popularul , atat in State cat si in Ro,   30-06 Springfield .
Vreau parerea ta despre dezavantajele folosirii lui in alte categorii de siuatii decat cea in care l-ai incadrat corect ca dand rezultate optime si ce gen de proiectile recomanzi daca fac totusi un compromis si folosesc 30-06 si in aceste situatii:
1.-Se comporta acceptabil deci 30-06 ptr vanat mare la distanta mica , cu un proiecil mai greu si puternic expansiv ?
2.-Se comporta acceptabil deci 30-06 ptr vanat mediu la distanta mica , cu un proiecil mai usor si mai putin expansiv decat la distanta medie?
3.-Se comporta acceptabil deci 30-06 ptr vanat mic la distanta mica , cu un FMJ de ex ?

Cred ca informatia poate fi tratata detaliat fiind de interes pentru  multi vanatori din Ro pentru care 30-06 este singura carabina pe care o folosesc in mai toate situatiile schimband doar glontul.


Urmeaza la Intrebari si Raspunsuri, topicul "Sint calibre care acopera mai multe categorii?". 30-06 e cel mai bun exemplu in acest sens, nu acopera tot, dar poate sa acopere mai multe categorii. Nu e stelar la ce nu ii este propriu, dar e acceptabil in opinia mea.

Nu sint expert in proiectile de vinatoare, sint altii pe forum care ii rog sa intervina. Totusi o sa incerc sa-ti raspund ce cred eu:

1) si 2)  cred ca trebuie discutate impreuna. In opinia mea trebui sa lashi suficienta "energie" in animal pentru o lovitura curata (sigur ca trebuie sa-l lovesti unde trebuie dar asta e alta poveste). 3006 are energie destula in opinia mea pentru vinat mare (altii sint de alta parere) la distanta mica, dar nu are totusi surplus (cum au magnumurile). Asadar pentru vinat mare 3006 trebuie sa aiba un proiectil care ii ofera suficienta pentratie cu glontz suficient de expansiv incit sa lase totata energia intr-o zona vitala. Cu alte cuvinte proiectilul trebuie sa treaca prin oase groase, sa se expandeze dar sa ramaina suficienta masa in el ca sa treaca mai departe si sa ajuga la "boiler" unde sa faca "sufleu" daca se poate. De asemenea dupa ce a lovit oasele, proiectilul trebuie sa aiba suficient moment (adica masa si viteza) ca sa NU isi schimbe traiectoria radical. E o stiinta in a alege un asemenea glontz cu asemena parametri si a gasi balansul optim intre pentetratie, masa si expansiune. Din fericiere companiile producatoare au facut deja aceasta selectie. Alegind 2-3 munitii in 3006 destinate vinatului mare, si facind niste teste pe oase mari de vaca de la macelar, se poate alege munitia potrivita. Din nou, este o opinie, proiectille la care ma uit eu au coeficientzi balistici mari si efectul in vinat e secundar pentru mine. Ma intreseaza mai mult balistica traictoriei decit balistica terminala.

3) In opinia mea 3006 nu e bun pentru vinat mic decit daca vorbim de combatere. Adica nu vrei sa recuperezi vinatul. Am facut experimente cu 7.62x39 SpearPoint pe jackrabit (iepure de marimea unui ciine mic-mediu). E drept ca a fost SP nu FMJ dar nu cred ca s-a expandat proiectilul cine stie ce. Insa iepurele a explodat din cauza undei the shoc hidrostatice. Pur si simplu sa desfacut ca si cind ar fi avut citeva fermoare. N-am putut sa identific nici gaura de intrare nici cea de isire. Ma astept ca efectul sa fie si mai dramatic daca as fi tras cu 3006 sau 308. Testul a fost facut cu foc de la 20m, deci aproape. Daca distanta se mareste considerabil, sute de metri, probabil ca efectul unui FMJ nu ar mai fi asa dramatic...dar deja nu mai e practic.

CristianC


Ultima oară modificat de dtdpuu pe Mar Noi 25, 2008 5:35 pm, modificat 1 dată în total.Mar Noi 25, 2008 5:27 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Joi Sep 25, 2008 5:33 pm
Mesaje: 2615
Localitate: Iasi/Bucuresti
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
Tudor scrie:
Foarte utila clasificare.
Ai incadrat corect foarte cunoscutul si popularul , atat in State cat si in Ro,   30-06 Springfield .
Vreau parerea ta despre dezavantajele folosirii lui in alte categorii de siuatii decat cea in care l-ai incadrat corect ca dand rezultate optime si ce gen de proiectile recomanzi daca fac totusi un compromis si folosesc 30-06 si in aceste situatii:
1.-Se comporta acceptabil deci 30-06 ptr vanat mare la distanta mica , cu un proiecil mai greu si puternic expansiv ?
2.-Se comporta acceptabil deci 30-06 ptr vanat mediu la distanta mica , cu un proiecil mai usor si mai putin expansiv decat la distanta medie?
3.-Se comporta acceptabil deci 30-06 ptr vanat mic la distanta mica , cu un FMJ de ex ?

