Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Sâm Iun 19, 2021 9:09 pmRăspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 
C. G. HAENEL 
Autor Mesaj
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Joi Dec 11, 2014 11:25 am
Mesaje: 87
Mesaj C. G. HAENEL
In premiera in Ro prin EliteHunting
Haenel Jaeger 10 (model 2015) – bolt-action in cal. .223 Rem, .270 Win, 30-06, .308Win, 6.5x55 SE, 7x64, 8x57 JS, 9.3x62, 7mm Rem. Mag, .300 Win. Mag.

http://www.cg-haenel.de/en/haenel-jaege ... jaeger-10/

Criticate, injurate dar folosite pe scara din ce in ce mai mare, armele moderne, “minimaliste” se impun tot mai mult si aproape orice producator care conteaza pe piata de astazi are asa ceva in oferta. Puristii, traditionalisti, iubitorii exclusiv ai Mauser-ului 98 le critica, criza le-a oferit si vanatorii le folosesc tot mai mult.
Cu ani in urma, Tikka ne-a oferit modelul T3, o arma care a uimit prin constructia simpla si precizia incredibila pentru acele timpuri la o arma ieftina-ieftina, precizie pentru prima data garantata de producator sub granita MOA la o arma de mare serie. Nu era prima arma ce putea trage atat de precis dar combinatia de calitati oferite la pret avantajos si garantie de producator au generat succesul modelului.
Ani buni nimeni nu i-a imitat pana cand piata a decis ca nu poate suporta preturile mari si nevoia imperioasa de a vinde ieftin a dus si la nevoia de a produce ieftin dar bine.
Deja au fost prezentate pe forumurile noastre arme ca Savage Axis, Ruger American ca fiind cele mai de jos pe scala preturilor si surprinzator de precise precum si modele mai scumpe ca Browning X-Bolt, Steyer SBS, Sako A7 pentru a ajunge in zona in care armele nu mai sunt ieftine dar impart aceeasi “politica” si schema constructiva, ca Mauser M12 sau Sauer 101.
HJ 10 este viziunea Merkel-Haenel despre o carabina functionala, ieftina, accesibila, fara rabat la calitatea executiei sau fabricatie si mai ales fara a renunta la o nota de eleganta si clasicism. Cum e foarte greu sa faci ca asta sa iasa ieftin folosind mana de lucru germana, proiectantii au fost foarte ingeniosi in a imbina solutii deja existente si verificate de altii cu idei si metode de fabricatie noi. Ideile directoare au fost: reducerea la esential, o alura clasica, cel mai bun otel si cea mai buna prelucrare, polimer high-tech sau lemn frumos.
A fost lansata destul de timid in 2010 dar in scurta vreme a reusit sa se impuna printr-un volum de vanzari care a permis firmei sa revina in acest an cu mici ajustari mecanice si cu o gama diversificata, in prezent fiind oferita in nu mai putin de 12 variante: STANDARD, SYNTHETIC STOCK, CAMOUFLAGE TR, CAMOUFLAGE OR, MOUNTAIN LT, TRACKER, VARMINT SPORTER, VARMINT SPORTER PRO, VARMINT, TIMBER LX, STAINLESS AW, LADY-TIMBER.