Cred ca informatia poate fi tratata detaliat fiind de interes pentru  multi vanatori din Ro pentru care 30-06 este singura carabina pe care o folosesc in mai toate situatiile schimband doar glontul.
Eu sint vinator in Romania, nu am expertiza unor colegi gen violiv, dtdpuu, eltorro, babon, apollyon si imi cer scuze daca am uitat alti maestri dintre coelgii nostri...  :respect:
Pot insa sa iti spun ca de cinci ani vinez cu .30-06 Springfield in multe variante, de la Sako de aprox 8 grame pina la peste 14 grame... Raspunsul este bine spre foarte bine la toate cele trei puncte... Am tras de la tap la 5 metri, pina la vinat mare la aprox 100... Cu rezultate foarte bune.

_________________
Sa nu alergi niciodata mai repede decit o poate face ingerul tau...


Mar Noi 25, 2008 9:29 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Mie Oct 29, 2008 10:42 pm
Mesaje: 29
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
As vrea sa intreb si eu ceva ,ce intelegeti sau ce experiente aveti voi prin USA ,referitor la calibrele magnum(300wm),cum ca uzeaza teava mai repede.
Exista vreun clasament,nr.de focuri etc ?


Mar Noi 25, 2008 10:56 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Conectat
Membru din: Mie Sep 12, 2007 1:45 pm
Mesaje: 6128
Localitate: Constanta
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
Bun 30-06! Da' nu mult mai bun ca altele asemeni lui gen 8x57. Raspandirea in numar mare intre tragatorii foarte multi de peste ocean l-a facut foarte popular, foarte produs, relativ ieftin si accesibil in nenumarate variante.
Despre folosire? Merge si la iepure  :iertare: si iese gata eviscerat si pe jumate jupuit la fel de bine cum merge si la urs (da' nu-i voie :plang:).
Despre marea gama de proiectile existente ce sa zic? 3/4 le-am dat la o parte dar poate le voi relua cu alta arma.
Considerentele au fost lipsa unei precizii care sa ma multumeasca din arma mea si pretul exorbitant al unora dintre ele fara a se justifica in practica (chiar daca efectul este cel anuntat exista si variante la jumate de pret care fac acelasi lucru). Au ramas in urma proiectilele usoare gen 8-10 g - constructia tip SP clasic + viteza mai mare=efect terminal de k.k. si precizie cam la fel (n-am incercat inca 150 gr SP3 sau cele de cupru de la Sauvestre, Lutz, etc. si abea astept). Alte SP-uri merita luate doar pentru tras mult la sticle si asta datorita pretului mic-mic. Pentru vanatoare le-as interzice  :new_dracusor: ca tot imi plac mie interdictiile.
Gama mijlocie ofera cele mai multe satisfactii - 180 gr=11,7 g e sfant. Mai din toate armele merge un model perfect iar constructiv se ofera intr-o gama moderna si eficienta. De preferat unul cu expansiune foarte controlata, cu coeficient balistic bun, incarcat cat mai teapan (adica viteza de plecare cea mai mare oferita) si poate deveni proiectilul universal cu adevarat la orice specie de pe la noi intre 2 si 400 m (exagerez un pic dar chiar s-ar putea sa fie asa :fluier:). Care din toata gama? Cel care indeplineste cerintele de mai sus si merge cel mai bine din arma mea. Pana acum TSX-ul incarcat de Sako a iesit "No. 1". Da' nu-i obligatoriu sa mearga la fel de bine din alta arma asa ca merita incercat. EVO s-a purtat foarte bine mai din toate armele incercate dar ar merita cautat si ceva de la Remington din cauza pretului foarte-foarte bun in comparatie cu ce ofera. In general, americanii fac proiectile foarte bun cu pret micut. Cele foarte-foarte "bune" sunt scumpe peste tot si nu stiu inca daca chiar merita.
Un TUG de 13 g poate fi o optiune dar nu toate armele il trag cum trebe.
Dintre SP-uri, numa Hammerhead de la Sako, de 14,3 g l-am pastrat in arsenal. Desi este un SP clasic, viteza mica+masa mare si o camasa ceva mai groasa=distrugator in categoria distante foarte mici+mici+aproape medii (pana-n 200 m) la aproape orice specie, de la cele mai mici pana la mistret la goana unde ar fi "domeniul lui de activitate". Penetratie de invidiat, retentie de masa buna, moment cat casa si, in plus, merge foarte bine din arma mea.
Alte chestii de avut in vedere....Multe din proiectile se duc in locuri complet diferite in tinta trase din aceeasi arma. Mai rar sa ai noroc sa se suprapuna grupajele si acestea sa nu fie de cate 20 cm. Daca gasesti 2-3 feluri care sa se duca la 100 m in aceeasi "palma" e OK da' nu perfect. Sa tot schimbi munitia inseamna consumuri mari cu testatul, reglatul opticii, etc. Reculul este rezonabil si numa sedintele lungi de poligon ajung sa te faca sa-l urasti. Lung inseamna peste 50 focuri o data si asta e chiar exagerat.
In concluzie, prefer un proiectil care sa mearga cat mai "drept", cu tenta de "universalitate" (in ton cu calibrul) decat proiectile foarte specializate. Din experienta, proiectilele dedicate vanatului mare si tare merg mult mai bine in vanatul mic decat cele recomandate de producatori pentru speciile fragile. Avantajul masei mici si vitezei mari de plecare este practic inexistent in teren la distantele chiar din gama medie.