Imagine

Principial, vorbim de o carabina bolt-action cu alcatuire clasica: culata + teava + pat pe care se monteaza tragaciul si inchizatorul.
Culata este piesa de baza a oricarei arme cu aceasta alcatuire si, de obicei, este si cea mai complicata si cel mai scump de produs. In acest caz este tot o culata cu profil cilindric ca la produsele concurente dar marea inovatiei a firmei si cea care a permis mentinerea costurilor la valori mici este faptul ca este fabricata exact ca si teava, prin roto-forjare la rece, exact din acelasi material ca teava. Pe scurt, o bucata de otel este obligata sa treaca printr-o coroana de ciocane uriase ca forta exercitata si sa ia forma dorita mulandu-se ca plastilina pe o matrita. Metoda scurteaza mult durata fabricatiei comparativ cu prelucrarea prin aschiere dar este insotita de tensiuni neplacute ce apar in structura matrialului astfel incat piesa trebuie tratata termic, verificata pentru pastrarea cotelor, prelucrata prin aschiere in cateva puncte si finisata la final. Profilul interior este perfect cilindric si permite miscarea lina a corpului inchizatorului, la fel de cilindric si acesta pe aproape toata suprafata
La extremitatea anterioara este practicata zona in care se fixeaza teava si nuturile de inzavorare. Superior si posterior culata pierde un pic din forma cilindrica, avand o slefuire ce coboara nivelul culatei si-o aplatizeaza putin ... astfel incat se pot monta baze dedicate Remington 700 SIC!!! acum oricine poate pune o luneta pe o arma germana folosind monturi solide si nu foarte scumpe alegand din infinitatea prezenta pe piata pentru Remi 700. (parca si Steyr adoptase baze compatibile A-Bolt). Partea coborata a culatei prezinta 3 orificii filetate si este suficient de lunga incat sa se poata monta atat baze facute pentru culata scurta cat si cele pentru culata lunga de la Remington, practic imposibil sa nu gasesti undeva o montura pentru arma, disponibila rapid.

Imagine

Pe laterala dreapta, un pic oblic superior, este practicata fereastra de ejectie-alimentare, similara ca pozitie, forma cu ceea ce intalnim si la concurenta. Este la fel de inscrisa in contur si pare la fel de anevoioasa la alimentare direct in camera sau descarcare pentru cei obisnuiti cu clasicele culate deschise complet superior. La testare se dovedeste ca arma se poate alimenta fara probleme direct in camera, doar aruncand un cartus prin deschidere cu singura grija sa fie cu varful inainte. Ejectia este precisa, fara ca tubul sa interfere cu marginile ferestrei. Inferior si anterior exista o mica frezare transversala in care se imbuca piesa anti-recul, de forma unei lame metalice transversale fixata in pat, solutie larg utilizata astazi chiar si la arme de top. In portiunea inferioara-mijlocie exista fereastra in care se cupleaza magazia si posterior locul de fixare al ansamblului tragaci. Pe laterala stanga, posterior, este montata o parghie ce odata apasata permite eliberarea si extragerea inchizatorului din culata. Terminarea posterioara este taiata oblic, asemanator varfului unui ac de seringa.

Imagine

Imagine

Ce are in plus aceasta culata fata de altele cu aceeasi conceptie? Teava nu mai este fixata prin clasica infiletare ci este montata prin presare. Suprapunerea intre metalul culatei si al tevii se face pe circa 3 cm lungime si este discret evidenta la suprafata culatei. Metoda a fost folosita de-a lungul timpului in special la arme de calibru mic dar a dovedit ca este foarte stabila pe o arma celebra, vestita Steyr SSG 69, arma care se fabrica in aceasta maniera dupa mai bine de 50 de ani de la aparitie. Folosirea la Haenel a exact aceluiasi material si a aceluiasi procedeu atat la constructia tevii cat si a culatei face ca aceasta imbinare simpla sa fie atat rezistenta cat si stabila la variatii de temperatura. In plus, fata posterioara a tevii, la debutul camerei cartusului, se continua lin si fara praguri cu culata armei permitand o alimentare foarte fluenta si numai “cu incetinitorul” simti la mana diferenta intre manipularea in ax longitudinal a inchizatorului cu sau fara cartus in magazie. Pentru cei invatati cu hopurile la alimentare necesita atentie sporita pentru ca efectiv nu se simte daca ai inchis cumva din greseala peste un cartus preluat din magazie.

A fost preferata solutia fabricarii inchizatorului din piese separate, asamblate. Corpul este o piesa solida de otel, pe care se fixeaza anterior un cap inchizator dedicat gamei de calibre. Cilindrul aproape perfect este intrerupt de doua orificii practicate in vecinatatea capului, ce servesc la evacuarea gazelor de ardere departe de ochii tragatorului in cazul unei defectiuni de tub cartus. Pe laterala stanga este practicat un lung canal in care culiseaza gheruta parghiei ce mentine inchizatorul in culata. Ca sa nu reinventeze roata, initial s-a folosit un cap de inchizator foarte asemanator cu cel al armelor Merkel, cu 6 nuturi de inzavorare dispuse cate trei pe doua randuri si care permite o miscare de numai 60 grade pentru deschidere-inchidere. La varianta 2015 capul inchizator prezinta doar trei nuturi de inzavorare, dispuse radiar la distanta egala. Inaltimea totala este cu cativa milimetri mai mica decat in cazul vechiului cap permitand o distanta mai mica a zonei de inzavoprare din culata, adica de la marginea anterioara a magaziei la camera cartusului si o alimentare mai exacta. Portiunea de sub nuturi se continua intr-o panta abrupta cu corpul inchizatorului. Acest profil se potriveste in oglinda cu profilul tevii in portiunea posterioara realizand o sigilare efectiva a camerei cartusului, in spatele nuturilor de inzavorare. Cele numai trei nuturi nu dimineaza cu nimic rezistenta inchiderii insa simplifica procesul de fabricatie. Spre deosebire de surioara mai scumpa Helix, capul este fix pe corpul inchizatorului cum la fel de fixa este si teava in culata. Spre deosebire de Savage ce a preferat fixarea labila a capului de corpul inchizatorului pentru a compensa micile imperfectiuni de imperechere a nuturilor de inzavorare, Haenel a preferat o montare fixa si o prelucrare perfecta a tuturor fetelor ce realizeaza inzavorarea.

Imagine

Unul din nuturi gazduieste gheara extractoare actionata de un arc iar in partea opusa a fetei anterioare a capului inchizator se gaseste pistonul incarcat de arc ce realizeaza ejectia activa, imediat ce gura tubului depaseste catre posterior limita anterioara a ferestrei de alimentare. Particulara este adoptarea unei gheare extractoare de dimensiune relativ mare, ce ocupa undeva intre 1/4 si 1/3 din circumferinta capului inchizator si este sculptata astfel incat sa imbrace si fundul tubului nu numai sa intre in santul acestuia. Asta ofera armei o extractie precisa si ferma chiar si in cazul unor tuburi de calitate mai slaba sau foarte solicitate. Arcul pistonului de ejectie este suficient de energic cat sa arunce ferm si un cartus netras, chiar la manevrarea lenta ... nu mai e nevoie sa rastorni arma ca sa scoti cartusul netras ca la X-Bolt.

Imagine

In interior este montat ansamblul percutor-arc percutor impreuna cu piesa din coada inchizatorului ce contine si sistemul de armare. Intr-un orificiu practicat pe laterala corpului, catre posterior, este introdus manerul inchizatorului, la fel ca la Tikka T3 sau CZ 527. Acesta are practicata o frezare speciala ce permite imbucarea cu ansamblul percutor si care nu permite executarea focului cu inchizatorul incomplet inchis. Demontarea inchizatorului in componente, curatarea si asamblarea la loc se fac foarte simplu si intuitiv, fara a folosi scule ajutatoare.