Desi ma multumeste pe deplin pentru tot ce mi-am propus, normal ca mai trag cu ochiul si la altele. Unele mai vechi, altele mai noi.

Dintre cele vechi, 9,3x64 ramane visul meu. Din cand in cand il mai schimb tot in vis cu derivate din el gen 8,5x64 sau 8x64 "din Brenneke" nu "din Mauser" sau 6,5x64 Messner. Mai nou a aparut si 375-ul de la Ruger care-mi trezeste niste furnicaturi...
Dintre cele noi, 2 calibre se zbat in contre: 270 WSM si 7 RUM. Cred ca va fi primul pana la urma. Reculul si pretul mai mic chiar conteaza. Si faptul ca 270-ul are fix 7 mm pe cand 7 are 7,2 si ma enerveaza chestia asta. :nervos:
Candva, poate va veni si un 375 Tactical da' trebe sa mai strang.....si curaj.
Un 204 Ruger imi face la fel de mult cu ochiul.

N-am niciun fel de tragere de inima spre calibrele africane foarte mari cum nici magnumurile sau supermagnumurile de la 7 mm in sus nu ma atrag.

_________________
R-93 243W/300Weath/9,3*62/375H&H, Sako 30-378 Wheaterby, AL-48 12 GA, Benelli SBE II 12 GA s.a. multe de la Cugir...


Mar Noi 25, 2008 11:42 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Joi Mar 13, 2008 1:44 pm
Mesaje: 163
Localitate: Oradea
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
maine merg sa cumpar tikka 30 06. ce munitie imi recomandati sa iau pt mistret?  dar pt tir, fiindca n-am tras din armata cu glont.


Joi Noi 27, 2008 4:24 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru important
Membru important

Status: Neconectat
Membru din: Vin Sep 07, 2007 1:13 am
Mesaje: 620
Localitate: BIHOR
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
@ovidiu .... eu iti astept intrebare la topicul de munitie pentru mistret ... aici discutam despre alegerea calibrului nu despre tipul de munitie. In acest fel intrebarea ta si raspunsurile primite de la colegi vor fi mai bine structurate si se pot accesa mai rapid de catrea toata lumea daca vor fi postate la topicurile dedicate. Sako se pupa de minune cu arma ta ... mai ales SuperHammmerHead .... e precisa si pentru tir in limita calibrului si foarte buna la vanat mare si ;a un pret foarte bun. Raspunsul meu o sa-l mut eventual daca vei posta intrebarea in alta parte.

_________________
Mess with the best ... die like the rest !


Joi Noi 27, 2008 5:42 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM WWW
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Joi Mar 13, 2008 1:44 pm
Mesaje: 163
Localitate: Oradea
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
multumesc, o sa ma uit la mistret.


Joi Noi 27, 2008 5:52 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mie Ian 23, 2008 6:46 pm
Mesaje: 1167
Localitate: Texas
Mesaj R?spuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
Am adugat intrebarea/raspunsul no. 10, calibru pentru goana.

CristianC


Mar Dec 09, 2008 8:16 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 21, 2009 7:46 pm
Mesaje: 1810
Localitate: Sf. Gheorghe-Covasna
Mesaj Răspuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
Cum se poate posta un document word care dupa sa poata fi copiat de forumistii interesati?
De mentionat ca are 136 de pagini si 8 mb si ceva!


Sâm Apr 10, 2010 1:44 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Mar Apr 15, 2008 10:30 am
Mesaje: 10066
Localitate: Piatra Neamt
Mesaj Răspuns: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
T_man scrie:
Cum se poate posta un document word care dupa sa poata fi copiat de forumistii interesati?
De mentionat ca are 136 de pagini si 8 mb si ceva!

www.filebox.ro ;D

_________________
"Iubeste si ocroteste cu toata fiinta ta natura."
In memoriam Mosul


Sâm Apr 10, 2010 5:18 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:32 am
Mesaje: 1477
Localitate: Vrancea
Mesaj Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului
Subiect mult discutat ,totusi o sa scriu citeva cuvinte si cu o opinie proprie .Am folosit ceva timp cu rezultate bune ,ca si calibru universal ,30-06 ,calibru bun universal ,plaja mare de munitie ,greutate proiectile pentru toate ...OK..Am avut citeva deamagiri la tirul prin lastaris cu ceva ricoseuri nemaipomenit de imprevizibile .Ca o provocare ,de ceva timp, am trecut la testat 8x57jrs strict la mistret la goana.Sincer recunosc ...nu am fost dezamagit., ramine sa vad cum si ce surprize o sa ofere in continuare. Pentru cei cu experienta asteptam citeva opinii...


Mie Dec 19, 2012 11:22 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 44 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România