Imagine

Se stie ca inchizatoarele cu cursa circulara scurta pacatuiesc prin a necesita o forta mai mare la deschidere si comprimarea arcului. Producatorii au folosit diferite variante de numar si profil al planurilor inclinate angajate in miscare pentru a reduce forta respectiva. Unii au reusit mai bine, altii mai putin. Haenel se plaseaza undeva pe pozitiile fruntase, pe langa Steyer sau Sako dar prezinta acea mica “agatare” la finalul cursei, specifica armelor de peste ocean data de prezenta unei mici ancose pe corpul inchizatorului la finele pantei oblice. Fata de cat de usor se deschide pana in acea pozitie, micul hop e perceput ca un prag – nu se simte la o miscare viguroasa, cursiva dar este evident daca deschiderea inchizatorului se face lin, incet. Asa cum am mentionat mai sus, cursa in lungime este fara efort, cu sau fara cartuse in magazie, cu sau fara cartus tras in camera. Inchizatorul este suficient de greu incat sa preia un cartus din magazie numai daca inclini arma cu teava in jos, la fel cum se intampla acum mai bine de 100 de ani cu vestita Steyr. Inchiderea armei se face lin, fara senzatia de “comprimare” resimtita la alte arme, probabil datorita prelucrarii perfecte a suprafetelor de inzavorare si a alegerii unor unghiuri de angrenare optime.
Specific armelor mai scumpe, piesa din coada inchizatorului este prelucrata in acelasi plan cu culata si fundul percutorului, realizand o suprafata aproape perfect continua. In pozitie armata, coada percutorului depaseste posterior culata armei cu circa 1 cm iar superior se face vizibil un mic cerc rosu, functionand ca indicator vizual si tactil al percutorului armat. Piesa de coada are si rol functional nu numai estetic ca la Tikka sau X-Bolt si le indeplineste pe ambele intr-un mod mai placut ochiului decat la concurenta.
Manerul inchizatorului a fost in varianta initiala unul simplu, realizat dintr-o bucata de metal, cam scurt si nu foarte comod. In varianta 2015 acesta capata un usor unghi catre posterior si se termina cu o bila de circa 4 cm diametru, moderna si foarte practica la manevrare rapida.

Imagine

Pe cat de simplu si din putine piese este alcatuit, pe atat de eficient functioneaza. Faptul ca arma este oferita si in calibre magnum reprezinta un plus de siguranta in ceea ce priveste capacitatea de a gestiona presiunile de exercitiu si fortele exercitate. Desi nu are nicio inovatie majora este realmente o perfectionare a ceea ce exista mai eficient in lumea armelor esentiale.


Mar Sep 08, 2015 11:44 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Joi Dec 11, 2014 11:25 am
Mesaje: 87
Mesaj Re: C. G. HAENEL
Imagine

Teava este obtinuta prin roto-forjare la rece, cu un profil conic prelung, intermediar, de 17 mm diametru la gura pentru variantele standard, 19 mm pentru varmint-sporter. Lungimea este clasica pentru varianta standard, adica 56 cm pentru calibre standard si 60 cm pentru magnum si poate fi mai scurta la unele variante. Teava este finisata la exterior absolut corect, fara imperfectiuni. Coroana este practicata in maniera moderna, taiata drept cu o mica portiune centrala ingropata pentru a o feri de accidente.

Imagine

Standard poseda aparate de ochire mecanice, inaltator reglabil pe derivatie si catare reglabila pe inaltime. La primele modele inaltatorul a fost unul simplu, negru. La modelul 2015 aparatele mecanice de ochire au fost inlocuite cu cele de pe KR 1 sau Helix, celebra catare cu fibra optica rosie incadrata de cele trei puncte galben-verzui ce delimiteaza fanta inaltatorului. Acestea sunt montate pe suporti inalti, la ceva peste 2 cm deasupra tevii, exact ca la Helix, Blaser, arme gandite pentru achizitie rapida si precisa a tintei.

Imagine

Pentru o arma dorita ieftina, up-grade-ul este de nesperat, modelul respectiv de aparate mecanice de ochire fiind votat ca cel mai bun pentru tras iute si precis, la mare distanta de concurenta. Punctele colorate sunt foarte fine, cu diametrul perceptibil de ordinul a 1,5 mm, adica o catare ce acopera cam diametrul unui taler la 50 m iar incadrarea perfecta intre limitele luminoase ale inaltatorului chiar face posibila doborarea unei tinte de aceste dimensiuni pana spre 100 m.

Imagine

Avand in vedere ca un astfel de set costa ~200 E dar ca pretul armei nu a crescut, suma economisita prin trecerea la trei nuturi ale inchizatorului a fost excelent si mult mai util investita.

Imagine

Tragaciul ... tragaciul este realmente piesa de rezistenta a armei. Beneficiind de experienta de zeci de ani in arme de competitie, Haenel a reusit producerea unui tragaci ideal fara a fi o adevarata uzina si fara a creste nejustificat costurile. Este un tragaci cu accelerator zis “francez”, actionat prin impingerea catre inainte a limbii acestuia. Actionarea normala ofera o cursa scurta, doar cat sa fie perceputa, cu o rupere cu adevarat cristal, fara nici cea mai mica agatare, ezitare, mereu la fel, in aceeasi pozitie si la actionarea cu aceeasi forta – ca senzatie nu e departe de cel de la Blaser, poate chiar mai fin. Deja fara accelerator este perfect pentru vanatoare si chiar pentru trageri de precizie. Odata actionat, acceleratorul iti fura efectiv tragaciul de sub deget si este suficienta o atingere cat un fulg pentru declansare – e suficient sa sprijini pulpa degetului cat sa percepi limba tragaciului si pleaca. Spre deosebire de alte arme la care se poate obtine o senzatie similara actionand asupra reglajelor dar cu riscul ca focul sa plece si la simpla actionare a sigurantei, la Haenel actionarea acceleratorului este perfect sigura – nu atingi tragaciul, nu pleaca focul.

Imagine

Pentru cei cu degetul mai greu si deprins cu Ij-urile poate fi o problema de adaptare insa nemtii obisnuiesc sa spuna ca armele trebuie tratate cu aceeasi grija cu care tratezi femeile. Odata activat dar nefolosit, acceleratorul poate fi usor dezactivat prin deschiderea partiala a inchizatorului sau prin trecerea sigurantei pe asigurat. Pe carcasa tragaciului este plasata si siguranta, ce se exteriorizeaza pe laterala dreapta a culatei, imediat peste muchia patului. Este prevazuta cu doua pozitii, pozitia asigurat blocand si inchizatorul. Pentru a putea deschide inchizatorul in siguranta, exista inca o mica parghie ce trebuie apasata concomitent cu rotirea manerului inchizatorului. Spre deosebire de X-Bolt unde aceasta comanda este plasata pe manerul inchizatorului, la Jaeger 10 este plasata in vecinatatea sigurantei si permite actionarea atat a acesteia cat si a inchizatorului, simultan, cu o singura mana.

S-ar putea crede ca in materie de paturi cu forma clasica nu prea mai poti inventa ceva. Ei bine, Haenel ofera pentru aceasta arma cel mai suplu si mai fluid pat intre armele moderne. Ne-am obisnuit sa vedem pistolete pline, cat mai drepte, paturi inalte, forme frante. Haenel ofera o linie continua, fara intreruperi, un pistolet suplu si lung ca al vechilor basculante englezesti, pe care orice mana si orice deget isi gasesc pozitia. Surprinzator, forma este si mai evidenta la patul sintetic.

Imagine

Nu e o arma cu record de masa – la ~3,2 kg este perfect in media clasei, nu este o veche juxtapusa englezeasca cu punctul de echilibru plasat la fix 3” in fata tragaciului dar pare mai usoara si mai stabila chiar la sustinerea cu o singura mana tocmai pentru ca ofera aceasta priza clasica, comoda, usor de atins mai din orice pozitie ai prinde crosa. In plus, spre deosebire de mai tot ce a aparut nou, plasarea sigurantei pe laterala dreapta si nu in spatele culatei lasa o mare lungime din pistolet libera si acesta aluneca pe sub deget fara grija ca ai dezasigura accidental arma sau ca te-ai putea agata in siguranta. Aceasta linie foarte fluida, specifica mai degraba debutului de secol XX decat de secol XXI ofera o priza la fel de comoda si pentru o mana mica si pentru una mare, cu posibilitatea de regla foarte usor distanta fata de tragaci pana la a o gasi pe cea mai comoda. Muchia superioara a patului, desi dreapta, in stil cat se poate de american, continua perfect linia armei, punand ochiul aproape la fix in dreptul unei lunete, asta pentru ca si sistemele de ochire mecanice sunt plasate inalt fata de teava. Paturile sunt prevazute cu o talpa de cauciuc amortizant, de factura moderna, cu o forma usor concava, ce se fixeaza in umar perfect si ofera o amortizare decenta a reculului. Ulucul sintetic are o forma un pic inuzuala – aproape plat la partea inferioara, se rotunjeste pe laterale apoi devine scobit catre teava. Ofera sprijin bun si pentru mana si pentru un saculet sau bipod iar forma de “omega” pe sectiune ii confera un plus de rezistenta si nu flambeaza atat de usor ca alte paturi polimerice usoare. Patul de lemn are crosa discret mai scurta si mai plinuta, cu o bombare pentru podul palmei dreptacilor ce aproape nu se vede dar se simte bine, este prevazut cu obrazar iar ulucul este unul foarte clasic, cu extremitatea anterioara evazata discret, solid, cu priza buna si care chiar pastreaza teava liber flotanta. Desi firma spune ca foloseste un lemn de nuc de gradul I, prelucrarea impecabila, caroiajul perfect si finisarea mata in stil clasic il fac sa para de un grad mult mai ridicat. Printre armele de acest nivel de pret, putine sunt cele care ofera un pat de lemn de atat de buna calitate atat a lemnului cat si a finisarii iar diferenta de pret fata de unul sintetic este de numai ~100 E.

Culata este fixata de pat prin intermediul obisnuitelor doua suruburi ce fixeaza si garda tragaciului. Pentru varianta cu pat de lemn, garda construita integral dintr-o bucata de material sintetic pare nepotrivita dar este pretul platit pentru costul mai mic al armei, in schimb se potriveste perfect cu varianta sintetica.

Imagine

Magazia este construita din tabla de otel ambutisata cu elevator si capac posterior din material plastic, cu dispozitie a cartuselor in coloana verticala, bifilar. Astazi nu mai este o problema sa realizezi magazii solide si functionale din combinatii metal/polimer si nici aceasta nu a iesit prost. Permite incarcarea foarte usoara a cartuselor si o preluare absolut fara efort din partea inchizatorului. Capacitatea este de 4 cartuse la cal. 223, 3 in variantele de calibre standard si 2 la magnum. Un pic mai mica fata de concurenti dar este pretul platiti pentru cea mai supla arma intre ele. Sistemul prin care este mentinuta fix in arma este neobisnuit – o limba plasata in fata garzii tragaciului. Neobisnuita este si pozitia si dimensiunea. Este usor de ajuns cu degetul de pe tragaci, usor de actionat prin impingere inainte, elibereaza rapid magazia care cade practic in palma si nu opune decat o rezistenta minima la inserarea magaziei in arma. Poate fi actionata de pe ambele parti ale garzii tragaciului. Cu toata dimesiunea mare a parghiei, profilul o face sa fie perfect integrata in linia patului la unirea cu garda tragaciului si e dificil s-o actionezi accidental si sa pierzi involuntar magazia.

Trecand peste tremurul initial la gandul ca o arma nemteasca ieftina nu prea are cum sa iasa bine iar una buna n-are cum sa fie ieftina, Haenel dovedeste chiar de la primul contact ca a reusit. De departe surpriza cea mai placuta este odata cu epolarea. Arma vine la ochi exact ca o lisa basculanta facuta pe comanda si punctisoarele colorate se aliniaza perfect. Patul pare scurt la prima vedere dar sare in umar exact la locul lui, ca de tir academic, cu muchia superioara a talpii peste clavicula. Talpa freaca bine de tot de imbracaminte si nu pleaca de la loc la rotiri rapide ale trunchiului. Obrazul de aseaza perfect si ochiul se deschide mereu pe punctele aliniate, ori din ce pozitie ai porni epolarea. Efectiv nu te lasa sa gresesti. Dupa ce ai fost educat cativa ani buni ca paturile drepte, cu muchii abrupte, cu pistolet voluminos, eventual “cu gaura” sunt cele mai bune, e greu de crezut ca un pat atat de lung si subtire poate oferi un confort atat de bun si mai ales o repetibilitate perfecta a epolarii. Pentru un desen atat de reusit si pentru un tragaci perfect, restul aproape ca nu mai conteaza. Atat de bine se aseaza incat te face sa te gandesti ca ai strica-o montand un sistem optic de ochire. Poate doar vechile Mauser-e construite pentru vanatul periculos african sa mai ofere aceeasi senzatie de siguranta ca in orice moment arma e gata sa traga.
E exagerat sa-i spunem “arma ieftina”. Se plaseaza in aceeasi fascie de pret cu arme cunoscute europene sau de peste ocean, mai vechi – gen Remington 700, Winchester 70, Antonio Zolli, Tikka sau mai noi – gen Browning X-Bolt, Howa, semnificativ peste Savage Axis sau Ruger American si la fel de semnificativ sub Steyr, Mauser, Sauer, Sako cu ale lor modele zise ieftine. Concurentul direct si cel mai apropiat ca si cumul de calitati si fascie de pret ar fi Tikka T3.

Cui se adreseaza? Vanatorului ce doreste o arma simpla, eficienta, aproape perfecta, integral Made in Germany si care sa nu coste cat o masina dar care pretuieste frumusetea la fel de mult. Producatorul se scuza ca nu avem parte de gravuri motivand ca tot efortul a fost investit pentru a obtine o arma functionala, o esenta a practicitatii dar a gresit si a reusit sa imbine toate astea sub un chip nesperat de elegant. Fata de armele concurente, chiar e recomandata alegerea variantei pe lemn, calitatea acestuia schimband mult aspectul armei iar diferenta de pret infima chiar nu justifica alegerea unui negru-cenusiu tern, oricat de practic ar fi.

Varianta 2015 e atat de noua incat nici pe site-ul firmei nu au fost modificate in totalitate pozele si caracteristicile si prea multe referinte nu veti gasi nici pe net.

Catare plina!

Imagine

https://www.youtube.com/watch?v=S8tCNDxsZhc


Mar Sep 08, 2015 11:45 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Sâm Iul 06, 2013 6:19 pm
Mesaje: 1252
Localitate: Salicea - Cluj
Mesaj Re: C. G. HAENEL
cat costa?

_________________
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Mercedes G Wolf 300GD


Mie Sep 09, 2015 1:49 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Joi Dec 11, 2014 11:25 am
Mesaje: 87
Mesaj Re: C. G. HAENEL
http://elitehunting.ro/216-haenel-jaeger-10.html


Mie Sep 09, 2015 8:59 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Joi Dec 11, 2014 11:25 am
Mesaje: 87
Mesaj Re: C. G. HAENEL
viewtopic.php?f=14&t=19384&p=380223#p380223

http://elitehunting.ro/218-haenel-slb-2000.html


Vin Sep 11, 2015 4:08 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Joi Dec 11, 2014 11:25 am
Mesaje: 87
Mesaj Re: C. G. HAENEL
viewtopic.php?f=14&t=19384


Vin Mai 20, 2016 10:45 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Joi Dec 11, 2014 11:25 am
Mesaje: 87
Mesaj Re: C. G. HAENEL
viewtopic.php?f=14&t=19384&p=388784#p388784


Sâm Ian 07, 2017 11:33 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 7 mesaje ] 

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România